Отидете към основна версия

6 716 102

Русия загуби ключови азиатски пазари заради войната в Украйна

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • азия-
  • сингапур-
  • война-
  • самолети-
  • хеликоптер

Тази година руските компании отсъстват от списъка с участниците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Отсъствието на Русия от Сингапурското авиоизложение, в момент, когато нейните компании се борят със санкции и необходимостта да поддържат с продукцията си инвазията в Украйна, дава възможности на конкурентите им да навлязат на някои азиатски пазари, казват експерти и източници от индустрията, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Гигантите в отбранителната индустрия на Русия като Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) и „Руски хеликоптери“ в предишни години са имали значимо представителство на най-голямото авиоизложение в Азия, където компаниите участват с голям набор от системи: от сензори и малки оръжия до огромни транспортни самолети, ракети и сателити. Тази година обаче руските компании отсъстват от списъка с участниците, което според конкуренцията е знак, че вратите на Азия са отворени за тях.

„Вече виждаме изместване на руската екипировка от района“, заяви Робърт Хюсън от шведската корпорация СААБ. Той допълни, че все пак има „естествени страни клиенти, които си остават на място“ по отношение на доставчиците. Регионалният мениджър и ръководител на отдела за международно бизнес развитие в Азия на Корейските авиокосмически индустрии Пак Сан-шин отбеляза, че неговата компания е продала на Малайзия свои леки изтребители ФА-50 за над 1 милиард щатски долара. Малайзия има на въоръжение и произведени в Русия бойни самолети като Су-30.

Други държави от Югоизточна Азия като Индонезия, Виетнам, Камбоджа и Лаос също използват руско и старо съветско оборудване, в някои случаи заедно с такова, произведено на Запад. Ройтерс съобщава, че големите руски производители на оръжие не са отговорили на молбата на агенцията за коментар.

„Мисля, че винаги ще има възможности за западните оръжейни компании. Южна Корея особено, може да стане много видим износител в региона“, заяви Малкълм Дейвис, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика. „Много зависи от нуждите на клиента, но мога да си представя, че приоритет ще бъдат военните и военноморските възможности, безпилотните апарати и бойните самолети и хеликоптери за морски и островни условия“, допълни той.

Високопоставен служител в американска компания подизпълнител в сферата на отбраната заяви пред Ройтерс при условие за анонимност, че техническата поддръжка на закупените системи също е важна част от продажбите на оръжие в Азия и на други места. До момента все още няма обявени големи споразумения с азиатските страни в рамките на Сингапурското авиоизложение, чиято търговска част приключва утре. Междувременно руският президент Владимир Путин се е качил за кратък полет на стратегически бомбардировач Ту-160М, способен да пренася ядрено оръжие, съобщи Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости. По-рано днес Кремъл съобщи, че държавният глава се е качил на борда при посещението си в завод в Казан, където произвеждат летателния апарат.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.

Свързани новини