Отидете към основна версия

2 330 164

Смъртта на Алексей Навални: Светът реагира

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • алексей навални

Следственият комитет на Русия каза, че е започнало процедурно разследване на смъртта на Навални

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки политици от цял свят споделиха реакциите си спрямо смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, съобщено в петък от затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където той е излежавал присъдата си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи че Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални.

Следственият комитет на Русия каза, че е започнало процедурно разследване на смъртта.

Руския вестник "Новая Газета" цитира майката на Навални във Фейсбук:

"Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме го в затвора на 12 февруари, на среща. Беше жив, здрав и щастлив."

Помощник на Навални, Леонид Волков написа в социалната мрежа X, че не може да потвърди смъртта, като добави, че адвокатът на Навални е пътувал до мястото на затвора, където опозиционният лидер е излежавал присъдата си.

Заместникът на Навални, Иван Жданов написа в X, че роднините на Навални трябва да бъдат уведомени за смъртта му в рамките на 24 часа, но известия не са били отправени.

Руски редактор на вестник и носител на нобелова награда за мир Дмитрий Муратов нарече смърта на Навални "Убийство", и каза, че според него условията в затвора са го довършили.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Юлия Навална на Мюнхенската конференция по сигурността в петък и изрази своите съболезнования, съобщи Държавният департамент на САЩ.

"Първо и най-важно, ако тези доклади са точни, сърцата ни са със съпругата му и семейството му. Освен това смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек само подчертават слабостта и изгнилата в сърцето система, която Путин изгради. Русия е отговорна за това."

"Ще разговаряме с много други страни, които са загрижени за Алексей Навални, особено ако тези доклади се потвърдят, че са достоверни.

Съветникът по националната сигурност на Белия Дом Джейк Съливан:

"Ако се потвърди, това е ужасна трагедия. И като се има предвид дългата и мръсна история на руското правителство да причинява вреда на опонентите си, това повдига реални и очевидни въпроси за случилото се тук."

Германския Канцлер Олаф Шолц припомни за срещата си с Навални в Германия, когато критикът на Кремъл все още се възстановявал след руската атака с отравяне:

"Срещнах Навални тук, в Берлин, когато той се опитваше да се възстанови в Германия от атаката с отравяне и също така говорих с него за голямата смелост, която е необходима, за да се върнеш в страната си. И той вероятно сега е платил за тази смелост с живота си."

Германският външен министър Аналена Бербок написа в X:

"Като никой друг, Алексей Навални беше символ на свободна и демократична Русия. Точно това е причината той да умре."

Украинският президент Володомир Зеленски коментира случилото се пред репортери в Мюнхен:

"Очевидно е: той беше убит от Путин, както хиляди други бяха измъчвани и тормозени от това "създание". Путин не го интересува кой ще умре, докато запазва позицията си. И затова не трябва да пази нищо. Путин трябва да загуби всичко и да отговаря за това, което е направил."

Британският премиер Риши Сунак в X:

"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот."

Британският външен министър Дейвид Камерън настоя за отговорност пред репортери от Мюнхен:

"Трябва да държим Путин отговорен за това."

Френският външен министър Стефан Сежурне в X:

"Алексей Навални плати с живота си за съпротивата си срещу система на потисничество. Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин."

Шведският министър-председател Улф Кристерсон също призова, Путин да бъде държан отговорен за смъртта на Навални:

"Ужасни новини за Алексей Навални. Мислите ми са със семейството и приятелите му. Руските власти и лично президентът Путин са отговорни за това, че Алексей Навални вече не е между живите."

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел коментира в X:

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. За своите идеали той направи най-голямата жертва. ЕС смята руския режим за единствен отговорен за тази трагична смърт."

Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

"Дълбоко съм обезпокоена и натъжена от новината за смъртта на Алексей Навални. Путин не се страхува от нищо повече от несъгласието на собствения му народ. Мрачно напомняне за това какво представляват Путин и неговия режим. Нека се обединим в нашата борба за защита на свободата и безопасността на тези, които се осмеляват да се изправят срещу автокрацията".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза

"Трябва да установим всички факти и Русия трябва да отговори на всички сериозни въпроси относно обстоятелствата на смъртта му.

Нидерландският министър-председател Марк Руте:

"Смъртта на Навални "илюстрира безпрецедентната бруталност на руския режим. Навални се бори за демократичните ценности и срещу корупцията. Той трябваше да плати за борбата си със смъртта, докато беше държан при най-суровите и нечовешки условия. Пожелавам на семейството, близките и всички, които се бориха с него за промяна в Русия, много сила."

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо:

"Неговата трагична смърт отново подчертава защо ще продължим да подкрепяме Украйна. Русия няма да надделее в Украйна. Нашите мисли са със семейството и приятелите на Навални и всички смели руски политически затворници."

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевич:

"Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и това е нещо, което човек трябва да знае за истинската същност на настоящия режим в Русия. Моите съболезнования на семейството и приятелите."

Чешкият външен министър Ян Липавски:

"Все още е така, че точно както Русия се отнася към външната си политика, така се отнася и към своите граждани. Тя се превърна в насилствена държава, която убива хора, които мечтаят за по-добро бъдеще, като Немцов или сега Навални - затворени и измъчвани до смърт за това, че са се изправили на Путин. Почивай в мир."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания