Last news in Fakti

3 Април, 2024 20:08 2 130 11

Гневни реакции в Белград! Сърбите са бесни заради посещението на Албин Курти в северните провинции на Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти-
  • кейфор

Отваря се въпросът кой и по какъв начин е одобрил посещението на Курти на север, кой от международните представители е бил информиран, дали КейФОР и EULEX са съдействали и дали съгласие

Гневни реакции в Белград! Сърбите са бесни заради посещението на Албин Курти в северните провинции на Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата на правителството на Сърбия за Косово и близката до Белград партия Сръбска листа оцениха днешната визита на косовския премиер Албин Курти в северната част на Косово като "опит за предизвикване на напрежение" и провокация към сърбите, които са мнозинство от населението в този район, съобщи белградската агенция Бета. В отделни декларации те оцениха, че Курти по време на престоя си в общините Лепосавич и Зубин Поток е показал, че "не се интересува от нормализация и деескалация" и че пристигането му е предизвикало "бунт“ сред сърбите, пише БТА.

Порталът KoSSev съобщи по-рано, че Курти е останал в община Лепосавич за около половин час, заедно с най-малко двама министри от неговото правителство и че причината за пристигането му е неизвестна. Посещението на Курти в Северно Косово, освен от лична охрана, е било подсигурено и от Косовската полицейска дирекция Север, потвърдиха за KoSSev. Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви, че само ден преди продължаването на диалога в Брюксел Курти "реши да нагнети ново напрежение на север".

"Фактът, че целият Лепосавич беше блокиран, когато той отиде до сградата на общината, е най-доброто доказателство за каква демонстрация на сила говорим“, заяви Петкович. По думите му "отваря се въпросът кой и по какъв начин е одобрил посещението на Курти на север, кой от международните представители е бил информиран, дали КейФОР и EULEX са съдействали и дали съгласие", посочи Петкович.

Сръбска листа заяви, че "дефилирането на Курти с десетки превозни средства и стотина въоръжени до зъби специални части на север е обезпокоило сърбите" и нарече това посещение "театрално представление". Тази политическа организация на сърбите в Косово, която се радва на подкрепата на Белград, оцени, че посещението на Курти "е насочено към дестабилизиране на ситуацията на място и предизвикване на напрежение". "Повече от ясно е, че с пристигането си той искаше да предизвика реакцията на сръбския народ и да се представи като жертва, за да спечели още политически дивиденти или гласове за предстоящите избори“, се казва в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Косовар

    16 9 Отговор
    Сега е ред на врание и Прешево да минат към Косово.

    Коментиран от #11

  • 2 братя сърби

    8 17 Отговор
    ще помагаме, имаме кофти продажни политици.....

    Коментиран от #3

  • 3 Братя са уж сърбите но

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "братя сърби":

    Отдавна сме си развалили отношенията с тях, а и играят срещу нас в Македония от много отдавна. Другото е, че ние с македонците не можем да се оправим камоли с албанците пардон с Косово.

    Коментиран от #4

  • 4 Изобщо шиптърите са много напред

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "Братя са уж сърбите но":

    С материала, спрямо нас. Само Русия може да ги оправи, както го е правила с Турция, но както всички знаем големия славянски брат вече го обявихме за враг.

    Коментиран от #9

  • 5 Онбашията

    18 6 Отговор
    Разгневили се били палячовците, кой ли пък ги пита. Кога грабеха българска земя и посръбчваха българите и ние бяхме гневни.
  • 6 Странни хора

    16 6 Отговор
    Какъв им е проблема на сръбското малцинство в Косово,освен са бъдат ползвани за марионетки и платени провокатори.Вучич не ги оставя на спокойствие,не им разрешава да се нормализират отношенията, същото прави и чрез политиците в РСМ ,насъсква -антибългаризъм чрез омраза и агресия лишаване от работа на българи,нападения.Преди време влязоха въоръжени външни лица от Сърбия в Косово за да тероризират,имаше убити полицаи ,та как точно да влезе Курти в този регион,след като е наясно с методите на титовизма.И защо да не посети района и общината ,то голям проблем?
  • 7 Пак вдигнаха шум

    10 2 Отговор
    Сръбския ешалон продължава да се излага и налага с подмолни средства в целия регион.Плаща,подкупва,изнудва ,а.бе никой не ви ще деспотизма и хегемонията.Оставете хората на мира.Самозабравиха се с техните лъжи и фалшификации и на историята и на фактите .Ами не сме 19 век ,нито 20 век,не може да ги върнете ,гледайте си вашите вътрешни проблеми И с Косово не е трудно ,ако не спрете пропагандата и манипулациите в собствената си страна. То и при нас не се пробват и купуват псевдо историци ,разни организацийки и мисирки от по висок ранг, но с дребни души.
  • 8 Ширин А Чатлъ

    3 11 Отговор
    Косово - Претория на ООН ?! Втора по големина натовска база на САЩ (първата била в Германия) "буре с барут" . Сърбите са прави че това е област, а не държава.
  • 9 Прекалил си с боярищника

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Изобщо шиптърите са много напред":

    Не ние, а той ни включи в списъка с вражески държави.
  • 10 Тодов Славков - Циганин Яшарски

    1 0 Отговор
    Видим ли сръбското знаме се попишавам...
  • 11 Шиптарин

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Косовар":

    Дивашки
Новини по държави: