4 Септември, 2024 19:53 5 464 37

Вино е добре да се пие, но не и ракия? Така ли е наистина?

  • алкохол-
  • вино-
  • ракия

Дали човек ще изпие чаша вино или ще предпочете да консумира твърд алкохол зависи в немалка степен и от това къде живее

Вино е добре да се пие, но не и ракия? Така ли е наистина? - 1
Снимка: Shutterstock

В някои европейски държави предпочитат ракията, в други виното. Къде е България и какви са навиците за консумация на алкохол в другите европейски страни?

Дали човек ще изпие чаша вино или ще предпочете да консумира твърд алкохол зависи в немалка степен и от това къде живее. Употребата на алкохол е дълбоко вкоренена в културата на отделните народи и страни, твърдят изследователи, проучили консумацията на алкохол в страните от ЕС, Исландия, Норвегия и Украйна.

В Европа се открояват няколко държави, в които консумацията на алкохол е особено тясно свързана с повишения риск от заболявания и смъртност. Това са Украйна, Литва, Латвия и Естония, както сочат данните за последните 20 години. Учените свързват консумацията на алкохол и с намаляването на продължителността на живота, като и по този показател Украйна е първа, следвана от Латвия и Литва.

Вино може, а ракия не?

Най-големи са пораженията от алкохола в страните от Източна Европа, където по-често се консумира твърд алкохол. В Западна Европа хората предпочитат да пият по-леки алкохолни напитки. Но дали това означава, че е добре да пием вино, но не и ракия?

Юрген Рем, който е един от авторите на изследването, съветва да не правим прибързани заключения. "10 грама алкохол са си 10 грама алкохол - без значение дали пиете напитки с висок градус, вино или бира", казва ученият в интервю за агенция ДПА.

В различните държави се пие различно

Като цяло изследователският екип описва шест модела на пиене на алкохол, характерни за населението в европейските държави. Интересно е, че учените не откриват големи различия в количествата изпит алкохол между отделните страни, а само някои регионални особености.

Така например в Южна Европа, където се консумират предимно вина, общата консумация на алкохол на глава от населението е била около 9,2 литра годишно - в страни като Франция, Италия и Гърция. В балтийските държави (Литва, Латвия и Естония), където се предпочитат концентратите, хората изпиват средно по около 12 литра алкохол на година.

Германия пък се определя като страна, в която се пие основно бира и по-малко твърд алкохол. В друга група държави пък се пие и много бира, и много концентриран алкохол. Такива са например Хърватия, Чехия и Полша.

Изследователите са идентифицирали още една група държави, сред които са Украйна и България. В тях ясно се очертават две тенденции: голяма част от населението изобщо не пие, а тези, които консумират алкохол, предпочитат концентратите.

Последната категория държави са тези, в които консумацията на алкохол обичайно завършва с тежко напиване. Към тях изследователите причисляват Финландия, Исландия и Ирландия.

За 20 години не са настъпили особени промени

"Европа остава регион с ясно изразени модели на консумация на алкохол, които са тясно свързани с културата на страните и трудно се променят", заключават авторите на сравнителния анализ. Той е показал още, че когато има регистриран спад в консумацията на алкохол, това се дължи не на промяна в навиците на хората, а по-скоро в предприети мерки от властите по отношение на употребата на алкохолни напитки. Такъв е случаят в страни като Исландия, Норвегия, Швеция и Полша.

Авторите на проучването са убедени, че тъй като консумацията на алкохол оказва силно влияние върху здравето на населението, правителствата трябва да предприемат мерки на политическо ниво - това е единственият начин да се променят установените традиции в приемането на алкохол.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор

    15 6 Отговор
    Винаги преди пълен обществен разпад се предприемат кампании срещу "алкохолизма" на правителствено ниво. Така колабира СССР, така ще колабира и глобал-социалистическият ЕС. Особено след като дойде Доналд Джей Тръмп на власт в САЩ, Враг Номер Едно на Дойче Веле...

    Коментиран от #17

  • 2 Ломския

    28 6 Отговор
    Едно е алкохол от магазина друго е домашно направен за лична консумация.

    Коментиран от #21, #32

  • 3 оФчара

    17 1 Отговор
    Има хора ,които пият узо с червено вино.Ама си им личи де.Живеят в някоко паралелни светове.
  • 4 Ей ся

    10 1 Отговор
    ..спирам ...ама веднага
  • 5 Тия ала бализми

    34 5 Отговор
    Не работят.Прадядо ми е започнал да пие ракия от 18 г та чак до 89 Участвал е в 3 войни .Включително и през 1916 г в Добруджа срещу руснаците.2 г пленник.До 89 г си пиеше ракията ядеше по малко и ни разказваше за фронта.Имам още дядовци 82 г 87. г.Всички пиеха
    Теорийкатаа ви е сбъркана нещо.Пишете ала бала лизми.Или ше ми кажете ,че са щели да живеят до 200 г ,ако не са пили.Ей Смешници.

    Коментиран от #7, #26, #29

  • 6 Рон Джереми

    37 0 Отговор
    Ако това е вярно мисля, че в нашия вход изпиваме повече, отколкото целия ЕС заедно.
  • 7 кажи им на тези

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "Тия ала бализми":

    Еврогейци и объркаха света с техните ценности

    Коментиран от #11, #18, #19, #33

  • 8 Судан не ме интересува

    16 3 Отговор
    но в момента шофирам по южната дъга от колелото на Горубляне към автомагистрала Тракия и съм с 80 км ч а мотористите ме изпреварват с още плюс 100 отгоре.

    Коментиран от #10

  • 9 Първо

    24 1 Отговор
    се пие ракия, после вино.

    Коментиран от #13, #25, #28

  • 10 моторис

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Судан не ме интересува":

    недей да лъжеш бе,що пишеш като се движиш.
  • 11 Не съм

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "кажи им на тези":

    Против Европата Батко.Който как го разбира.
  • 12 Хак

    15 2 Отговор
    И какво стана украйнците са най големите алкохолици
  • 13 и за

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Първо":

    последно бира
  • 14 Помак

    5 10 Отговор
    Человека трябва да има култура на пиене на алкохол...От ракия се умра , това е коварно питие ..от близо 40 г . опит знам ..ако имате възможност и не искате да урмате питие качествени питиета ..бирата немска,белгийска до 5% ..никви шом-енска отрова ...бяло качествено вино може и домашно ....ирландско уиски, финландска водка , ром ..и лятото узо не.. повече от 2-3 пъти че много захар ..концентрата не повече от 300 мл на вечер...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Аман

    17 1 Отговор
    Да вземем за пример французите. Живеят здравословно, пийват винце. Е , някои французи живеят и още по-здравословно - като Жерар Депардийо. Самият той беше казал, че изпива минимум 17 бутилки вино на ден. Адел (знам, че не французойка, но се сетих за нея) също се хвалеше с четири бутилки само до обяд, ама нали реши, че ще отслабва и заряза пиенето. После се оплака, че е скучно.
  • 17 Клети невежи копейки

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "Професор":

    Еееее, браво бе професоре, а аз се чудех 33 г. как е колабирал СССР

    Коментиран от #34

  • 18 И да ти кажа

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "кажи им на тези":

    Един приятел Бог да го прости.женен за рускиня беше ходил на гости в Перм при ребвтата.Това е на 1000 км от Мацква Та замесъл ракия.И разказва сядаме да пиеме.ребвтатс вдигат тостове на всеки тост говорят някакви глупости.Пият на екс.Седятбпо половин час един тост ,опитали на екс с ракията ама не им се получило.А Филката леко полеко до сутринта.Ватенките се окозили вдичките.Та който го може ,го може.

    Коментиран от #22

  • 19 Tётя Myтpoфaнoвa

    2 9 Отговор

    До коментар #7 от "кажи им на тези":

    Молодец! Xорошая собака!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Отговор

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ломския":

    Във връзка със заглавното изречение: някои предпочитаме и хубава ракийка със салата и после вино със съответните я пържоли, я ребърца и други подходящи храни. Традиция, но с " криви краставици,".
  • 22 Хахаха

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "И да ти кажа":

    От първо лице.....бях на гурбет в Съюза много пъти сме сядали на маса с руснаци . След около три часа братушките се гипсираха, а ние си продължавахме пийване и хапване. Виж рускините ,общо взето се пазеха от напиване щото искаха кекс...та такива работи.
  • 23 дон Вито

    17 2 Отговор
    И вино, и ракия.
    Сега, за шушумиги, от сорта на онези новите модерни розови кончета, тогава е вредно.
    Но за нормални здрави мъже е полезно.
  • 24 стрел☢️к

    6 5 Отговор
    алкохола, цигарите и жените са за пр0ст0людието от уфсе бачкатори
  • 25 Счетоводител

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Първо":

    ..... а накрая и бира.
    Наздраве!
  • 26 Хасан

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тия ала бализми":

    И моя дядо ракия пиеше и със сланина мезеше, почина на 98г и той е освобождавал Добруджа.

    Коментиран от #35

  • 27 Да бе

    15 0 Отговор
    За да съм здрав пия вино. А здраве ми трябва за да пия ракия.
  • 28 чашков

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Първо":

    Франзетата са обратно първо вино после аператива.
  • 29 Чашков

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тия ала бализми":

    Като в онзи виц дето двама приятели единия водил природосъобразен живот и си отишъл млад, а другия се отдавал на удоволствията, ядене, пиене, мохабет, жени и доживял до дълбоки старини. Та каква е поуката нека всеки сам да разбере за себе си.
  • 30 Анти-трезвеник

    4 0 Отговор
    Алкохола е страшна мощ древните гърци го почитат ден и нощ
  • 31 Някой

    7 0 Отговор
    Ей работих в Англия, онези пият като кирки уиски нещо страшно е вярвайте ми видял съм го !!!!!?
  • 32 Ху Фан

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ломския":

    Бабини дивитини .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гун Мин Ху

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Клети невежи копейки":

    Прав е професора ,а ти продължавай да се чудиш .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мерките на политическо ниво

    2 0 Отговор
    са обикновено повишаване на акциза и съответно цените. Което не се отразява на намаляване на пиенето, а само на семейния бюджет. Във Финландия и Норвегия където цените са най-високи се напиват като талпи.

    А да казва тоя че вино и твърд алкохол било едно и също е пълна глупост. Виното е естествен продукт и се отработва и понася по-лесно от организма. А където се пие само вино има по-малко алкохолици.

    Коментиран от #37

  • 37 Но пък с мерките на политическо ниво

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мерките на политическо ниво":

    както свенливо ги нарича DW, се набира доход за мигранти и Украйна. Затова и DW са ги включили в хора да пеят.
    Затова е и тази навременна статия.

    Разбира се високите акцизи ще ударят бюджета на богатите но слабо.