Отидете към основна версия

1 374 47

Киев: Русия атакува граждански обекти със севернокорейски ракети

  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • владимир путин

Москва и Пхенян, които поддържат добри отношения от времето на Студената война, през последните месеци постигнаха впечатляващо дипломатическо сближаване, посочва АФП

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) обвини днес Русия, че е използвала ракети севернокорейско производство за нанасяне на удари по граждански обекти в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Става дума за балистични ракети "Хвасон-11" (KN-23/24) /.../ Според нашето разследване руските войски са изстреляли над 20 (от тези) севернокорейски оръжия в Украйна", се казва в изявление на ССУ, в което се допълва, че при тези удари са загинали "най-малко 24 цивилни граждани" и са ранени още над 100. ССУ публикува и снимки на предполагаеми отломки от ракетите.

Според същия източник севернокорейски ракети са били използвани в Украйна на 30 декември в южната Запорожка област, а след това в началото на януари в Киев при удар срещу сграда, при който са загинали четирима души и са били ранени около 50.

По данни на ССУ тези ракети са били използвани и при атаки срещу пет населени места в близост до фронта в Донецка област, при които са загинали 17 цивилни, както и срещу големия град Харков, където са загинали трима души и са ранени над 60.

Русия и Северна Корея, които поддържат добри отношения от времето на Студената война, през последните месеци постигнаха впечатляващо дипломатическо сближаване, посочва АФП.

Южна Корея и САЩ твърдят, че въпреки санкциите на ООН Пхенян изпраща оръжия на Русия, за да подкрепи инвазията ѝ в Украйна, вероятно в замяна на техническа помощ за програмата си за шпионски спътници. Москва опровергава тези твърдения.

Неотдавна анализатори предупредиха, че Северна Корея може би тества крилати ракети, преди да ги изпрати на Русия за използване в Украйна.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун посети през септември Русия за среща с руския президент Владимир Путин, който се очаква да направи ответна визита в Пхенян, отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: