Отидете към основна версия

3 125 34

Александър Вучич: Няма да угаждаме на никого със санкции срещу Русия

  • сърбия-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Президентът на Сърбия възнамерява да запази независимата политика за отхвърляне на антируските санкции въпреки огромния натиск от страна на Запада

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич възнамерява да запази независимата политика за отхвърляне на антируските санкции въпреки огромния натиск от страна на Запада. Това посочи самият той в интервю за ТАСС.

"Когато започна конфликтът в Украйна, заявих, че не знам как ще се развият събитията. И тогава взехме решение да осъдим конфликта на държавно ниво, както всички останали, но уточнихме, че нашата позиция е да не налагаме санкции срещу Русия. Казах го още тогава, защото от собствен опит знаем какво е чувството, когато ни налагат санкции. Това е приятелска страна и би било несправедливо да направим подобно нещо спрямо руския народ", категоричен бе той.

"Аз обаче предупредих сърбите, че не мога да гарантирам това, защото не знам какъв ще бъде този натиск в бъдеще. Не исках да го играя герой за ден-два и след това да променя решението си. Но фактът, че казвам "не знам", а когато казвам "не знам" - моята дума струва повече от нечие твърдо обещание", изтъкна държавният глава.

"Изминаха две години от началото на специалната военна операция. Сърбия е единствената европейска страна, която не е наложила никакви санкции. Вие (Русия) имате много приятели във всички европейски страни и всички те са наложили санкции срещу Русия. Някои биха казали, че централната власт ги е наложила и те са против тях, някои биха казали, че са наложили санкции срещу вас, но ви помагат по други въпроси. Малката Сърбия е единствената държава, която не е наложила никакви санкции", похвали се Вучич. Той добави, че "санкциите срещу Русия са основната тема" на всяко международно събитие, на което присъства сръбският лидер.

"Ние не се бием в гърдите или нещо подобно, но както виждате, отговорът ми ще бъде същият и занапред - ще се опитаме да защитим позицията си колкото се може по-дълго. Постигаме това от вече две години. Не знам дали ще продължим, но се надявам на това", завърши държавният глава.

След началото на специалната военна операция Вучич заяви в обръщение към нацията, че Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Русия. Той обяви, че републиката временно преустановява всички военни и полицейски учения с чуждестранни партньори.

Вучич поясни, че Сърбия смята Русия и Украйна за братски народи и изрази съжаление за събитията в Източна Европа. Той увери и че Белград е готов да предостави хуманитарна помощ на Киев.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: