Отидете към основна версия

4 743 90

Само за три дни! Руските самолети продължават да падат

  • русия-
  • украйна-
  • бойна авиация-
  • ракети-
  • су-34-
  • су-35

Военновъздушни сили на Киев изпитват отчаяна липса на боеприпаси, включително ракети за противовъздушна отбрана Patriot, но те рядко пилеят снаряди и не пропускат, когато стрелят

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военновъздушни сили на Украйна изпитват отчаяна липса на боеприпаси, включително на произведените в САЩ ракети за противовъздушна отбрана Patriot. Но така или иначе те рядко пилеят снаряди и не пропускат, когато стрелят. Доказателство за това е, че през последните три дни ВВС на Украйна са успели да свалят шест руски изтребители-бомбардировачи – ниво на загуби, което руснаците не могат да понесат, пише американският експерт Дейвид Екс в статия за списание Forbes.

"Руските самолети продължават да падат!“, обявиха от Министерството на отбраната на Украйна в понеделник. Обявеният брой свалени машини включва четири двуместни изтребители-бомбардировачи Су-34 и два едноместни Су-35.

Су-34 са най-добрите свръхзвукови ударни самолети на руските ВКС. В последно време те изпълняват предимно мисии за близка въздушна поддръжка - летящи високо и бързо към фронтовата линия, хвърляйки прецизни планиращи бомби.

Свръхзвуковите Су-35 са изтребители за превъзходство във въздуха: обикновено те ескортират Су-34.

Украинците удариха първите три самолета "Сухой“ в събота, докато изпълняваха полет източно от Авдеевка в Донецка област и се подреждаха за нападение на украинските части, изтеглящи се от града.

Украинската армия твърди, че е свалила четвърти "Сухой“ в неделя и още два в понеделник, последният над Азовско море.

Възможно е - дори вероятно, украинските ракетни батареи Patriot, три от които Киев е получил от САЩ и Германия, да са отговорни за всичките шест попадения.

Украинските ВВС са разположили една батарея Patriot в Киев и по една на юг и на изток в страната. Пусковите установки на батерията, монтирани на камиони, могат да се движат, докато все още са свързани с радарите на батерията.

Руските ВКС няма да останат без "Сухой“. За две години тежки битки, според Oryx, руснаците са загубили 25 от своите 150 Су-34 и шест от своите 120 Су-35.

Но неотдавнашният процент на загуби - шест самолета за три дни – ще бъде неприемлив за Москва, ако продължи. Руските ВКС са загубили 95 самолета от февруари 2022 година, или по четири на месец. През последната седмица обаче военните на Москва са отписвали бойни самолети със скорост от 60 на месец. Тези показатели биха могли да бъдат катастрофални за Русия. Още по-сериозна може да бъде и загубата на опитни екипажи,

За военновъздушни сили, които имат само хиляда бързи самолета, загубата на 60 за един месец би била катастрофална. Загубата на опитни екипажи може да бъде още по-сериозна, според неотдавнашен доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст Royal United Services Institutе.

Руските въздушни операции "са ограничени от наличието на пилоти с достатъчно опит за изпълнение на ключови мисии“, пишат анализаторите на RUSI Джак Уотлинг и Ник Рейнолдс.

Но е много малко вероятно украинските ВВС да продължат да свалят руски самолети със скорост от два на ден. Четири месеца след като републиканците започнаха да блокират помощта на САЩ за Украйна, запасите от Patriot в Украйна "падат до критично ниво“, според Антон Геращенко, бивш съветник на украинското вътрешно министерство.

И не е като украинците да посветят всичките си ракети, за да свалят "Сухой“. Те също разчитат на тях за прихващането на руски балистични ракети, насочени към Киев, Харков и Одеса.

Така че очаквайте клането на "Сухой“ да намалее през следващите дни, тъй като недостигът на ракети оказва сериозно влияние върху способностите на Украйна, но не и върху тези за свалянето на най-добрите военни самолети на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 58 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: