Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Февруари, 2024 20:59 1 399 42

Джо Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Кремъл

  • джо байдън-
  • сащ-
  • украйна-
  • нато

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници

Джо Байдън обяви над 500 нови санкции срещу Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес, че Вашингтон ще наложи над 500 нови санкции, насочени срещу Русия, в стремежа си да засили натиска върху Москва по повод втората годишнина от войната в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вашингтон ще наложи и нови експортни ограничения на близо 100 организации за предоставяне на подкрепа на Русия и ще предприеме действия за по-нататъшно намаляване на руските приходи от продажби на енергийни източници, гласи изявление на Байдън.

Още новини от Украйна

Мерките имат за цел да потърсят отговорност от Русия за войната в Украйна и за смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, заяви Байдън в момент, когато Киев е изправен пред остър недостиг на боеприпаси, а американската военна помощ се бави с месеци в Конгреса на САЩ. Новите санкции засягат и разплащателната система "Мир" и производството на електроенергия, в това число мащабен проект за втечнен природен газ.

"Те ще гарантират, че Путин ще плати още по-висока цена за агресията си в чужбина и репресиите у дома", каза Байдън за санкциите.

Мерките ще бъдат насочени към лица, свързани с изпращането на Навални в затвора и отношението му към него, както и с финансовия сектор на Русия, отбранителната индустриална база, мрежите за доставки и лицата, които заобикалят санкциите на различни континенти, каза още президентът на САЩ.

"Две години след началото на тази война народът на Украйна продължава да се бори с огромен кураж. Но (украинците) изпитват недостиг на боеприпаси. Украйна се нуждае от повече доставки от Съединените щати, за да удържи срещу непрестанните атаки на Русия, които се подпомагат от оръжия и боеприпаси от Иран и Северна Корея", посочи Байдън. "Ето защо Камарата на представителите трябва да приеме двупартийния законопроект за допълнение на националната сигурност, преди да е станало твърде късно", продължи Байдън.

"Американският народ и хората по света разбират, че залогът на тази борба далеч надхвърля Украйна", заяви президентът в изявлението, в което обяви санкциите, предаде Асошиейтед прес. "Ако Путин не плати цената за причинените от него смърт и разрушения, той ще продължи да действа. А разходите за Съединените щати - заедно с нашите съюзници и партньори от НАТО в Европа и по света - ще нарастват", заяви американският президент.

Финансовото министерство на САЩ е набелязало за налагане на санкции близо триста души и организации, Държавният департамент е взел под прицел над 250 физически и юридически лица, а министерството на търговията добави 93 компании в санкционния списък. Фирмите са от Русия - 63, Турция - 16, Китай 8, ОАЕ - 4, както и от Киргизстан, Индия и Южна Корея. Те са обвинени в подпомагане на Москва във водената от нея война в Украйна.

Броят на санкционираните е по-голям в сравнение с миналата година, когато с навършването на първата година от войната на Русия в Украйна САЩ наложиха санкции на над 200 души и организации, а министерството на търговията постави в списъка 90 дружества.

Днешните американски санкции бяха съгласувани с ограниченията, наложени от страните членки на ЕС и от Великобритания. От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., по време на която бяха убити десетки хиляди души и бяха разрушени цели градове, САЩ и съюзниците им наложиха хиляди санкции по отношение на Москва.

Ройтерс отбелязва, че насочената основно към износа руска икономика с оборот на стойност от 2,2 трилиона долара се е оказала по-устойчива от очакваното както на Запада, така и на самата Русия.

"Трябва да поддържаме нашата подкрепа за Украйна, дори само за да изтощим руската военна машина. Жизненоважно е Конгресът да действа, за да се приобщим към усилията на съюзниците ни по света в осигуряването на средствата, с които Украйна да защити територията и свободата си срещу варварското нападение на Путин", каза министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Нейното ведомство направи изявление, че е санкционирало руската разплащателна система "Мир" - приложение, което е разработено от Националната система за картови разплащания на Руската централна банка. То е достъпно само чрез мобилни устройства, които са с операционна система "Андроид". "Мир" е една от малкото системи за безконтактно плащане, които са достъпни за хората в Русия.

Ройтерс посочва, че разплащателната система е придобила особена важност за Москва, откакто САЩ преустановиха платежните си операции в Русия с началото на инвазията в Украйна. "Популяризирането на "Мир" от страна на руското правителство позволи на Русия да изгради финансова инфраструктура, с помощта на която да се заобиколят санкциите и да се възстановят прекъснати връзки с международната финансова система", се казва в изявлението на финансовото министерство на САЩ.

Мишена на санкциите са и над десет руски банки, инвестиционни компании, фондове за рисков капитал, финтех компании, включително и банка "Санкт Петербург" - собственост на едноименната фондова борса, втората по големина в Русия, специализирана в търговия с чужди акции.

САЩ се прицелиха и в бъдещото производство и износ на енергия от страна на Русия, по-специално в проекта за втечнен природен газ в Сибир "Арктик СПГ-2", сега финансиран от руската компания "Новатек" и с предназначение да продава газ на спотовия пазар. Поради това в санкционния списък е попаднала и руската корабостроителна компания "Звезда", която според американското финансово министерство има за задача да осигури 15 танкера за превоз на втечнен природен газ в рамките на проекта "Арктик СПГ-2".

Санкции са наложени и на две компании, уличени в участието си дейността на руския комплекс за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст Луга.

Заместник-финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо заяви, че по-късно днес САЩ ще наложат допълнителни санкции, продиктувани от практиката на Русия да продава петрола си над наложения от Г-7 таван от 60 долара за цената за барел, което Москва прави на пазарите в Индия и Китай, докъдето горивото се доставя от така наречения "сенчест флот" от танкери (наети от трети държави).

Американските санкции засягат и дружества в Китай, Турция, ОАЕ, Казахстан и Лихтенщайн, уличени в заобикалянето на западните санкции над Русия с изпращането на части, на които Москва разчита за своите оръжейни системи.

В издадения днес санкционен списък попаднаха и трима служители на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията, които САЩ обвиняват за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Сред тях е заместник-директорът на службата, за когото има информация, че е инструктирал служителите си да се отнасят по-сурово с Навални.

Според казаното от затворническите власти 47-годишният опозиционер, славещ се като най-отявления критик на руския президент Владимир Путин, е изпаднал в безсъзнание и е починал внезапно миналата седмица в наказателната колония "Полярен вълк" в Арктика след разходка. Федералната служба за изпълнение на наказанията обяви смъртта му миналия петък.

Вашингтон наложи санкции и на иранското министерство на отбраната и логистиката на въоръжените сили, което вече присъства в американски санкционен списък, но този път във връзка с мерки спрямо Русия. Обвиненията на държавния департамент са за участие в прехвърлянето на оръжие от Иран в Русия и, в това число боеприпаси и дронове. Мишена е Специалната икономическа зона с мрежа от заводи на компанията "Алабуга", в която Русия произвежда проектирани от Иран дронове.

Под санкции попада и пристанищната компания "Восточна", през чийто терминал на пристанищния комплекс Восточни са били прекарани над 7400 контейнера с боеприпаси и части за военно оборудване от Северна Корея за Русия. Засегнат е още Александровският изследователски технологичен институт, издържан от руската държавна корпорация "Росатом", който според Държавния департамент на САЩ проектира и изпитва ядрени реактори, включително и за задвижващите системи на руски подводници.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оФчара

    40 2 Отговор
    Той дъртия бай-Доньо че е с деменция е ясно,ама на вас кво ви има ,че пускатъе тая новина за намкой си път.

    Коментиран от #29, #38

  • 2 кога ше пукнеш

    25 1 Отговор
    уруде ? чакааам тее
  • 3 ХАХАХА

    39 1 Отговор
    Тоя не помни какво е ял преди 5 минути ,500 санкции налага! ХАХАХА
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тото

    27 1 Отговор
    😂😂😂😂 Джо,Джо така става като не си взимаш лекарствата за деменцията 😂😂😂
  • 6 Пич

    32 1 Отговор
    Този дъртак вече не знае нито какво е санкции , нито какво е Русия !!?
  • 7 Реалист

    35 1 Отговор
    Изкуфелия старец от ФАЩ
  • 8 Атина Палада

    25 2 Отговор
    Ха ха ха ха ха ,край Русия фалира ха ха ха
  • 9 Професора

    34 1 Отговор
    Руснаците си бършат г@зо с тези санкции
  • 10 Иванушка 🇷🇺

    31 1 Отговор
    Да бе, нали го бяхте вече написали преди няма и час.
    Или това са втори 500 "санкции", след двайсетина минути ще има и трети ? 🤩
  • 11 Лети ли рапторчето?

    24 0 Отговор
    Н@сиращия се дядо Джо
  • 12 Хахаха хахаха

    19 2 Отговор
    ПП-Президента с Па.мперса
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Деде

    22 2 Отговор
    Колко памперса му сменят на 24ч.
  • 15 ТаУмВзе

    23 2 Отговор
    Бай Деменция пак не са му сменяли памперса Призраците де. Краварчето ще Фалира от тия санкции, Европа вече го отнесе. Z
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Красимир Петров

    21 1 Отговор
    Мъск си изтегля бизнеса от Ню Йорк понеже града се управлява от демократите.След него и други компании ще се махнат от щата Ню Йорк.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ОБЕКТИВЕН

    22 2 Отговор
    Ама този знае ли на кой свят се намира !!! Това е най-големият смешко -президент от създаването на САЩ !!
  • 21 ЖЕКО

    24 1 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ ТОЗИ ИЗКУКАЛ СТАРЕЦ ДА ПОМНИ ТОЛКОВА САНКЦИИ
  • 22 Бай Дън

    8 1 Отговор
    Не да публикува да спре да купува. Приказката за дядо поп на Борисов важи за тези.
  • 23 Апсурд

    10 1 Отговор
    До толко съм сигурен, че не може да изброи.
  • 24 Журналист

    10 1 Отговор
    Скоро ще пътува за срещата в Арлингтън.Тържествено с 6 коня.
  • 25 Санкционирай давай 🤣

    11 0 Отговор
    Видяхме колко ви помогнаха 🤣😂
  • 26 веско

    14 1 Отговор
    На Бай Деменцията му дали - пълен газ напред - и той се заканва да унищожи Русия. О Джо ! --престъпнико сядай си на задника на някъде спокойно място вместо да се перчиш, да стискаш зъби когато отзад не държи , кого мислиш, че плашиш Джо ?.
  • 27 фондации

    12 0 Отговор
    Човек като остарее или помъдрява ,, или вдетенява и оглупява . Байдън се оказа от вторите .И това нещо представлява американския народ. Той себе си не може да представлява като човек ..... не знае на кой свят се намира .....Голям цирк и това дочакахме
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 кУзара

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "оФчара":

    Май и они...
  • 30 БайДон (поправка)

    10 1 Отговор
    Не бе...Не са 5000!
    5 000 000 000 са! Ама за час!
  • 31 Да бе

    9 1 Отговор
    Днес 500, утре 5000. Това не оправя положението с капитулацията на украйна...
  • 32 Бαй Χγй

    8 0 Отговор
    СяΔαй ςи нa ζαдниκα. Сκρънζи. Κακβο чаκαхτε до ceгα Tъπαнαρи, идиοτи. Нαбийτε си β πγτκиτε τия сαнκции. СΛΕД ∆ъж∆ καчγлκа.
  • 33 МИСЛИХ ЗА 5000

    8 0 Отговор
    ОБАЧЕ ЗАСПАХ
  • 34 За размисъл

    3 0 Отговор
    Някой виждал ли е риба как се мята на сухо?
    То ,че Байдън не управлява САЩ е очеизваждащо и затова не може да му се търси отговорност. Но някой да обясни: тия дето се крият зад Джо, защо се чустват толкова безсилни пред и ужасени от Русия.
    Не ,че Путин е по стока от Байдън - те са си лика прилика. Само дето стоят зад тия двамцата подлудиха света и хората стават все по- бедни и гладни.
  • 35 Росен

    7 0 Отговор
    Дементното посмешище от толкоз напъване да не я свърши пак в гащите? Те досегашните санкции такъв ефект имаха, че Русия отбеляза най-големия си ръст на икономиката от 15г.
  • 36 Путин

    6 0 Отговор
    Хааа..хааа..преместих го в другия крачол
  • 37 Трагикомедия

    2 0 Отговор
    Американския "елит" страда от жестоки халюцинации, че някой по света вече ги брои за слива. Вече собствения им народ говори, че няма да си плаща данъците докато не се вразуми "елитът".
  • 38 АРГОН

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "оФчара":

    А Бидоня дали е разбрал, че е президент?

    Коментиран от #40, #41, #42

  • 39 Рускиня

    1 1 Отговор
    Дедо Джо стига с тези невършещи нищо санкшънс! Изпрати едно само като в Хирошима и да се свърши с руското управление веднъж за винаги!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.