Отидете към основна версия

2 835 34

Вино и уиски за Русия: как Латвия стана номер едно

  • русия-
  • санкции-
  • алкохол-
  • вино-
  • уиски

За редица независими и неправителствени организации на първо място стои именно моралният въпрос дали все още може да се търгува с Русия, която нападна Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вино и уиски от Латвия и Литва за Русия: Защо западноевропейските производители на алкохолни напитки използват балтийските страни като междинна спирка в търговията си с Русия? И не нарушава ли тази търговия санкциите?

Главен доставчик на уиски за Русия през миналата година не е била Шотландия или пък Обединеното кралство. Не: най-голямото количество уиски, което през 2023 година са изпили руснаците, идва от Латвия. Русия е внесла уиски общо за 244 милиона евро, а 177 от тези милиони са отишли в Латвия, на второ място в списъка е Литва.

Колкото до виното, и там Латвия се е превърнала в главен алкохолен доставчик на Русия, изпреварвайки дори световния шампион по винопроизводство, Италия. През 2023 година Латвия е изнесла за руския си съсед стоки за 1,1 милиарда евро, като половината се падат на напитките, високо алкохолните питиета и оцета.

Заради митническата документация?

Разбира се, балтийските страни не са се превърнали по магически начин във водещ винопроизводител и нов световен център на уискито. Повечето от алкохола, който заминава за Русия, всъщност идва от складовете на западноевропейски фирми, регистрирани в Латвия – това потвърждават представители на латвийския Съюз на производителите на алкохол.

„Явно има няколко големи фирми от западноевропейски държави, които използват Латвия като гара разпределителна. Става дума за реекспорт“, казва в интервю за ДВ икономистът Матис Миросниковс.

Но защо тогава в митническите документи балтийските държави фигурират като производители? Пред руската осведомителна агенция РИА Новости отговор на този въпрос дава Венямин Грабар, шеф на руската фирма за внос на алкохол „Ладога“: „Преди в документите на производителя пишеше, че стоката му е за Русия и само минава през Латвия или Литва. Сега те са крайна дестинация. И после изнасят този алкохол за Русия.“

Тоест, във веригите за доставки не се е променило нищо, промени има само в документацията. Износът на алкохол за Русия невинаги нарушава ембаргото, но много западноевропейски фирми се опасяват за имиджа си, ако лъснат като доставчици на питиета за Руската федерация.

Що е то "морален рейтинг"?

За редица независими и неправителствени организации на първо място стои именно моралният въпрос дали все още може да се търгува с Русия, която нападна Украйна.

Една агенция за „морален рейтинг“ оценява западните фирми включително и по този критерии: дали търгуват с Русия. От агенцията установява, че един от главните доставчици на алкохолни напитки в Русия е френският концерн „Перно Рикар“, сред чиито известни марки са водката „Абсолют“ и уискито „Джеймисън“.

Паралелна търговия през трети страни

Някои руски медии съобщават, че концернът смятал да прекрати дейността си в Русия, но според едно официално съобщение на „Перно Рикар“ това щяло да отнеме „няколко месеца“, а на руския персонал и занапред ще се изплащат заплати. В същото време по всичко личи, че така наречената „паралелна търговия“ през трети страни си продължава. ДВ се обърна със съответно запитване към „Перно Рикар“ в Латвия, но отговор не дойде. Другите износители алкохол от Латвия за Русия също не отговориха на въпросите на ДВ.

Добре ли е да се продава алкохол на Русия? На този въпрос има и алтернативен отговор - колкото неочакван, толкова и логичен. Давис Витолс, ръководител на Съюза на латвийската алкохолна индустрия, сподели в едно телевизионно предаване следното: „Алкохолът може би действително е онази стока, която все още е редно да се продава (на Русия, бел. ред.), защото неговата прекомерна употреба нанася вреди на здравето.“ Витолс все пак уточни, че това е негово лично мнение.

Икономистът Матис Миросниковс също има лична гледна точка по въпроса: „От една страна е добре да се взимат пари от Русия, защото по този начин по-малко пари отиват за военни разходи. От друга обаче така даваме възможност на руските елити да си живеят както искат, както преди – и да не търсят някаква промяна.“

Търговията е в противоречие с официалната политика

Възходът на алкохолния бизнес с Русия влиза в рязко противоречие с общата политика на балтийските страни към големия им съсед. Литва, Латвия и Естония са особено настоятелни по отношение на спазването на санкциите срещу Русия. Тези три страни предупреждаваха за руската опасност още дълго преди нахлуването на руснаците в Украйна.

Балтийските държави обръщат гръб и на руския език: образованието там вече протича единствено на местния език. А за онези, които искат да живеят в Латвия с руски паспорт, задължително става да положат езиков изпит по латвийски – дори когато цял живот са живели в страната. Иначе ги грози експулсиране.

От една страна се обръща гръб на руската култура, от друга обаче без угризения се продават стоки на Руската федерация с цел печалба? На съответния въпрос, отправен към аграрното министерство в Латвия, което отговаря за производството на алкохол, дойде съобщението, че в момента нямат време за интервюта.

На подобни запитвания от страна на латвийски медии министърката на икономиката Илзе Индриксоне отговори, че правителството отдавна е призовала фирмите да прекратят търговията с Русия и Беларус. „Обсъдихме още и физическото затваряне на границите и прекратяването на сухопътните придвижвания. Но ако само ние затворим границите с Русия и Беларус, а другите им съседи не ни последват, това няма да даде резултат“, казва министърката.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания