Отидете към основна версия

2 628 48

"Значителни ограничения": има ли Байдън проблеми с паметта?

  • джо байдън-
  • сащ-
  • мишел обама-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

На този фон все повече сила набират спекулациите, че демократите могат да издигнат съпругата на бившия президент Барак Обама - Мишел Обама - като кандидат за президент на изборите през ноември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Срещу Джо Байдън няма да бъдат повдигнати наказателни обвинения, но той е изправен пред друг проблем - съмненията около здравето и когнитивните му способности. "Добронамерен възрастен мъж с лоша памет" ли е Байдън?

Заключението на специалния прокурор Робърт Хър в края на разследването на аферата с документите първоначално прозвуча като добра новина за американския президент. Джо Байдън не е трябвало да държи секретни документи в частни помещения, но въпреки това не го грозят наказателни обвинения.

Заключенията на Хър обаче се превърнаха в същинска пиар катастрофа за Байдън. След 15-месечно разследване, 173 събеседвания със 147 свидетели и проверка на милиони документи, специалният прокурор смята, че паметта на 81-годишния Байдън е лоша.

"Мъчително бавен" със "сериозни ограничения"

Самият Джо Байдън е отговарял на въпросите на разследващите в продължение на 5 часа през октомври миналата година. Анализирани са и дълги записи на разговорите на президента с анонимен автор на книга, публикувана през 2017 година.Тези материали са довели до катастрофални заключения на разследващите. Докладът посочва, че паметта на Байдън имала "значителни ограничения" и на места била "замъглена". Разговорите били "често мъчително бавни". Байдън имал затруднения да си спомня събития, а понякога дори и да чете и възпроизвежда собствените си записки. "Той не знаеше кога е бил вицепрезидент. В първия ден на разговора забрави кога приключва мандатът му, а на втория - кога е започнал той." Президентът също така не могъл да си спомни кога синът му Бо е починал.

Байдън: "Знам какво правя"

Последното очевидно вбеси Байдън. На пресконференция той заяви, че е възмутен как Хър може да си позволи да създава проблем от смъртта на сина му.

Байдън подчерта, че паметта му е "добра". Когато журналист го попита за цитат от доклада, според който той е "добронамерен възрастен мъж с лоша памет", президентът отговори, че е много добронамерен, а също така е и възрастен, но отсече: "По дяволите, знам какво правя. Аз съм президентът. И изправих тази страна обратно на краката ѝ."

Докладът на специалния прокурор може сериозно да навреди на Байдън. Много избиратели гледат на напредналата му възраст като на огромна слабост. Той вече е най-възрастният президент в историята на САЩ. Освен това многократно е предизвиквал раздразнение с лапсуси и обърквания.

Когато разказваше за събитие през 2021 година, Байдън каза, че тогава покойният Хелмут Кол е бил германски канцлер, вместо Ангела Меркел. Наскоро, вместо Еманюел Макрон, той посочи отдавна починалия Франсоа Митеран като президент на Франция.

На всичко отгоре Байдън направи още един гаф на пресконференция в четвъртък вечерта. Той нарече египетския президент Абдел Фатах ал Сиси "президентът на Мексико". "Както знаете, президентът на Мексико ал Сиси първоначално не искаше да отвори граничния пункт, за да допусне хуманитарната помощ", каза Байдън. В този момент той очевидно имаше предвид египетския президент и граничния пункт Рафах, през който помощите достигат до ивицата Газа.

Републиканците вече използват заключенията на Хър

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер омаловажи гафа. Тя заяви пред журналистите, че подобни грешки на езика са "доста нормални" и се случват на всички. И изброи няколко политици, допускали подобни гафове.

В отговор на въпрос за общото здравословно състояние на Байдън Жан-Пиер изтъкна, че предишните му медицински прегледи са показали, че президентът е в отлично здраве, както и че ще се подложи на допълнителни изследвания.

Републиканците веднага се хванаха за думите на специалния прокурор за здравето на американския президент. След публикуването на доклада председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и други конгресмени коментираха, че той е "дълбоко обезпокоителен". "Човек, който е толкова неспособен, че не може да бъде държан отговорен за неправилно боравене с класифицирани документи, със сигурност е неподходящ за Овалния кабинет", заяви Джонсън.

Само Мишел Обама може да спре Тръмп?

Но и вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп неведнъж е предизвикал изумление със странните си изказвания. Наскоро 77-годишният Тръмп обърка съперничката си от Републиканската партия Ники Хейли с демократката Нанси Пелоси, която беше начело на Камарата на представителите, когато той беше в Белия дом.

За разлика от Байдън обаче подобни грешки изглежда не вредят на Тръмп, коментира "Франкфуртер Рундшау". Поддръжниците на бившия президент не обръщат внимание на грешките на самопровъзгласилия се за "много стабилен гений". Но пък поставят под съмнение годността на неговия опонент да заема поста държавен глава. Макар и неравностойна, тази позиция явно има ефект. Значително повече американци възприемат Байдън като "прекалено стар" за втори мандат, отколкото Тръмп. А в социологическите проучвания бившият президент води пред настоящия.

На този фон все повече сила набират спекулациите, че демократите могат да издигнат съпругата на бившия президент Барак Обама - Мишел Обама - като кандидат за президент на изборите през ноември, пише още "Франкфуртер Рундшау". Бившата първа дама наскоро гостува в подкаста "On Purpose" и каза следното по отношение на изборите: "Много се страхувам от това, което може да се случи. Не можем да приемаме демокрацията за даденост. И понякога се притеснявам, че го правим. Тези неща ме държат будна през нощта." Това още повече подхрани спекулациите, че Байдън може да се оттегли, а бившата първа дама да се изправи срещу Тръмп. Официално потвърждение за подобни нейни намерения обаче няма, а самата Мишел Обама многократно е казвала, че не желае да се занимава с политика.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини