Отидете към основна версия

3 634 119

Много съмнения в Кремъл: "Ислямска държава" трудно може да организира сама нападението в Москва

  • мария захарова-
  • владимир путин-
  • русия-
  • москва-
  • ислямска държава

Президентът Владимир Путин каза, че нападението е извършено от ислямистки бойци, но предположи, че е било в полза на Украйна и че Киев може да е изиграл роля

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в сряда, че е "изключително трудно да се повярва", че "Ислямска държава" би имала капацитета да извърши нападението срещу концертна зала в Москва миналия петък, при което бяха убити най-малко 140 души, цитира думите ѝ Ройтерс.

На брифинг с репортери Захарова вместо това повтори твърденията на Москва, за които тя все още не е предоставила доказателства, че Украйна стои зад нападението срещу "Крокус Сити Хол", най-смъртоносното в Русия от 20 години.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението, а американски служители твърдят, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на мрежата "Ислямска държава в провинция Хорасан". Украйна многократно отрече да има нещо общо с атаката.

Но Захарова каза, че Западът е побързал да хвърли отговорност върху Ислямска държава, като начин да отклони вината от Украйна и западните правителства, които я подкрепят.

"За да отблъснат подозренията към колективния Запад, те спешно трябваше да измислят нещо, затова прибягнаха до ИДИЛ, извадиха асо от ръкава си и буквално няколко часа след терористичната атака англосаксонските медии започна да разпространява точно тези версии", каза тя.

Президентът Владимир Путин каза, че нападението е извършено от ислямистки бойци, но предположи, че е било в полза на Украйна и че Киев може да е изиграл роля.

Той каза, че някой от украинската страна е подготвил "прозорец" за въоръжените лица да избягат през границата, преди да бъдат заловени в Западна Русия в петък вечерта.

Във вторник обаче беларуският лидер Александър Лукашенко каза, че въоръжените мъже първоначално са се опитали да преминат в страната му, преди да се отклонят и да се насочат към Украйна, след като разбрали, че преминаването към Беларус е било невъзможно.

Директорът на руската агенция за сигурност на ФСБ каза във вторник, че вярва, че Украйна, заедно със Съединените щати и Великобритания, са замесени в атаката в Москва.

Британският външен министър Дейвид Камерън отговори в социалната медийна платформа X, като каза: "Твърденията на Русия за Запада и Украйна за атаката срещу "Крокус Сити Хол" са пълни глупости".

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания