Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 09:31 2 574 48

"Значителни ограничения": има ли Байдън проблеми с паметта?

  • джо байдън-
  • сащ-
  • мишел обама-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

На този фон все повече сила набират спекулациите, че демократите могат да издигнат съпругата на бившия президент Барак Обама - Мишел Обама - като кандидат за президент на изборите през ноември

"Значителни ограничения": има ли Байдън проблеми с паметта? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Срещу Джо Байдън няма да бъдат повдигнати наказателни обвинения, но той е изправен пред друг проблем - съмненията около здравето и когнитивните му способности. "Добронамерен възрастен мъж с лоша памет" ли е Байдън?

Заключението на специалния прокурор Робърт Хър в края на разследването на аферата с документите първоначално прозвуча като добра новина за американския президент. Джо Байдън не е трябвало да държи секретни документи в частни помещения, но въпреки това не го грозят наказателни обвинения.

Заключенията на Хър обаче се превърнаха в същинска пиар катастрофа за Байдън. След 15-месечно разследване, 173 събеседвания със 147 свидетели и проверка на милиони документи, специалният прокурор смята, че паметта на 81-годишния Байдън е лоша.

"Мъчително бавен" със "сериозни ограничения"

Самият Джо Байдън е отговарял на въпросите на разследващите в продължение на 5 часа през октомври миналата година. Анализирани са и дълги записи на разговорите на президента с анонимен автор на книга, публикувана през 2017 година.Тези материали са довели до катастрофални заключения на разследващите. Докладът посочва, че паметта на Байдън имала "значителни ограничения" и на места била "замъглена". Разговорите били "често мъчително бавни". Байдън имал затруднения да си спомня събития, а понякога дори и да чете и възпроизвежда собствените си записки. "Той не знаеше кога е бил вицепрезидент. В първия ден на разговора забрави кога приключва мандатът му, а на втория - кога е започнал той." Президентът също така не могъл да си спомни кога синът му Бо е починал.

Байдън: "Знам какво правя"

Последното очевидно вбеси Байдън. На пресконференция той заяви, че е възмутен как Хър може да си позволи да създава проблем от смъртта на сина му.

Байдън подчерта, че паметта му е "добра". Когато журналист го попита за цитат от доклада, според който той е "добронамерен възрастен мъж с лоша памет", президентът отговори, че е много добронамерен, а също така е и възрастен, но отсече: "По дяволите, знам какво правя. Аз съм президентът. И изправих тази страна обратно на краката ѝ."

Докладът на специалния прокурор може сериозно да навреди на Байдън. Много избиратели гледат на напредналата му възраст като на огромна слабост. Той вече е най-възрастният президент в историята на САЩ. Освен това многократно е предизвиквал раздразнение с лапсуси и обърквания.

Когато разказваше за събитие през 2021 година, Байдън каза, че тогава покойният Хелмут Кол е бил германски канцлер, вместо Ангела Меркел. Наскоро, вместо Еманюел Макрон, той посочи отдавна починалия Франсоа Митеран като президент на Франция.

На всичко отгоре Байдън направи още един гаф на пресконференция в четвъртък вечерта. Той нарече египетския президент Абдел Фатах ал Сиси "президентът на Мексико". "Както знаете, президентът на Мексико ал Сиси първоначално не искаше да отвори граничния пункт, за да допусне хуманитарната помощ", каза Байдън. В този момент той очевидно имаше предвид египетския президент и граничния пункт Рафах, през който помощите достигат до ивицата Газа.

Републиканците вече използват заключенията на Хър

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер омаловажи гафа. Тя заяви пред журналистите, че подобни грешки на езика са "доста нормални" и се случват на всички. И изброи няколко политици, допускали подобни гафове.

В отговор на въпрос за общото здравословно състояние на Байдън Жан-Пиер изтъкна, че предишните му медицински прегледи са показали, че президентът е в отлично здраве, както и че ще се подложи на допълнителни изследвания.

Републиканците веднага се хванаха за думите на специалния прокурор за здравето на американския президент. След публикуването на доклада председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и други конгресмени коментираха, че той е "дълбоко обезпокоителен". "Човек, който е толкова неспособен, че не може да бъде държан отговорен за неправилно боравене с класифицирани документи, със сигурност е неподходящ за Овалния кабинет", заяви Джонсън.

Само Мишел Обама може да спре Тръмп?

Но и вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп неведнъж е предизвикал изумление със странните си изказвания. Наскоро 77-годишният Тръмп обърка съперничката си от Републиканската партия Ники Хейли с демократката Нанси Пелоси, която беше начело на Камарата на представителите, когато той беше в Белия дом.

За разлика от Байдън обаче подобни грешки изглежда не вредят на Тръмп, коментира "Франкфуртер Рундшау". Поддръжниците на бившия президент не обръщат внимание на грешките на самопровъзгласилия се за "много стабилен гений". Но пък поставят под съмнение годността на неговия опонент да заема поста държавен глава. Макар и неравностойна, тази позиция явно има ефект. Значително повече американци възприемат Байдън като "прекалено стар" за втори мандат, отколкото Тръмп. А в социологическите проучвания бившият президент води пред настоящия.

На този фон все повече сила набират спекулациите, че демократите могат да издигнат съпругата на бившия президент Барак Обама - Мишел Обама - като кандидат за президент на изборите през ноември, пише още "Франкфуртер Рундшау". Бившата първа дама наскоро гостува в подкаста "On Purpose" и каза следното по отношение на изборите: "Много се страхувам от това, което може да се случи. Не можем да приемаме демокрацията за даденост. И понякога се притеснявам, че го правим. Тези неща ме държат будна през нощта." Това още повече подхрани спекулациите, че Байдън може да се оттегли, а бившата първа дама да се изправи срещу Тръмп. Официално потвърждение за подобни нейни намерения обаче няма, а самата Мишел Обама многократно е казвала, че не желае да се занимава с политика.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Zап. парк

    48 1 Отговор
    Няма ,как ще има .Помни като украйнска нафтова печка
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    54 1 Отговор
    -Имате ли проблем с паметта?
    БайПън:
    - Нямам проблем с ъъъ .... за какво питахте❓
  • 3 Деменция

    41 2 Отговор
    Мумия!
  • 4 Няма за Разлика от Путин

    9 49 Отговор
    Който всеки ден казва глупост протеворечаща си със негови твърдения преди дни

    Коментиран от #27

  • 5 Питам:

    61 3 Отговор
    Изверги, защо мъчите и се ГАВРИТЕ с болния човек ? Състоянието му е за постоянно лекарско наблюдение и няколко придружителя, а вие сте го курдисали на топа на устата. Това ли ви е човеколюбието и човекоуважението ?

    Коментиран от #36

  • 6 Абе

    56 1 Отговор
    Той не е вред още от времето преди да бъде избран за президент. На американските олигарси им беше нужна марионетка.
  • 7 Ами

    27 1 Отговор
    Най вероятно Биг Майк както го наричат американците би се справял по добре от Джоу Ди Ментсио.
  • 8 Путин забравя цели отрязаци от историята

    6 50 Отговор
    По 1200 години, това е Деменция

    Коментиран от #47

  • 9 ТаУмВзе

    35 1 Отговор
    Друго си е дешка със деменция и Ядрен спусък! Дълбоката държава се прецака Тоталка. Оставям настрана 2рата Гражданска война де. Путин е ВИНОВЕН. Хахахха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Киро П@рапета

    35 1 Отговор
    Не само с паметта а и с стълбите !

    Коментиран от #29

  • 12 ъъъъъ

    26 1 Отговор
    Май имах ъъъъ
  • 13 балкански

    34 2 Отговор
    най-умния и адекватен мъж на земята, президент на хамерика! пази боже!, викат и самите хамериканци!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да, бе

    37 1 Отговор
    Състоянието на байдън отговаря на състоянието на държавата, която ръководи. Все пак олицетворява "нацията". Империя на дементиралото зло...
  • 16 щомза въпрос?

    31 1 Отговор
    е сега ще обидоте целия свят с тоя въпрос! той едвам живее сам неможе да отиде и до тоалетна вие питате дали имал деменция та тя една от болестите му …! а за комплексарите които намесват путин в тази статия доказват колко много ги е страх от този човек !!!
  • 17 бай ДрЪН

    34 1 Отговор
    Тц,няма! Свеж е като маруля,готов за тричасов маратон с Карлсън с кратки прекъсвания за смяна на памперса.
  • 18 Тонката

    27 1 Отговор
    А преди 4-5 дни, забрави името на Хамас....🤣

    Напишете в YouTube:

    Doctor sounds alarm on Biden: This is absolutely a medical issue

    Къде ще го крият за празниците този, идея си нямам....🤔
  • 19 Зевс

    47 1 Отговор
    От цялата работа разбрах, че БайДън е невменяем относно незаконно взетите документи, но напълно годен да има властта да изстреля ядрени ракети :)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    36 2 Отговор
    ГОЛЯМ СЕЙР ЩЕ Е ДА ГЛЕДА СВЕТА ДЕБАТИТЕ МЕЖДУ ТАЯ ДЕМЕНЦИЯ С ПЪЛЕН ПАМПЕРС БАЙ ДРЪН И НАПОРИСТИЯ И НАХАКАН ТРЪМП.
  • 22 Не напразно във Русия

    3 30 Отговор

    До коментар #10 от "Путин съм забравих че съм Педофил":

    Има широко развита педофилска мрежа подкрепяна от праеителството
  • 23 Последната издънка на БайИздън!

    32 2 Отговор
    Обърка Макрон,с отдавна починалият...- Митеран...!
    Освен това каза...- ,, Митеран от...Германия..."...!
    Пълен изкуфелник!

    Коментиран от #28

  • 24 Путин Гайдата съм

    2 22 Отговор

    До коментар #10 от "Путин съм забравих че съм Педофил":

    Всички руснаци са продухвани някои продължават до края
  • 25 нннн

    29 2 Отговор
    ,,Аз съм президентът!". Значи, Байдън помни, че президент. Какво повече искат от него?

    Коментиран от #33

  • 26 Механик

    27 1 Отговор
    Аз имам тука един стар лаптоп, ама няма памет. И той няма никакви проблеми с паметта.
    п.п.
    Абе вие наред ли сте? Човек на 80 и кусур години да няма проблеми с паметта? Ми той да не е нещо извънземен бе? Ние хората на по 50-60 години вече имаме проблеми с паметта, та тоя ли изкурендляк.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Той,че е такъв-ясно!

    26 1 Отговор

    До коментар #23 от "Последната издънка на БайИздън!":

    Но не ми е ясно следното!
    Трябва да си пълен изкуфелник да гласуваш за такъв човек да кара още един мандат за Президент на САЩ...!
  • 29 Българин

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Киро П@рапета":

    Аа, не е само със стълбите. И с велосипеда, и с чувалчетата с пясък. Но пък няма проблем да контактува с мъртвите. И с Невидимия се здрависва чат-пат.
    Но инак няма проблеми, човека. Грам проблем няма.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коментар

    19 1 Отговор
    Бай Дрън има проблем и с нещо друго,а не само с паметта.Само наркоманите поздравяват призраци,защото получават халюцинации,а не болните от деменция.Може да са го излъгали,че белото стимулира мозъчната дейност,а всъщност е обратното и даже на млади хора пържи така мозъка.Когато намериха в Белия дом кока Бай Дрън даже не отрече,че не е негов като го попита един журналист,а се усмихна.И представете си как този има достъп до копчето с ядрени ракети...

    Коментиран от #40

  • 32 Механик

    24 1 Отговор

    До коментар #27 от "Путин е Демент":

    Абе, Путин такъв-онакъв, ама направи 3 часа интервю, без да се запъне дори за миг. И това интервю го гледа цял свят. И никой не каза, че Путин има проблеми с паметта и комуникацията.
    Интересно, защо цял свят твърди, че байдън е с проблемите, тогава??????
  • 33 бай ДрЪН

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "нннн":

    Било е моментен проблясък.Да го попитат пак,за всеки случай.
  • 34 Аман

    9 4 Отговор
    И Бай-Бай и Трампи са некромансъри. Токова ли нямат нещо по-свежо!?
  • 35 Соваж бейби

    14 1 Отговор
    Разбира се че има на колко години е ,нормално и хора като него трябва да са в пенсия.Най смешната като виц история в историята на САЩ.Политиците трябва да бъдат по млади ,умни и мислещи за бъдещето и на младите ,икономиката на държаватите.Не само с войни да се занимават!На обикновенния мъж ме му се воюва ,има по важни неща се грижи за семейството най малко не да става храна за подземните черви
  • 36 Соваж бейби

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Питам:":

    На моменти си мисля че е холограма,по интересното е такова старче пълно със злоба и мерак за войни .Като шизофреник преди две години каква реч и плюнки за Путин и това са президенти?Говори като хлапета от гетата
  • 37 Проблясък

    16 1 Отговор
    Когато единият двадесет минути разказва историята за създаването на своята държава,а другият не помни кога е станал президент,а двамата държат кодовете на на най-мощните ядрени оръжия,на кой повече може да се вярва?
  • 38 Гост

    14 1 Отговор
    Изветрял е тотал.
  • 39 Същият

    12 1 Отговор
    Хайде да го вземем Байдънчо за президент та цирка да ни е попълнен и окомплектован та да се нарадват олигофрените русофоби бивши комунисти или деца на такива.Такс ще ядем кравешки вимета от преди 50 лета,защото затрихме земеделието.С може да го изкупят краварите,както го направиха в Укрия.
  • 40 Пенко

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Коментар":

    Грешиш, и при деменцията има халюцинации. Говорят с хора които не са между живите, връщат се във времето и по някога с дни може да са там. Абе страшно е и много разстройващо да гледаш такъв човек. Просто мозъчната кора остарява и не се въстановя както знаете, тялото може още, но за жалост главата не. На всеки може да се случи не е за подигравки.
  • 41 Хасковски каунь

    5 0 Отговор
    РАМ памет няма , ама хич. Иначе оная другата си е добре. Отварят се файлове.Може и да са други, ама се отварят
  • 42 Путин е диктатор

    0 8 Отговор
    и е длъжен винаги да е в добро здраве иначе ще го преметнат нещо. При Байдън не е така,той си има вицепрезидент, а и не управлява еднолично. Добър пример е как Франклин Рузвелт ръководи САЩ по време на ВСВ и беше болен от рак. Почина преди края на войната, но Хари Труман го смени без проблеми. А да си лъжец е невъзможно ако си с деменция или Алцхаймер.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ксаниба

    5 0 Отговор
    не разбира се!! само дето флопито заяждало.. и дискетката били 1930 и няоя година производство...
  • 45 паси предателят

    5 0 Отговор
    Джо е най-великият Президент който направи Америка още по велика !. Джо не един Мандат? --- а няколко може да изкара стига Господ де е благосклонен. О Господи ! - остави Джо тук ,моля те не го прибирай при себе си, защото е повече нужен тук отколкото горе. Джо успех на изборите , знам Американският народ ще вземе правилно решение като те избере още един мандат.
  • 46 Бегай !

    5 0 Отговор
    Позор за САЩ и Бай Пън.Но,там са дебили.Не им дреме.Важното е ,че са "велики" 😂
  • 47 Бай Хуан

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Путин забравя цели отрязаци от историята":

    Ти пък! Туй нищо не е, Байдън а и не само той цялата им управляваща класа от край време казват, че изобщо такова нещо като история няма и не съществува.
  • 48 Жмръц

    2 0 Отговор
    Ааамме,няма проблеми.Има проблеми само с напукани пети.Ама нормално на тази възраст.