Last news in Fakti

12 Февруари, 2024 10:35 1 757 17

Преглед на печата! Американски издания за законопроекта за помощ за Украйна и Израел

  • сащ-
  • джо байдън-
  • украйна-
  • израел-
  • хамас-
  • нато

Сенатът на САЩ даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на Киев срещу руската агресия, 14,1 млрд. долара за войната на Израел срещу "Хамас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт

Преглед на печата! Американски издания за законопроекта за помощ за Украйна и Израел  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сенатът на САЩ снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на Киев срещу руската агресия, 14,1 млрд. долара за войната на Израел срещу "Хамас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешния си брой в. "Ню Йорк таймс". Законопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Няма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американския Сенат", заяви лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл. Той посочи, че съюзниците на САЩ "не могат да си позволят лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ние също не можем да си го позволим", подчерта Макконъл.

Лидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента Чък Шумър похвали републиканците, подкрепили мярката, че са "работили добросъвестно". По думите му от десетилетия насам Конгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на САЩ и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокрация".

Но пред законопроекта все още има сериозни препятствия в ръководената от републиканците Камара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозиция на конгресмените, подкрепящи Доналд Тръмп, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Двупартийната подкрепа в Сената бе постигната в условията на ожесточена съпротива от страна на някои републиканци хардлайнери, които смятат, че САЩ трябва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на Украйна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с Мексико. Този аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като заявиха, че той не е достатъчно задълбочен, припомня "Ню Йорк таймс".

Много представители на Републиканската партия се противопоставят и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на Украйна по време на войната. Изданието цитира сенатора републиканец Том Котън, който вчера заяви в предаването "Фокс нюз сънди": "В продължение на четири месеца обещавахме на американския народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

Осемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвания по адрес на НАТО на бившия президент Доналд Тръмп, пише в днешния си брой в. "Вашингтон пост".

Вестникът припомня думите на Тръмп пред негови симпатизанти в Южна Каролина, че "би насърчил [Русия] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отделят достатъчно пари за отбрана.

Марк Р. Уорнър, който е председател на Комисията по разузнаването към Сената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". Сенаторът демократ Крис Мърфи заяви, че Тръмп "дава сигнал" на Путин, че ако отново стане президент на САЩ, ще му "предаде" Украйна. "Всичко, което казва Тръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни Мърфи.

Лиза Мърковски, сенатор от Републиканската партия, заяви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от НАТО да бъдат "хвърляни на руските вълци".

Същевременно няколко републиканци изразиха недоверие, че Тръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на НАТО, отбелязва "Вашингтон пост". Според тях бившият президент на САЩ просто е насърчавал някои държави да платят своя дял. "Всяко нападение срещу съюзник от НАТО би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец Том Тилис. "Не мисля, че той ще се оттегли от НАТО", каза от своя страна сенатор Линдзи Греъм, която е близък съюзник на Тръмп. "Мисля, че той се опитва да изтъкне нещо. Изобщо не се притеснявам", подчерта тя.

Сенаторът републиканец Ранд Пол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Нямаме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", заяви Пол, визирайки дълга на САЩ. Сенатор Бърни Сандърс беше единственият член на фракцията на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "Вашингтон пост". Сандърс се аргументира с големия брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, която се разраства в ивицата Газа.

"Нямам думи", заяви Сандърс в петък, цитиран в днешния брой на в. "Арканзас демократ газет". "Това е американско съучастие в най-лошата му форма /.../. Наистина ли Конгресът на Съединените щати иска да предостави още военна помощ на Нетаняху, за да може той да унищожи още хиляди и хиляди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

Поради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът трябва да бъде гласуван отново тази вечер. Предстоят още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което вероятно ще се състои в сряда сутринта, пояснява "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    6 26 Отговор
    милиардите идват-Путин да му мисли
  • 2 Българин

    10 21 Отговор
    който се е закачал със САЩ,добро не е видял
  • 3 Българин

    7 25 Отговор
    американците ще дадат хубав урок на късия цар

    Коментиран от #13

  • 4 Коментар

    22 5 Отговор
    Сащисаните са странни.По-загрижени са за чужди граници,а не за своите.

    Коментиран от #8

  • 5 Българин

    4 16 Отговор
    и ф-ките идват ....
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Байчо

    25 3 Отговор
    С такива приятели врагове не ти трябват. А нашите повтарят като зомбирани мантрата, че НАТО ще ни пази. Като не се пазиш сам никой няма да те опази от оно време се знае.
  • 8 Ще берете ядове.

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар":

    Като падне хаяско, почваме вас!
    Помни ми думата!

    Коментиран от #9

  • 9 Байчо

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ще берете ядове.":

    Кротко бе пинчер нинджа.

    Коментиран от #10

  • 10 Кротко-мротко, давам ти безплатен съвет

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "Байчо":

    купи си кевларена каска и бронежилетка. И се запаси с консерви.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Няма да му помогнат.

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кротко-мротко, давам ти безплатен съвет":

    Пазят от куршуми, ама не и от тояги и камъни.
  • 12 Бръмбар

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кротко-мротко, давам ти безплатен съвет":

    Върви се лекувай бе клавиатурен боец. За да желаеш гражданска война трябва да си болен човек.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Незли

    1 2 Отговор
    Докато бюрокрацията в САЩ реши да изпрати оръжие на Украйна, Руската армия ще направи десант в Аляска. Защото има поговорка че чуждото и на улицата се взима.
  • 16 Занчо

    1 3 Отговор
    Краварите поставят ултиматум на послушните им съюзници като ги заплашват. Но приятелите на Русия от Азия искат да унищожат САЩ и имат атомно оръжие. Надменните кравари нямат представа че територията им може да замирише на печено говеждо.
  • 17 Ванев

    1 2 Отговор
    Милиарди азиатци като нахлуят в САШ, само да се изпикаят американците ще помислят че цунами залива краварника им.