Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Февруари, 2024 10:18 3 336 63

Войната в Черно море! Русия търси средства за борба със смъртоносните украински безпилотни катери (ВИДЕО)

  • дрон магура-
  • украйна-
  • русия-
  • черно море-
  • крим

Киев няколко пъти атакува кораби на руския Черноморски флот с безпилотни катери, пълни с експлозиви

Войната в Черно море! Русия търси средства за борба със смъртоносните украински безпилотни катери (ВИДЕО) - 1

Украйна получи на свое разположение морски дронове камикадзе. В Русия подбират най-ефективните начини за неутрализирането им и разработват свои подобни системи. Други водещи военни сили също се включиха в надпреварата във въоръжаването, пише РИА Новости.

Киев няколко пъти атакува кораби на руския Черноморски флот с безпилотни катери (БЕК), пълни с експлозиви. Става дума за дронове Magura V5, разработка на украинското държавно предприятие "Спецтехноекспорт“. Декларирани характеристики: дължина - 5,5 метра, ширина - 1,5, обхват - 450 морски мили, крейсерска скорост - 22 възела (максимална - 45 възела). Товароносимост - 320 килограма.

Това е плавателен съд от полупотопяем тип: горната част на корпуса се издига над водата само с половин метър, което го прави труден за поразяване. Комуникацията се осъществява чрез въздушен ретранслатор или сателит.


Magura V5 не е единственият морски дрон на Киев. Така за атаката на Кримския мост на 17 юли 2023 г. те използваха лодката Sea Baby (на снимката), способна да носи повече от 800 килограма експлозив.

Те твърдят, че тези дронове са чисто украинска разработка. Степента на западното участие е неясна. Без подкрепата на НАТО обаче операциите на БЕК най-вероятно не биха били възможни. Информиран източник на РИА Новости по-рано съобщи, че целеуказването по време на най-малко една атака срещу кораб на Черноморския флот е осигурено от американски разузнавателни средства, а комуникацията е осигурена от американски спътници. В същото време в дроновете са вградени модули Starlink.

Поне един от моделите на Magura V5 попадна в ръцете на руски специалисти: през ноември 2023 г. устройството беше намерено на западния бряг на Крим.

Според експерти руските кораби ще трябва да бъдат преоборудвани за борба с подобни системи.

"Днес на по-високо технологично ниво се повтаря ситуацията от края на XIX век, когато се появиха разрушители, въоръжени с торпеда. Корабите от онова време бяха слабо приспособени към тази заплаха", обяснява военният експерт, изследовател в Института по световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките Иля Крамник.

Отговорът беше така наречената противоминна батарея, тоест бързострелни малокалибрени оръдия. За откриване на торпедни лодки бяха инсталирани мощни прожектори.

"С повече или по-малко ефективност - в зависимост от подготовката на конкретен екипаж - всичко това се използва почти до Втората световна война - продължава експертът. - Тогава изобретиха радар, който опрости задачата“.

Ракетните оръжия направиха контактните морски атаки нещо от миналото. Но днес тази тактика се възражда, само че вместо торпеда има лодки камикадзе.

"По същество целта е същата: малък, бърз кораб. Средствата за борба трябва да бъдат подобни - бързострелни оръжия с добри системи за управление и откриване, които ще позволят да се забележат тези цели на достатъчно разстояние и да се унищожат“, казва Крамник.

А Русия вече има такива оръжия, подчертава той. Това са така наречените дистанционно управляеми модули, които се използват на сухопътна техника. Оптико-електронните станции откриват цели на разстояние няколко километра. Могат да се монтират и на кораби.

Русия също развива производството на собствен БЕК. В края на януари военно-промишленият холдинг KMZ обяви готовността си за серийно производство на морски дронове. Първата партида вече се изпитва в зоната на военните действия в Украйна.

Работното наименование на апаратите е ББКН "Одуванчик" ("Глухарче“). Съкращението означава "високоскоростен безпилотен превозвач“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    14 35 Отговор
    Германия, а и целият Запад може съвсем добре да се справя без НИЩО от рабсия. Западът по никой начин няма да зависи нито от рабсия, нито от когото и да било. Защото има ЗНАНИЕ. Оттам - три-четвърти от постиженията на фундаменталните науки и като следствие - почти всички технологии. Полезни изкопами и петрол има по цялата земя в изобилие. Отделно от това, само едните перки по света тотализират 300 Гв мощ (колкото 300 Козлодуя), а като включим соларните енергийни системи, които в много страни имат ръст от 30 -50 та до 70% годишно, рабсия не може да мечтае за енергиен монопол. Фиброптичните кабели се нуждаят от кварцов пясък за да се направят - има го навсякъде. Хората синтезират метан (природен газ) от водород (електролиза на вода) и СО2 отпадъка от металургия и циментопроизводство с излишъка от енергията на соларните панели (Германия). Западът може без рабсия, но рабсия не може без Запада (или ще си стоят в крепостните колхози и калта).

    Коментиран от #11, #34, #40

  • 2 Отец Дионисий

    17 23 Отговор
    Господ да накаже пияния агресор и продажните копейки с децата им бавноразвиващи и гладни.

    Коментиран от #41

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    17 22 Отговор
    Само от млатене разбират блатните и копейките продажни❗❗

    Коментиран от #43

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    15 14 Отговор
    От втарая остана само леш и скрап!

    Коментиран от #44

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мдааа

    23 8 Отговор
    Ще намери средства бъдете сигурни! Обаче цялата тази история показа, колко са уязвими силните морски държави! Така помощта на хитрите британци с морските дронове ще се обърне срещу тях! Хутите ги сърбят ръцете да се докопат до нещо подобно! Ще се намерят и алчни хора да им го осигурят.

    Коментиран от #9

  • 7 ТаУмВзе

    13 29 Отговор
    И още нещо - няма как Западът да допусне Русия да кара влака, понеже просто Русия не може да кара влака, няма знания за това. Европа няма да се превърне във външна тоалетна, нито в кална кочина за кефа на Русия. Влакът го карат най-достойните и за момента това не е просто Западът, а Англо-Американците. Защото системите на държава и право при тях са най-оптимални и най-ефикасни. Затова привличат най-добрите от цял свят във всички области. Западът е в основата на всички иновации, просто защото Свободният Човек създава и мисли. Робите и крепостните изпълняват заповеди и превиват гръб пред разни диктатори и морални изроди. Русия имаше гении и които не избягаха, бяха повечето в концлагери. И създаваха лоши копия на Западни образци, информацията за които беше от шпионажа на КГБ.

    Коментиран от #22, #45

  • 8 Сухопътна подводница

    22 11 Отговор
    Натовските и американските оръжия (включително и "киевските морски дронове")стават все по неефективни и при бъдещи конфликти между РФ и НАТО, руската армия ще има превес.

    Коментиран от #10

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Важнотохе всичко да е при крайцера и подводницата, пък ти си чакай копейките гладен в тинята и се притеснявай за морските държави и Великобритания❗❗

    Коментиран от #47

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Курд Околянов

    12 4 Отговор
    Значи слаби са руснаците по море, а украинския флот е непобедим.
  • 13 Курд Околянов

    7 17 Отговор
    Правилно настоява Германия. Европа се прояви като беззъба с меки китки. Добре, че е Америка да стегне редиците. Защото както България е просмукана с отровата на КГБ агентура на всички нива, подобно е положението в цяла Европа. Агентурата на Русия е на всички нива в правителства, Евро-структури и най-лошото в големи банки като NHBS и пр. Именно затова, Австрия ни спира за Шенген, понеже продължават да получават Руски газ, понеже част от горния им етаж е свързан с кликата на Путин, а Русия неистово подскача при всяка интеграция на страни към Европа. И Русия е тази, която подклажда взаимна вражда между Македония и България. И аман от тия пакети санкции. Още от деня на нападението, трябваше да се взривят ВСИЧКИ газопроводи, да се изгонят всички Руски дипломати и да се прекрати всяка търговска дейност. Да оставят един консулат на Русия в Париж и да им закрият посолствата. Ето това трябваше да се направи веднага, а не

    Коментиран от #51

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТаУмВзе

    6 12 Отговор

    До коментар #11 от "Източния запад":

    Виж си ти обувките и шлифера с лекетата от 80те, после мисли за нещо друго! Вечно сте най пропадналите и съдраните , умрели от завист и глад, а Байдън и Запада са ви виновни!

    Коментиран от #26, #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хахаха

    15 6 Отговор
    "Украински безпилотни катери" А някой вярва ли че това окраински катери. Това най вероятно са английский или американски катери, окраинците нито мозък, нито пари имат за да направят такива лодки.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Курд Околянов

    9 6 Отговор
    Скоро няма да има откъде да ги пускат морските дронове.

    Коментиран от #50

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ТаУмВзе

    7 10 Отговор

    До коментар #17 от "Хахаха":

    Хахаа, това е обикновен джет с 300 кг експлозив и праща корабите на втарая на дъното при крайцера, а ти се смей копейко пробит

    Коментиран от #54

  • 22 Да бе

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    Европа с тия емигранти се е превърнала не в кочина, а във нещо още по лошо от кочина.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Къде ми е одуванчика

    8 12 Отговор
    Тези дронове са високотехнологични съоръжения. Magura V5 има 5 дни автономност. Има високоефективен двигател и водометна система за задвижване както на джетовете. Има управление в реално време и може да стриймва 3 HD канала видео. Може да и се противодейства с оръжейни системи, които руснаците са виждали само в киното.

    Коментиран от #39, #56

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 фиброоптичен полупроводник

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    Осемдесетте по на запад ли беше?
  • 27 ТаУмВзе

    5 18 Отговор
    Европа трябва най-сетне да види истината без украса, а именно - Русия е един изключително опасен враг. Независимо, че Русия произвежда мизерните 1,5% от световния БВП, независимо че Европа е най-мощната икономика на земята (малко по-голям БВП от този на Щатите), Русия е в състояние да направи огромни поразии. И ги прави - даже в Африка направиха преврати и поразии, подкрепят терористи по цял свят, както и престъпни държави като Сев. Кореа. Затова, срещу Русия са нужни драстични мерки - вън от световния обмен и финанси, вън от всяка търговия (легална) и да се гледа на тях като на престъпен режим. Дипломатическите отношения с Русия да се сведат до ниво консулска служба с не повече от 4-5 дипломата. Европа има огромно богатство, интелигентност, висок стандарт и всичко това се застрашава от калния колхоз, който е неспособен да създаде общество, което хората да харесат - недопустимо е Европа да се държи меко с държава, в която само калта е повече от корупцията! Политиката трябва да е насочена към колапс на Русия за 5-6 години време, а не да се чакат 70 години както беше със СССР. Наскоро бях в Италия. Навръщане, единственото по което се разбира, че влизаш в Словения е ограничение на скоростта до 100 км в час за 500 метра. Спираш на бензиностанция -всичко е в Евро. В Хърватия - същото. Имат хората и Евро и Шенген. А на Бг границата чакаш, вадиш документи и пр. Заради Руската агентура, просмукала се на всички нива на власт в България.

    Коментиран от #32, #57, #59

  • 28 ахтунг

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Пак ли до "подлогите" опря?
  • 29 Пази Боже сляпо да прогледа!

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "ТаУмВзе":

    От каква ли боксониера,в бетонна соц.-панелка се обаждаш...?!
  • 30 Дон Корлеоне

    3 9 Отговор
    На никой не му пука за,миризливите руски палячовци!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТаПунГер

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТаУмВзе":

    Да не вземат да те запознаят с Навални, като много знаеш?

    Коментиран от #36

  • 33 Смях по киевски

    2 2 Отговор
    Пак се изхвърляте!
  • 34 Като може защо само напира

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    на Изток?
    И преди напираше, и сега също?

    Коментиран от #55

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Последния Софиянец

    4 4 Отговор

    До коментар #32 от "ТаПунГер":

    Аз ще запозная жена ти с драйвърите на туркиш паркинга, да ви донесе нещо за ядене, че тьота е пияна пак и денги нет!

    Коментиран от #49

  • 37 Харон

    5 7 Отговор
    Целият руски флот да го подредят до Москва....Бум чакалака, бум чака!!!!!:-)))))))

    Коментиран от #60

  • 38 Има десетки видеа

    8 4 Отговор
    в които е показано как ги унищожават тези лодки,дори се ползват самолети Бе 12,които доста успешно се ползват за борба с тези корита.Успешна защита е и поставянето на мрежи около стратегически обекти в които тез корита се ловят като шарани и се унищожават. Украинските и западни простотии са за един определен изключително ниско не интелигентен кръг от обществото за да им промият безмозъчието.
  • 39 Хи их хи

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Къде ми е одуванчика":

    Само дето са британска разработка и евентуално украинска сглобка, даже не се знае и кой стои на джойстика! И без информейшъна от сателити, Глобъл Хоук, Посейдони и АУАКС-и, които щъкат над румънско и морето тези лодки щяха да си плуват по пет дни в Черно море и да ловят на Нептун...нептуновото!
  • 40 Ам тя се справя

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    отлично,изнася си икономиката от страната,фалират предприятия и заводи,отварят се въглищни централи,доходите на народа пада,а цените се повишават,та всичко е точно в западнала Европа,те и фермерите са излезли и пръскат тор и палят гуми,заливат администрации с втечнен оборски тор,щот са радостни от правителствата,че са им осигурили много пари,та в изблик на благодарност ги поливат с мизерия и боклуци.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Човек с очи

    6 4 Отговор
    Хубаво е да се мисли преди да се ескалира конфликт. Укрите много се радваха на касетните боеприпаси (другите свършиха) за химарс, но сега започнаха често да им падат такива на главите и вече не е толкова забавно.
    Колко време остава докато хуситите започнат да гърмят американски кораби с такива полупотопени лодки?
    Тогава и тази игра на корабчета вече няма да е забавна...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гледайки клиповете

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    виждам само трупове на тези с тризъбцовите шеврони и синьо-жълтите превръзки на ръцете,та леша е от киевско натовская перемоа.
  • 45 Грешиш,Европа никога

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "ТаУмВзе":

    не е карала влака,защото са били винаги последния вагон на влака пълен с тор,а външна тоалетна се превръщат с всеки изминал ден.А,Русия винаги е била велика и такава ще си остане,като няма как да не се съобразяваш с нея при положение,че преобръща световната политика на 180 градуса,а не като вашата тъпа Бербок дето се врътка като вентилатор на 360 градуса.В момента дават кадри от Испания,където земеделците там са обсадили земеделското министерство,като преди това са разбили полицейските сили и са вкарали тракторите около сградата. Та тоалетната е в западнала вече Европа.
  • 46 Инфо

    6 3 Отговор
    Някои вещици като Цимерман и Бербок твърдо държат на ината си да тъпчат Украйна с оръжие. "Пречел" им само Шолц, който сякаш водил тайни разговори със САЩ по повод далекобойните ракети Таурус, които още наричат "бункерно оръжие". Любопитен факт е, че западни експерти са намерили сред отломките на неотдавна прилетяла в района на Харков руска ракета, американска електроника, европейски компоненти, за които е известно, че "не се доставят" на Русия директно. Същите експерти казват, че не могат да назоват конкретен производител защото сякаш " производителите пазят в тайна крайния клиент ". То ест едни и същи компании биха могли да произвеждат компоненти както за едната, така и за другата страна от конфликта се подразбира в прав текст. И докато ревностните поддръжници като Германия на идеята да върнат Украйна в границите от 91 година осъзнаят колко грешат, може да е толкова късно, че Германия да се върне в границите от 89 та.

    Коментиран от #53

  • 47 Ами кво да се притеснявам

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❗❗":

    за тях,на 05.02.2024г. при изпитание на ракета Трайдънт изстреляна от англииска подводница е паднала до сами подводницата,та нема аз за кво да се притеснявам за тях,те имат проблеми и то огромни,защото нито самолетоносача им работи,нито подводниците им са таферни,за ракетите да не говорим,а подводницата като я видях,цялата в ръжда,просто ме хвана смях и подигравка за тези тъпанари мислещи се за някакъв фактор в света.
  • 48 ИСТИНАТА

    3 1 Отговор
    разсмяхте ме от сърце
  • 49 Последния столичанин в повече

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Последния Софиянец":

    Има мишки в ресторанта му, не ходете.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Червен кхмер

    2 5 Отговор

    До коментар #46 от "Инфо":

    Пореден коментар от русороб с вата в главата.Значи С.Корея и Иран могат да тъпчат дивата орда и нацисткия путлеровски режим с оръжия, а Украйна да я оставим и отстрани света да гледа дивото разрушаване на цели градове и хиляди цивилни жертви, изнасилвания и цялото руZко варварство..за грабежите от тоалетни чинии до носено дамско бельо за което сама нашенския безроден русороб му се радва.
    ДА ама НЕ .По бързо да им дават от новите далекобойни ракети и да връщат блатниците в блатото.Само това е решението с кремълската банда.

    Коментиран от #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 може,може

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Като може защо само напира":

    русия върви към дъното на черно море.турците да не се ошумоляват,а да отварят проливите,за да може да се изтеглят руските бойни кораби.иначе рус остава без черноморски флот.хихи.
  • 56 Да бе те заради

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Къде ми е одуванчика":

    тва ги унищожават руснаците,и дори им хванаха цаката,че сложиха заградителни мрежи на обектите които са от стратегическо значение,а за останалите на бойно дежурство са хеликоптери на ВМС и самолети Бе 12,които ги унищожават без проблем.Има доста видеа в нет мрежата и преди да пишеш лъжи за неунищожимите катери по-добре ги намери видеата и ги изгледай.
  • 57 Русия драги е

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТаУмВзе":

    5 тата икономика в света,като на първо място е Китай,след това СрАЩ,Индия и Япония която е с малко пред Русия,та цялата едвропедалска икономика е след Индия дори,а като такава дори не може да се справи с военните потребности за себе си камо ли да дава на Украйна.
  • 58 РОСИЯ КОРУПЦИЯ

    2 1 Отговор
    Руската корупция изяжда всичко! Росия е супер сила само в мечтите на Адолф путин!

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Да,ама не моят

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Харон":

    въобще и да припарят до него,но виж укропитешкия го няма никакъв,а натовския не смее да припари до руския.
  • 61 Това важи на

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "РОСИЯ КОРУПЦИЯ":

    100% за Украйна,за тва оня наркомански шмъркалник щеше да провежда чистка,но трябваше първо себе си да маане че да се спре корупцията.А, ти живеейки във втората по корупция държава/след Украйна/ в Европа кво даваш оценки за другите,а не си виждаш омацаните задни части и че плуваш в море от фекалии.
  • 62 Тва дет ти го

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Червен кхмер":

    пускат от укропитешката и американска пропаганда да не мислиш,че е истина бе,по естонски данни от тяхното разузнаване за миналата година Русия е произвела 3 500 000 бр. снаряда,за кво са им от С Корея би ли ми обяснил,при положение,че укрите нямат адекватна бройка дори от самото начало на СВО подпомагани от запада и СрАЩ. Шолцовия плъх сега положи първа копка на завода който през 2028 година ще започне да произвежда снаряди,а помисли до тогава дали ще съществува Украйна,а може би и запднала Джендеропа. Като кълвете западна и американска пропаганда не си мислете че сте умни,напротив показвате липсата на това което се намира на раменете ви между ушите.
  • 63 Вече е измислено

    0 0 Отговор
    Да се премахне излаза на Окрайна на Черно море. По суша и вода.
Новини по държави: