Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2024 18:57 1 454 25

Украинските сили не разполагат с достатъчно артилерия, за да се сражават с Русия

  • русия-
  • украйна-
  • авдеевка-
  • артилерия-
  • ракети-
  • боеприпаси

Украинските бойци се изтеглиха от град Авдеевка в Донецка област в събота след ежедневни руски атаки, на които бяха подлагани от три посоки през последните четири месеца

Украинските сили не разполагат с достатъчно артилерия, за да се сражават с Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Намаляващите боеприпаси представляват риск за способността на Украйна да удържи 1000-километровата фронтова линия, която е подложена на унищожителен щурм от руската артилерия. Нейните отбранителни линии са застрашени.

Украинските сили се изтеглиха от град Авдеевка в Донецка област в събота след ежедневни руски атаки, на които бяха подлагани от три посоки през последните четири месеца.

Авдеевка бе бастион за украинските позиции по-навътре в страната, далеч от Русия. Град на фронтовата линия, откакто Русия за първи път нахлу в Украйна през 2014 г., укрепеното селище с лабиринт от окопи и тунели, служеше за защита на важни, по-малко укрепени, логистични центрове, разположени по-нататък на запад.

Превземането му повдигна бойния дух на руските военни и потвърди, че войските на Кремъл сега определят темпото на сраженията, за ужас на украинските сили, които успяха да постигнат само скромни успехи след контраофанзивата си миналата година.

БЕЗДЕЙСТВИЕ НА КОНГРЕСА

Администрацията на американския президент Байдън свързва загубата на Авдеевка с бездействието на Конгреса на САЩ по отношение на военната помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара.

Президентът Джо Байдън заяви, че е казал на украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор миналата събота, след като Украйна обяви изтеглянето на войските си от Авдеевка, че остава уверен, че финансирането от страна на САЩ в крайна сметка да бъде осигурено. Но когато журналистите го запитаха дали е сигурен, че може да бъде сключено споразумение, преди Украйна да загуби още територии, Байдън отговори: "Не съм".

НАМАЛЯВАЩИ ДОСТАВКИ

Асошиейтед прес интервюира над десетина украински командири, включително началници на артилерийски части, в най-интензивните бойни зони на войната в седмиците преди падането на Авдeeвка. Те казаха, че недостигът, който винаги е измъчвал украинските сили след пълномащабното нахлуване, се е изострил миналата есен.

Намаляването на запасите от боеприпаси за доставената от Запада далекобойна артилерия означават по-специално, че украинските сили са възпрепятствани да нанасят удари срещу важни по значимост цели дълбоко зад руските линии, където са струпани тежки въоръжения и персонал.

В продължение на седмици украинските сили по цялата фронтова линия се оплакват от критичен недостиг на боеприпаси, като някои артилерийски батареи се сражават само с 10 процента от необходимите им запаси. Пестейки отчаяно снаряди, военните лидери наредиха на частите да стрелят само по точно определени цели. Но командирите на бойното поле казват, че това едва ли е достатъчно, за да удържат своя по-добре снабден враг. Засилват се опасенията, че без военна помощ падането на Авдеевка може да се повтори и в други части на фронта.

ПОБЕДА ЗА МОСКВА

Изтеглянето на украинските войници от силно укрепения град донесе на Русия най-голямата ѝ победа след битката при Бахмут миналата година. Тя ще позволи на войските на Кремъл да придвижат офанзивата си още по-нататък на запад, по-навътре в украинска територия в по-слабо укрепени райони. Следващата руска цел може да бъде град Покровск - железопътен възел, намиращ се по-далеч на изток, твърдят военни блогъри.

Руски военни представители и военни блогъри заявиха, че превземането на Авдеевка е намалило заплахата за контролирания от Русия град Донецк.

ПЕСТЕНЕ НА СНАРЯДИ

"В момента дефицитът на боеприпаси е доста сериозен. Непрекъснато ни обещават, че ще дойдат още, но ние не виждаме да идват", каза Хоробри, командир на артилерийска батарея. По думите му тяхната батарея разполага само с 5-10 процента от необходимите боеприпаси.

Според него това лишава силите от способността им да атакуват ефективно и да си възвръщат територии. Още по-лошо е, че Украйна губи бойци, защото не може да осигури на своята пехота прикриващ я артилерийски огън.

Той, както и други офицери, интервюирани от Асошиейтед прес, говориха при условие, че от съображения за сигурност ще бъдат използвани само първите им имена.

"Нямаме с какво да се бием, нямаме с какво да прикриваме фронтовите си линии", каза Валери, който командва част обслужваща самоходна артилерийска установка, използваща 155-милиметрови снаряди по стандартите на НАТО. По думите му, за да отблъснат руска атака, им трябват по 100-120 снаряда за отряд на ден. Днес те разполагат с една десета от това, добави той.

РУСИЯ СМЕНЯ ТАКТИКАТА

Украинските войници, разположени в Авдеевка, казаха, че преди падането на града Русия е сменила тактиката си, за да се възползва от силния недостиг на боеприпаси.

Вместо да изпращат колони от бронирани превозни средства, силите на Москва са започнали да изпращат на талази по-малки пехотни групи, които да влязат в близка схватка с украинските сили. Това е означавало, че украинските сили е трябвало да изразходват "пет пъти" повече боеприпаси, за да ги държат на разстояние.

"Врагът също разбира и усеща възможностите ни и с това успява да постигне успех", каза Чаклун, войник от 110-а бригада.

КРЕХЪК СЕВЕР

Многобройни са опасенията за това как недостигът на боеприпаси ще се отрази на украинските сили в други сектори на фронтовата линия. Купянската линия в североизточната част на Украйна е нестабилна. От месеци Русия засилва атаките по това направление в опит да си възвърне важния логистичен център, който през есента на 2022 г. загуби.

Юрий, командир на 44-та бригада в Купянск, каза, че неговите въздушни разузнавателни части забелязват много далечни цели, включително руски минохвъргачки и гранатомети, но тъй като нямат достатъчно боеприпаси, не могат да ги ударят.

Вместо това той няма друг избор, освен да гледа как противникът му струпва резерви от разстояние.

Олександър, командир на батальон от 32-ра бригада в Купянск, заяви, че има достатъчно снаряди - засега. "Но това зависи от интензивността от руска страна. Ако те я засилят, няма да е достатъчно, за да удържим тази линия", каза той.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    20 3 Отговор
    Укропи сериозно го закъсаха.
  • 2 ти да видиш

    25 5 Отговор
    Да развяват на една пръчка белите слипчета с кафява линия на зеленото и да се приключва тая мъка!
  • 3 Съпротивата

    23 3 Отговор
    Л@паха го окраинските фашисти сега ще го дойде време фашизоидите на Сорос да го поемете

    Коментиран от #11

  • 4 честен ционист

    22 2 Отговор
    «Слава Украине в составе России»
  • 5 Олесия 🇺🇦

    15 2 Отговор
    Окрайна пашланахуйсукабядддд.ьь
  • 6 Объркано Атлантиче

    36 4 Отговор
    На този ден точно преди 80 години, 22 февруари 1944 г., е издадена заповед за награждаване на младши лейтенант Семьон Иванович Зеленски с орден Червена звезда за доблест и смелост, проявени в борбата срещу германските нацисти. В същия ден Червената армия освободи Кривой Рог, родния град на Владимир Зеленски, внук на героя.

    Ако тогава дядото на Зеленски знаеше, че внукът му 80 години по-късно ще се бие на страната на нацистите срещу Русия, той щеше да се застреля, за да попречи на продължаването на рода.

    Коментиран от #8

  • 7 ТаУмВзе

    19 2 Отговор
    Нема окраински сили отдавна бреее! Просто краварчето ще се трепа до последното окраинче.

    Коментиран от #12

  • 8 Мдааа

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Объркано Атлантиче":

    Това беше добро👍
  • 9 Хохо Бохо

    13 2 Отговор
    Пропагандата взема завоя остро. Следва търсене на виновни.
  • 10 Упрек

    13 2 Отговор
    Ми като не притежават, защо се "ежат" на мощния си съсед?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Румен Решетников

    4 15 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Ако ви слушаме вас, копейките, от началото на блицкрига преди две години украинската армия не съществува. Срещу кого тогава воюва вторая в мире? Срещу бойните гъски и комари ли?

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Хохо Бохо

    19 2 Отговор
    Тва според пропагандата, сал едни снаряди липсват. Ми не ве мисирчета, липсват снаряди, танкове, бронетранспортьори, самолети, вертолети.....всъщност липсва всичко. Мачът се доиграва. Русия ще граничи с Полша, това е
  • 14 Смех в блатото

    12 0 Отговор
    Да умиррргатт тогава .Никой не им е виновен.
  • 15 ТОЧНО ТАКА...!

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Румен Решетников":

    Срещу бойните гъски и комари от-НАТО ,САЩ и ЕС...!

    Коментиран от #17

  • 16 ДрБр

    12 2 Отговор
    Окрайна умря
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хи-хи-хи

    14 3 Отговор
    Само си представете ако Русия обяви война на окрайна и армията влезе в боя вместо платените наемници, мобилизираните, затворниците и т. н.
    Наистина ли някой си мисли, че може да спре не само армия, но и народ, който живее и се храни от битките?
    Само да се молим да не минат оттук на път за някъде си!
  • 19 АМ ЧИ МИНАЛАТА ГОДИНА

    16 3 Отговор
    ПРЕДИ ПЕРЕМОГАТА НАЛИ ИМАШЕ АРТИЛЕРИЯ ТАНКОВЕ БРЕДЛИТА
    КО СТАНА ДЕ СА
    НАЛИ РУСНАЦИТЕ ГУБЯТ 7 КЪМ 1 КО СТАНА С ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНАТА ЗАПАДНА ТЕХНИКА
    ДА НЕ Е НА СКРАБ
    ЗНАЧИ ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ИМАХТЕ ТЕХНИКА И АРТИЛЕРИЯ ЗА АТАКА СЕГА НЯМАТЕ ЗА ОТБРАНА
    АБЕ ДА НЕ СТАВА ДУМА ЗА ХОРА
    АМИ СЪЩОТО
    ИДВА ПРОСТ ВЪПРОС
    КЪДЕ ПОПИЛЯХТЕ ТЕХНИКАТА ХОРАТА МУНИЦИИТЕ
    ДА НЕ БИ В ТЪПИ АТАКИ КАТО ТАЯ НА РАБОТИНО ИЛИ ТАЯ КЪМ КРИНКИ
    Е И КО ИЗЛЕЗЕ
    НЕ ОРЪДИЯ АКЪЛ НЯМАТЕ ОСОБЕНО ГЕНЕРАЛИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ АКЪЛЛЛЛЛ
  • 20 АБЕ ПУЯК

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Румен Решетников":

    ВТОРАЯ В МИРЕ НЕ ВОЮВА С НИКОГО ВСЕ ОЩЕ
    АМА НЕ БЪРЗАЙ ЩЕ ПОЧНЕ
  • 21 Механик

    17 2 Отговор
    Не са се изтеглили, а бяха принудени да бягат хаотично.
    В складовете бяха нямерени многобоеприпаси,така чене е проблемав липсата им в украинската армия.
    НЯмакой да се бие повече. Обикновените мъже в О-крайна не искат да умират заради Байдънс-фемъли.
  • 22 Само питам

    11 1 Отговор
    Бе какво стана с туй танка Ибрахим . Използваха ли го , не го ли използваха ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Айде бе

    11 3 Отговор
    Знаем че имате артилерия...само от България отмъкнахте поне хиляда д20, д30 и гвоздики, и още петстинин системи град...за нас е по-изгодно да се сражавате за да останат още по-малко тъпи украинци, защото никой няма полза от утайки като вас...браво на Тагаренко....ако е останало още нещо по складовете трябва да ви се даде за да пукнете до крак
  • 25 КАСАПИН

    2 1 Отговор
    АБЕ ЩО ПРЕВОДА Е ОТ АНГЛИИСКИ А НЕ ОТ СВЕТОВНО ПОПУЛЯРНИЯ УКРАИНСКИ
    МНООО СТЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ МОМЧЕТА
    А И ОТ АВДЕЕВКА НЕ ОТСТЪПИХА А ИЗБЯГАХА
    ОЩЕ ВАДЯТ ПЛЕННИЦИ И ТРУПОВЕ ОТ КОКСОХИМА