Last news in Fakti

17 Февруари, 2024 19:56 4 492 97

Няма време - Европа трябва бързo да се защити и от Русия, и от Тръмп

  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • доналд тръмп-
  • европейски съюз

Най-добрият начин да запазите западния съюз - и да ограничите щетите, ако на власт дойде враждебен Доналд Тръмп - е да се подготвите за една по-несигурна ера

Няма време - Европа трябва бързo да се защити и от Русия, и от Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако Доналд Тръмп бъде върнат в Белия дом, коя версия ще бъде? Този, който убеди съюзниците да харчат повече за отбрана, подсили войските на НАТО на източния фланг и започна да въоръжава Украйна; или този, който заплаши да напусне алианса и прегърна Владимир Путин? Ако се съди по последното му възмущение по време на предизборната кампания, той вероятно ще се окаже разрушителят на западния съюз, пише The Economist.

На 10 февруари Тръмп, почти сигурният републикански кандидат за президент, разказа как лидерът на "голяма държава" веднъж го попитал дали Америка би защитила съюзник, който е "просрочил" плащанията си, вероятно такъв, който не отговаря на целта на НАТО да изразходва 2% от БВП за отбрана. "Не, не бих ви защитил", отговорил Тръмп. "Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си поискат, по дяволите. Трябва да платиш. Трябва да си платиш сметките."

Тези думи са най-вредната атака на Тръмп срещу НАТО и трябва да предизвикат тревога в целия отбранителен съюз. Няма голямо значение дали се е отдал на хипербола или разказва стар разговор. Увещаването на Русия да атакува която и да е страна от НАТО по какъвто и да е начин означава да отслаби свещеното обещание на член 5 от Северноатлантическия договор: че атака срещу един съюзник е атака срещу всички; и че атаката дори срещу най-малкия съюзник всъщност е атака срещу Америка. Сравнете унизителното отношение на Тръмп към съюзниците с предупреждението на президента Джо Байдън към Русия, че Америка ще защитава "всеки сантиметър" от територията на НАТО.

Посланието за възпиране работи от създаването на НАТО през 1949 г. След края на Студената война НАТО даде възможност за разширяване на демокрацията и икономическия просперитет в страните от бившия съветски блок. През последните две години Член 5 и разполагането на силите на НАТО в Източна Европа запазиха съюзниците в безопасност, дори когато Русия опустоши Украйна. НАТО даде увереност на членовете си да помогнат на Украйна да се защити. Алиансът продължава да привлича членове, най-скоро Финландия и скоро Швеция. Но хвърлянето на съмнение върху член 5 подкопава съюза. Тъй като възпирането е ерозирано, рискът от бъдеща война ще нараства все повече.

Тръмп едва ли е първият президент, който се оплаква от фрийрайд съюзници - и това е оправдано. Но той превръща един демократичен съюз в мафиотски рекет: без пари, без американска защита. Тръмп твърди, че неговата откровеност е успяла да накара съюзниците да харчат повече милиарди за своята отбрана. През 2017 г., първата му година на поста, само четири от 29-те съюзници на НАТО са изпълнили целта от 2%, според данни на НАТО. До 2020 г., последната му, това се е увеличило до девет. Тръмп със сигурност помогна за натиска на съюзниците. По-големият импулс беше нарастващата заплаха от Русия: разходите за отбрана започнаха да растат през 2015 г., преди времето на Тръмп, и продължиха и след това. През 2023 г., когато Байдън беше на власт, 11 от 31 съюзници постигнаха целта от 2%; мнозинството вероятно ще го достигне тази година.

Ако Доналд Тръмп бъде върнат в Белия дом, коя версия ще бъде? Този, който убеди съюзниците да харчат повече за отбрана, подсили войските на НАТО на източния фланг и започна да въоръжава Украйна; или този, който заплаши да напусне алианса и прегърна Владимир Путин? Ако се съди по последното му възмущение по време на предизборната кампания, той вероятно ще се окаже разрушителят на западния съюз.

Ако бъде избран, политиката на Тръмп за втория му мандат ще зависи отчасти от това кого ще назначи на ръководни позиции. Но пагубното му влияние вече се усеща. Противно на добрата преценка на повечето републиканци, привържениците на "Америка на първо място" на Тръмп от месеци блокираха приемането на законопроект за подновяване на военната и цивилната помощ за Украйна. Неотдавнашното законодателство, изискващо от Конгреса да одобри действително оттегляне на САЩ от НАТО, не би било кой знае какво ограничение. Конгресът не може да попречи на един президент да подкопае НАТО, да речем, като изтегли американските войски от Европа или просто откаже да застане зад член 5 и да защити съюзници под нападение.

Тръмп и неговите апологети в Конгреса се хвалят, че той е предотвратил големи войни, защото враговете са се страхували от него. Говорейки след последното избухване на Тръмп, сенатор Линдзи Греъм каза: "Русия не е нахлула никъде, когато той беше президент". Сенатор Марко Рубио каза: "Няма никакви притеснения, защото той е бил президент преди." Одобрявайки думите му, републиканците, уж загрижени за сигурността, само увеличават вредата. Тъй като Русия натиска украинските защитници и увеличава военната си мощ, всяко отслабване на НАТО ще повиши риска от по-широк конфликт.

Идеята, че можете да пренебрегнете забележките на Тръмп за НАТО, защото действителните му намерения може да са различни, е фатално самодоволна. Възпирането работи, когато ангажиментът за колективна отбрана е абсолютен и недвусмислен. Посявайки съмнение, Тръмп покани Русия и други врагове да тестват решимостта на Запада. Датският министър на отбраната наскоро предупреди, че Русия може да пробва ангажимента на членовете на НАТО към член 5 в рамките на три до пет години. Неговият колега във Великобритания каза, че страната трябва да се подготви за войни с участието на Русия, Китай, Иран или Северна Корея през следващите пет години.

Европейците трябва да действат спешно, за да се изправят срещу две заплахи: нападение от Русия и изоставяне от Америка. Вместо да се оплакват от Тръмп, те трябва да продължат да изпълняват целта от 2%. Те също така трябва да преразгледат прага: 3% от БВП вероятно е това, което сега е необходимо, за да се изпълнят съществуващите отбранителни планове на НАТО, и би трябвало да бъде по-висок без американска помощ. Америка е похарчила близо 3,5% от БВП за отбрана миналата година. Европейците са изправени пред много по-голяма заплаха.

Европейците ще трябва да инвестират във всичко - от боеприпаси до всички други неща, които Америка предоставя в мащаб: транспортни и зареждащи самолети, противовъздушна отбрана, системи за командване и контрол и разузнавателни платформи, вариращи от сателити до дронове. Европейците не просто трябва да харчат повече, но трябва да харчат по-добре. Те трябва да купуват повече комплекти съвместно и да интегрират своите отбранителни индустрии. За да подтикнат изоставащите, те трябва да се съгласят, че висши длъжности не могат да бъдат заемани от кандидати от държави, които не отговарят на минималните стандарти.

Това ще служи на три цели: укрепване на способността на европейците да помагат на Украйна и да се защитават от Русия; доказва, че европейците споделят тежестта и че алиансът е добра сделка за Америка; и да се създаде защита срещу изоставянето от Тръмп. Европейският съюз подобри своите отбранителни способности през последните години, но не е алтернативен доставчик на сигурност. По-добре за европейците да помислят как да поемат съществуващата структура на НАТО, ако Америка напусне (като същевременно оставят отворена възможността Америка след Тръмп евентуално да поиска да се присъедини отново). Един въпрос би бил дали да се преразгледат правилата за единодушие. Вземането на решения е достатъчно трудно с един добронамерен американски хегемон - свидетели на закъсненията при приемането на Финландия и Швеция. Това ще бъде невъзможно в един свит съюз от малки и средни съюзници.

Най-чувствителният въпрос ще бъде как двете европейски държави с ядрени оръжия, Великобритания и Франция, могат да осигурят по-голямо възпиране за европейските съюзници при липсата на американски ядрен чадър. В момента те имат само около 500 бойни глави помежду си, в сравнение с повече от 5000 за Америка и близо 6000 за Русия. И създаването на общоевропейско ядрено възпиране би включвало дълбоко чувствителни въпроси: Франция без съмнение ще види жизненоважните си интереси заложени на карта в атака срещу Германия, но ще разшири ли уверенията си към Източна Европа? Колко дълго Великобритания би могла да поддържа своите ядрени бойни глави и ракети, последните извлечени от запаси, споделени с Америка, ако обитателят на Белия дом прекъсне сътрудничеството?

Подкопаването на НАТО е заплаха за всички съюзи на Америка. Тъй като следвоенната система започва да се разпада и американските лидери поставят под съмнение ролята на страната си като гарант за сигурността, нейните съюзници по света ще се чувстват по-уязвими. Изплашените страни могат да тръгнат по своя път, превъоръжавайки се и може би дори търсейки да придобият свои собствени ядрени оръжия. Дори това да е отбранително, враговете им ще го възприемат като заплашително. Ето защо коментарите на Тръмп заплашват да направят света много по-опасно място, не на последно място за самата Америка.

Въпреки това думите на Тръмп означават, че Европа няма друг избор освен да се превъоръжи, не на последно място защото слабостта на Европа сама по себе си е причина за нестабилност. Най-добрият начин да запазите западния съюз - и да ограничите щетите, ако на власт дойде враждебен Тръмп - е да се подготвите за една по-несигурна ера. Дори тогава не си правете илюзии, че превъоръжаването може напълно да замести загубата на американска мощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    99 15 Отговор
    Никой не ги заплашва , но те трябва да се защитят.

    Коментиран от #55

  • 2 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    101 18 Отговор
    Усещам паника. Неофашагите ще отговарят.
  • 3 Перо

    91 11 Отговор
    Дамо ционистите треперят от Путин и Тръмп, защото тогава ще разберат, че сиренето е с пари!
  • 4 Фен

    97 19 Отговор
    Европа умира! Изгоря! И спасението и е само в Путин, и може би, в Тръмп!
  • 5 Цензура

    107 15 Отговор
    Т.нар. "Европа" сама превърна Русия във враг, в угода на един дeбил, промъкнал се в Белият дом след фалшифицирани избори !!! Сега трябвало да се защити... как - без индустрия, без енергетика и пълна с мигранти?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бе

    69 9 Отговор
    Всеки ден едни и същи писания с разменен словоред. Колкото повече се повтаря една и съща глупост, пак си остава глупост...
  • 8 Като

    14 16 Отговор
    ги допуснаха толкова близо до Европа и да си разиграват коня в нея както си искат....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ъхъъъъъъ мозък

    48 10 Отговор
    бързo да се защитим другари и от Русия, и от Тръмп. На подскоци към мазето......
  • 11 Да, бе

    56 12 Отговор
    Европа е толкова умряла, че най-добре да почива...
  • 12 ЖЕКО

    55 7 Отговор
    А КАЗВАХА ЧЕ НАТО НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ, НИКОГА НЕ КАЗВАИ НИКОГА ЖАЛИКИ ЕВРОДЖЕНДЪРИ
  • 13 Хохо Бохо

    23 31 Отговор
    Европа ТРЯБВА да е способна сама да се защитава от Империята на злото и да е независима от САЩ, и от прищевките на Тръмп
  • 14 бобо

    61 11 Отговор
    Че Русия няма да "напада" Европа е ясно, но че Амарика ще изостави Европа, е то тоа вече се случава.

    Коментиран от #23

  • 15 Как

    39 8 Отговор
    Ами как ще успее Европата да се наведе едновременно нс Изток и на Запад?
  • 16 ХиХи

    18 7 Отговор
    Гюропа ша ги държи и двамата за уйнстрочентите с едната рука единия, с другата другия
  • 17 Юуп

    33 8 Отговор
    Мачкай бай Дончо електрокарите и трютонетките
  • 18 тихомир

    46 8 Отговор
    На кого викате Европа? На малцинството евроге%йски фашисти?
  • 19 Няма време - Европа

    34 6 Отговор
    потънала в своите си малки индивидуални канчета макар и доста бавно ще се осъзнаят че са лъгани и манипулирани да вярват на брюкселски зелки и бидони и живота им преминал на по нисък стандарт от преди
  • 20 Да бе

    46 9 Отговор
    Европа трябва да се защити? Как? Като купува скъпо американско джепане на хартия. Боко купи ултраскъпи ф-16 на хартия, след това нашият поп Кръстю - тагагренко даде на украйна без пари 100 БТР-а, а после купи ултраскъпи американски шосейни страйкъри пак на хартия за борба с безредици за милиарди...
  • 21 КЗББ и ДП

    17 6 Отговор
    Денков,Шиши,Боко, Киро ,Рада....всички срещу невалиден в Донбас
  • 22 Гориил

    8 6 Отговор
    Европа има нужда от транквиланти и душ на Шарко.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай Дън

    39 6 Отговор
    Стягайте се! Дойде ли Тръмп - край на "Отворено общество", "Америка за България", ЛГБТ, и много други либерастки ценности. Няма да има пари и 90% от НПО ще се саморазпуснат. Но най се страхувам, че Боко, Кирчо, Кокорчо, Шиши и цялата плеяда върли натовци ще се бият в гърдите, че са били агенти на Путин - под прикритие. Така ще бъде и с БНТ, БНР, БТВ, Нова, абе всички либерални медии. Ще гледате от зори до мрак репортажи от Русия и Северна Корея

    Коментиран от #33

  • 25 Марда

    23 7 Отговор
    Ауу, добрата стара Европа я дърпат от две страни. Крайно време е да си вдигне гащите и да демонстрира благоприличие!
  • 26 Квиик

    10 33 Отговор
    Лошото за ушанките е че Тръмп няма да бъде избран за президент
    Да квичат до ноември месец че после им гасят телевизията и почват лошите неща да се случват в тъмното с тях

    Коментиран от #28, #34, #35

  • 27 АМИ ИЗВОДА Е ПРОСТ

    20 8 Отговор
    ВЪН ОТ НАТО
    АЙДЕ ДА ГО ДУХАТЕ
  • 28 АБЕ БАЙДЪНЕ

    12 3 Отговор

    До коментар #26 от "Квиик":

    АМА СИГУРЕН ЛИ СИ
    ЩОТО НАЛИ ЗНАЕШ
  • 29 Някой

    27 6 Отговор
    Европа трябва да се защити от управляващите я. С наклонности на психично болни.
  • 30 А50

    22 9 Отговор
    Фронта закипя. Руснаците настъпват в Запорожко и към Часов Яр. Коксохима на Авдеевка също е паднал, великите Азовци са се евакуирали. Господ да дава сили на Байдън и Зеленски все така да управляват
  • 31 НЯКОЙ ИСКА - НАСТЪПИ НА ДЯВОЛА ОПАШКАТА

    16 6 Отговор
    Украински дрон беше свален близо до Курчатов, където се намира АЕЦ Курск

    Коментиран от #36

  • 32 Тома

    28 6 Отговор
    Сета е времето за разпад на ес събрали най корумпираните правителства в европа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АРЕ БЕ

    16 7 Отговор

    До коментар #26 от "Квиик":

    ДА НЯМА ВТОРИ КОНТРАНАСТУП
    ЩОТО АКО Е КАТО ПЪРВАТА ОБОСРАЦИЯ ГОЛЯМ СЕИР ЩЕ БЪДЕ
  • 36 ДЕМОКРАТИТЕ ГО ЯДАТ НА ПУТИН НЕМИТИЯ

    23 9 Отговор

    До коментар #31 от "НЯКОЙ ИСКА - НАСТЪПИ НА ДЯВОЛА ОПАШКАТА":

    В Авдеевка, в района, известен като "Химик", се водят ожесточени боеве, по време на които полски и канадски наемници са обкръжени. Според Telegram-канала на Соловьов наемниците отказват да се предадат, в резултат на което битката става особено остра. Важно доказателство за настоящата ситуация беше видеозаписът на разпита на командира на една от ротите на 3-та щурмова бригада на украинските въоръжени сили, който беше заловен по време на боя.

    Плененият офицер, чието звание е старши лейтенант, говори за сериозни загуби в неговата част. Според него половината от личния състав на компанията му е бил унищожен. Сред оцелелите има и канадски наемници, което подчертава факта, че чуждестранни наемници активно участват във военните действия на страната на украинските въоръжени сили.

    Коментиран от #61

  • 37 Гориил

    16 6 Отговор
    Трябва да разберете, че военният потенциал на НАТО и Русия не е сравним. Следователно ответният удар на Москва ще бъде само ядрен.
  • 38 Хаха

    18 6 Отговор
    Голямо драскане по соросоидните медии. Путин и Тръмп.
    А Буш, Обоко, Люински …то Ирак, Виетнам, Сирия, Либия, Югославия….
    Колко деца загинаха в Газа…
  • 39 Гориил

    18 6 Отговор
    Такой войны, как с Украиной, в Европе не будет. Немедленные массированные российские ядерные ракетные удары по европейским столицам и промышленным комплексам.
  • 40 Гориил

    16 8 Отговор
    Такава война като с Украйна в Европа няма да има. Незабавни масирани руски ядрени ракетни атаки срещу европейски столици и индустриални комплекси.
  • 41 Шарлатани ОПГ

    30 7 Отговор
    Няма време, кой ще ни защити от шайката фашисти и шарлатани, узурпирали властта с помощта на американското посолство и наричащи се евроатлантици???!!!!
  • 42 Буквално 15 минути след съобщението

    21 9 Отговор
    Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова смята, че незабавната реакция на лидерите на страните от НАТО със заключенията за смъртта на Навални в колонията, обявена преди заключенията на съдебните експерти, е самоизобличителна. Руското външно министерство отбеляза, че реакциите от чужбина за смъртта на Навални са били „подготвени предварително“: буквално 15 минути след съобщението на Федералната служба за изпълнение на наказанията „започна бурен поток от копирани обвинения“.

    Коментиран от #43

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Страшна работа са и

    16 5 Отговор
    Русия, и Тръмп..... Обаче Денко и Кретинел ще ни защитят. Аз вярвам ....
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 КВИ 3 МИЛИАРДА БЕ 10 МИЛИАРДА

    9 4 Отговор

    До коментар #43 от "Три милиарда":

    Украинският президент Володимир Зеленски подписа вчера двустранни споразумения за сигурност в Берлин и Париж, гарантирайки дългосрочна подкрепа от страна на Германия и Франция за Украйна, като до края на 2024 г. ще получи военна помощ на стойност около 10 милиарда евро, съобщи Франс прес.

    Коментиран от #49, #95

  • 47 Бъдеще

    32 6 Отговор
    Лошо ли и беше на Европа когато ползваше евтини енергоносители и суровини? Лошо ли беше когато милиони руснаци харчеха парите си в Европа? Какво му беше на положението, че така кофти се промени???

    Единствения начин Европа да е добре и спокоен континент минава през добрите и честни отношения с РФ. И отношенията бяха такива, до като не се намесиха САЩ и частната им бухалка НАТО. Това положение не ги устройва, защото нямат поводи да харчат трилиони, от които самите те се облагодетелстват. И започна разширение на НАТО, и Цветни революции, и Майдан... Щедро финансирани промени от ЦРУ и другите "демократични" служби.

    Ако искате да видите истината, гледайте изказването на Путин в Мюнхен през 2007. Вижте какво казва и се опитайте да намерите поне една неточност в неговото изказване, и това което се се случва от 2007 до сега. Никой не го прие сериозно тогава, но сега започвате да изтрезнявате. Той ви предупреди, но вие не го чухте. Сега си носете последствията... А Украйна просто беше последната капка в препълнената чаша.

    И пак да кажа, Единствения начин Европа да е добре, минава през добрите отношения с Руската федерация, а не с васалството към САЩ. Сами виждате до къде ни докара това васалство.. Няма да ни спасят нито ядрени щитове, нито каквато и да военна техника или армия. А и на самата Русия не и трябва бедна и разрушена от война Европа, те искат да имат платежоспособни съседи на които да продават суровините си. Кой разруши тези отношения с действ

    Коментиран от #51, #66, #67, #92

  • 48 Европа

    11 6 Отговор
    трябва да де защити от фаshиzma , който налагат нейните ръководители прикрит под педерален либерализъм и зелен рекет.
  • 49 РУСИЯ САМО ТОВА ЧАКА ДА ВЗЕМЕ ПАРИТЕ НИ

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "КВИ 3 МИЛИАРДА БЕ 10 МИЛИАРДА":

    ПАРИ 10 МИЛИАРДА ЕВРОПЕЙСКИ АМА КАК ЩЕ ГИ ДЕЛЯТ ПУТИН ЛОШОТО ЧЕНГЕ И ЗЕЛЕНСКИ ДОБРОТО - 99 ЗА РУСИЯ 1 ЗА УКРАЙНА

    Коментиран от #52

  • 50 Копейка

    10 6 Отговор
    НиЙ чакаме дядо Иван на Дунава ,месим погачи и пеем ставай страна огромная

    Коментиран от #74, #76

  • 51 Има време

    3 13 Отговор

    До коментар #47 от "Бъдеще":

    Санкциите ще стоят докато не върнете територията..желателно е да мислите в перспектива за живота след "добрите" отношения

    Коментиран от #68

  • 52 АБЕ С ТЕЗИ ЕНОПОЛОВИТЕ В ГЪРЦИЯ

    9 3 Отговор

    До коментар #49 от "РУСИЯ САМО ТОВА ЧАКА ДА ВЗЕМЕ ПАРИТЕ НИ":

    ВЕЧЕ СИ МИСЛЯ ЗА ГРАНДИОЗНИЯ РУСКИ ПЛАН УЖ СЕ БИЯТ С УКРАЙНА НАУЖКИМ И ГРОБОВЕТЕ УКРАИНСКИ СА ПРАЗНИ И КОЙ БАЛАМА ЩЕ МИ КАЖЕ ЧЕ РУСКИЯ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ НЕ СИ ПРАВИ БОЗА С АМЕРИКА КАТО ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМНИЦИ ДА ДАВАТ ПАРИ НА УКРАЙНА И РУСИЯ СИ ПРИВАТИЗИРА - ПО ТОЧНО КАЗАНО ГИ НАЦИОНАЛИЗИРА
  • 53 Дивергент

    10 1 Отговор
    За коя Европа става дума,за тази,която не иска да пази границите си?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Браво

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "дядо поп":

    Браво
  • 56 Айдеее,вече и от САЩ

    16 3 Отговор
    трябва да се пазим! Ние, Българите това го знаем,още откакто започнаха да ни Цоцат,но ес ес чак сега го разбраха!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ГОСПОД АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "ВАМПИРИ И ТАЛАСЪМИ БРОДЯТ ПО ЗЕМЯТА":

    Опус Деи

    Вероятно сте гледали "Шифърът на Леонардо". Има хора, които не са чували за Опус Деи преди да изгледат филма. След излизането му на екран стартира дебат за това тайно общество и дейността му. На латински се превежда като "Работа на Господ".

    Коментиран от #62, #63

  • 61 АКТУАЛНО

    13 5 Отговор

    До коментар #36 от "ДЕМОКРАТИТЕ ГО ЯДАТ НА ПУТИН НЕМИТИЯ":

    АВДЕЕВКА БАРАБАР С КОКСОХИМА Е РУСКА
    УКРАИНЦИТЕ БЯГАТ НА ЗАПАД А РУСНАЦИТЕ СА ЗАД ГЪРБА ИМ БЕЗ ДА ИМ ДАВАТ ШАНС ДА СЕ ЗАКРЕПЯТ
  • 62 САМО ДЯВОЛ МОЖЕ ДА ЗАНУЛИ ЗЕМЯТА

    5 3 Отговор

    До коментар #60 от "ГОСПОД АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ":

    Съветът на деветимата

    Сатанистска църква, бизнесмени, обсебени от идеята за контрол, и стар гръцки култ? Съветът на деветимата е обвит в различни конспирации и теории. Според някои става дума за група от много богати и влиятелни хора, които искат да доминират над света.
  • 63 Хохо Бохо

    2 1 Отговор

    До коментар #60 от "ГОСПОД АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ":

    Опус Деи е католически орден съставен от мазохисти...
  • 64 Политнекоректен

    8 7 Отговор

    До коментар #33 от "Последния Софиянец":

    Ох, повечето истински русофили няма да бъдат допуснати. Първите места ще заемат сегашните депутати от ГЕРБ, ПП+ДБ, ДПС, топжурналистите, политическите анализатори, членовете на евроатлантичеките структори и още мнооого други... И всички ще си бият челата в жълтите павета и ще се кълнат във вярност към Путин.
  • 65 БАНко

    7 4 Отговор
    ДА СЕ ЗАЩИТИ ОЩЕ ОТ : КИТАЙ , ИНДИЯ , АФРИКА , ЮЖНА АМЕРИКА , АЗИЯ ... И ОТ СЕБЕ СИ !!! ЧЕ ТРИ МЕСЕЦА Я ТРЕСЕ ОБЩА СТАЧКА !!!
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Бъдеще

    13 4 Отговор

    До коментар #51 от "Има време":

    Няма да стане това с териториите. До каквото са се докопали, няма да го дадат. А след като го обявиха за руско, то влиза в сила доктрината им. "Ако Руската федерация бъде пряко заплашена, то могат да ползват ядрено оръжие. Толкова по въпроса за териториите.

    По скоро зеления да сяда на масата на преговорите, за да не стане така, че вместо 4 области и Крим, трябва да загуби половината Украйна. А има вариант и цялата да си поделят съседите...
  • 69 Бъдеще

    16 3 Отговор

    До коментар #67 от "Анджо":

    Изключително лесно е да намериш стенограмата от изказването на Путин в Мюнхен през 2007г. Прочети го и тогава пиши евроатлантически клишета...
  • 70 Действително

    6 5 Отговор
    Европа трябва бързо да се защити от Русия от Тръмп и най-вече от своето слабоумие
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Иван Иванов

    10 3 Отговор
    Западът иска да властва - това е цялата работа, друго си е да се разхождаш като паун - създател на цивилизацията - понеже това е цялата работа - Западът се надува - че е изобретил всички физични закони и химичните и - ние от Изтока - немаме право на мнение.

    То се вижда от 100 километра - че и други нации участват в прогреса, ако това е темата. То бива - бива - ама къде е пък чувството за хумор.

    Всичко е Берое, добре бре - имаш Ламборджини, ама - и ние сме виждали пък - мацка по бикини.

    Не сме такава раса - славяните - да правим автомобили.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 ПХА ХА ХА .

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тагаренко":

    Сички веганчета на фронта
  • 76 Аййййй

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Копейка":

    Ама че козяшки глашатай я марш у прайда ве жендьо
  • 77 Сократ

    12 3 Отговор
    Икономическото благополучие на Европа се дължеше на евтините ресурси от Русия. Самия барел го каза. Вече европейците не искат евтини ресурси, те ги искат безплатно. А как да ги получат? Ами лесно в техните представи, с война. Насъскаха, въоръжиха до зъби нещастниците украинци и ги тласнаха в тази братоубийствена война.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Васко безкеца

    9 3 Отговор
    Реалната опасност за Европа нито е Русия, нито Тръмп. Колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-голям е шансът и за оцеляванв. Леля ви от Рупите.
  • 80 Ужаст

    3 2 Отговор
    Яко са ни заклещили и от Русия и от САЩ Трябва бързo да се защитим.
  • 81 Ъхъъъъъъ мозък

    2 1 Отговор
    Няма време пичове, Няма....

    Коментиран от #97

  • 82 Хасан Хаспела

    8 10 Отговор
    Корумпираните евробюрократи са жалки. Вероятно си въобразяваха, че далаверките им с кремълският режим ще си вървят , а САЩ в същото време ще продължават да им осигуряват комфорт и просперитет за сметка на американският данъкоплатец. Още след нападението на Русия над Грузия, беше ясно, че е време да се засили отбраната, а окупацията на Крим и последвалият бунт на сепаратистите в Донбас, подклаждан и финансиран от Русия, не остави никакво съмнение за намеренията на руският диктатор. Но, вместо да подсилят собствените си армии и ВПК, европейците предпочетоха да разпродават масово въоръжението си и да свият армиите си. Затова в момента ситуацията е тази. Тръмп е абсолютно прав, когато им заявява, че ще трябва да си плащат, но го прави по груб и недипломатичен начин. Определено му липсват обноски, а и не е политик, а бизнесмен.
  • 83 Хайли лайкли

    5 3 Отговор
    През юни 1941 г., когато руснаците и германците са в кървава битка, той заявява, че трябва да се помогне на руснаците, ако германците започнат да печелят, и германците, ако руснаците започнат да печелят. И нека се избиват колкото е възможно повече, така че след войната никой да не посмее да оспори господството на САЩ.

    Коментиран от #84

  • 84 Хайли лайкли

    1 1 Отговор

    До коментар #83 от "Хайли лайкли":

    ....става въпрос за американския президент Хари Труман!
  • 85 Търновец

    5 5 Отговор
    Руските олигарси начело с Путин искат да продават на Европа нефт газ уран алуминий стомани дървесина но бяха брутално изблъскани от нефтените фирми на Ротшилд и Рокфелер, ако Тръмп напусне НАТО и Европа то Руските олигарси ще се върнат. С Израел също иска да продава газ на Европа, и израелското лоби в България блокира търговията с Персия. Даже чиновниците в София са коленичили пред САЩ и Израел
  • 86 Артилерист

    6 5 Отговор
    Щото всичките варварски войни на американското НАТО са правилни, нали, затова подкопаването му, според пасквила, е неправилно...
  • 87 Илиев

    8 0 Отговор
    Стига демократско-либерална пропаганда.Тръмп не е против Европа,но като бъдещ президент е длъжен на първо място да защитава интереса на собствената си държава за разлика от спящия Джо.От къде на къде Америка трябва да защитава цял свят и после да говорите как на всякъде се месели.От друга страна цяла западна Европа се прави на луда и не харчи пари за сигурност а за еднополови бракове и ислямски бежанци разчитаики на щатите да им бърше д...то.Именно за това Тръмп няма претенции към нито една държава от източна Европа а най-вече към Германия и останалите богати европейски държави.Още повече,че Русия няма никакво намерение да напада НАТО,защото осъзнава,че няма никакви шансове.Путин просто иска да жъзстанови границите на СССР,там са му амбициите.И като българи си спомнете кой прие български премиер и при кого ходят сегашните ни политици :)))
  • 88 Уса

    6 4 Отговор
    Европа е най-голямото зло на тая земя

    Коментиран от #90

  • 89 Европа

    8 0 Отговор
    трябва много бързо да се защити най-вече от емигрантите.
  • 90 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Уса":

    Между другото, има нещо такова….
  • 91 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Русия и САЩ никога не са били врагове - по принцип - заради идеологията - да - наистина - щеше да живеем по-добре - ако нямаше бедност - сега победи капитализма и - ето - наркотици, клошари, убийства, отвличания, всякакви престъпления, безизходица, неграмотност, но това е търпимо все пак.

    Лошото е - че се завръща войната - като ежедневие, но и това е търпимо.
  • 92 Дедо

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Бъдеще":

    Евала за обоснования коментар, право в 10ката, но тук едвали много хора ще разберат.
  • 93 джо

    5 1 Отговор
    Най голямата заплаха до сега за" Либералният фашизъм " беше Русия по точно Путин още един враг се появи Тръмп. Тeзи Евро..гейове трябва да бъдат съдени мястото им е в затвора там да гният.
  • 94 АААААА НЕ САМО

    1 0 Отговор
    АМИ ОТ КИТАЙ ИРАН КОРЕЯ
    ТРЯБВА ВЕДНАГА ДА ПОЧНЕМ ДА КОПАЕМ ОКОПИ ДА ВЗРИВИМ МОСТОВЕТЕ И ДА МИНИРАМЕ ПЛАЖОВЕТЕ
    ЩОТО ИНАЧЕ ЩЕ СТАНЕМ НА МЕНЮ
  • 95 Е И КВО

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "КВИ 3 МИЛИАРДА БЕ 10 МИЛИАРДА":

    ЩЕ МУ СТИГНАТ ЗА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ И КОВЧЕЗИ
    ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПОМОЩИ НА СЕМЕЙСТВАТ НА ЗАГИНАЛИТЕ НЯМА ДА ИМА
    А МОЖЕ ДА НЯМА И ЗА КИНТИТЕ НА ВОЕНКОМИТЕ И ПОЛИЦИЯТА

    КЪФ КЕФ ПОЛИЦЕЙСКО ВОЕНКОМСКИ ЩУРМОВИ БАТАЛЬОН "ПАМПЕРС " ПОДКРЕПЕН ОТ ДОБРОВОЛЧЕСКА ДИВИЗИЯ " ТЛЪСТ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР"
  • 96 Тръмп щее новия Президент на САЩ!!

    0 1 Отговор
    Ще го избере Американския Народ, не тея с Голямите Яхти и Частни самолети!! Народа на САЩ ще избере Тръмп за Президент!?
  • 97 дончичо

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    Отзад магаре -отпред змия
    Бах ти съюза