Отидете към основна версия

3 200 96

Дейвид Камерън е в България, за да осигури на Украйна необходимата подкрепа

  • украйна-
  • дейвид камерън-
  • русия-
  • война-
  • българия-
  • полша-
  • великобритания-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • нато

Пътуването ще подчертае ангажимента на Обединеното кралство към международната сигурност

Снимка: БГНЕС

Почти две години след незаконното нахлуване на Путин в Украйна външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън ще посети България и Полша, преди да замине за Мюнхенската конференция по сигурността, се казва в прессъобщение на британското посолство в София, предаде БТА.

Пътуването ще подчертае ангажимента на Обединеното кралство към международната сигурност и ще демонстрира засилването на оперативното сътрудничество на Лондон със страните от цяла Европа, които се борят с огромните предизвикателства на незаконната миграция. Украйна ще бъде на дневен ред при посещението, като министърът на външните работи ще се съсредоточи върху работата с партньорите, включително България и Полша, за да осигури на Украйна необходимата подкрепа. Ще бъдат обсъдени начините да се укрепи Украйна във войната сега, да се гарантира победата ѝ, ако Путин удължи военните действия, и да се положат основите на дългосрочното ѝ бъдеще.

По време на разговорите с колегите си външният министър ще обсъди и как Обединеното кралство засилва подкрепата си за ключовите съюзници от НАТО, включително за изграждането на устойчивост, преодоляването на зависимостта от руски енергийни източници и борбата с киберзаплахите и дезинформацията. По-късно през седмицата външният министър ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността и ще призове съюзниците да увеличат производството на отбранително оборудване за Украйна.

По време на посещението се очаква външният министър да заяви: "Путин вярва, че агресията може да му се размине, че може да разиграва Запада ... Ние разполагаме с ресурсите, икономическата мощ и опита. Трябва да покажем, че имаме воля в дългосрочен план". "Трябва да подкрепим свободата и да съчетаем думите си с действия - по отношение на санкциите, на подкрепата за Украйна, на производството на отбранително оборудване... Трябва да покажем единство – всички ние трябва да застанем зад Украйна и да покажем на нея - и на Русия, че Украйна има нашата подкрепа в дългосрочен план", се очаква да каже още Камерън.

Външният министър ще се запознае отблизо и със съвместната работа, която се провежда в България по отношение на незаконната миграция. Това ще включва срещи в София с представители на граничните служби, за да научи повече как сътрудничеството между Обединеното кралство и България спомага за пресичане веригите на доставки на малки лодки и съпътстващо оборудване, предназначени за незаконно преминаване на Ламанша, като по този начин разбива бизнес модела на престъпните групировки, занимаващи се с контрабанда на хора.

Като ключова страна по маршрута за пренасяне на оборудване за малки лодки през Европа, Обединеното кралство предоставя на България 1,2 милиона британски лири за обучение и укрепване на капацитета, включително дронове за наблюдение на границите, обучение за претърсване на превозни средства, оборудване за служебни кучета за претърсване и термовизионни устройства.

Това финансиране разширява работата, която Обединеното кралство и България извършват за справяне с организираната престъпност в областта на миграцията чрез увеличаване на обмена на разузнавателна информация и практическа подкрепа. Според британското посолство се смята, че до 50% от хората, които използват Балканите като миграционен маршрут към Европа, минават през България, която се е превърнала в основен транзитен маршрут за опасно оборудване, използвано за улесняване на пресичането на Ламанша с малки лодки. Очаква се в България министърът на външните работи Дейвид Камерън да заяви: "Трябва да работим заедно по предизвикателствата, които застрашават нашата сигурност и благоденствие, като например борбата с порочния свят на трафикантските групировки и нелегалната миграция - само с колективна решимост тези заплахи могат да бъдат преодолени".

Поставете оценка:
Оценка 2 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: