Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Март, 2024 08:43 2 568 17

Стратегическа визита! Украйна засилва връзките с исторически съюзник на Кремъл

  • дмитро кулеба-
  • индия-
  • русия-
  • нарендра моди-
  • украйна-
  • володимир зеленски

В ООН Делхи се въздържа да гласува срещу Москва и след инвазията увеличи покупките на руски петрол на намалени цени, отбелязва АП

Стратегическа визита! Украйна засилва връзките с исторически съюзник на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външният министър на Украйна пристигна днес в Делхи на двудневно посещение, за да засили двустранните връзки и сътрудничеството с Индия, която смята Русия за изпитан във времето съюзник от епохата на Студената война, предаде Асошиейтед прес.

Дмитро Кулеба ще се срещне утре с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар, както и със заместник-съветника по националната сигурност, съобщи външното министерство на Индия. Днес Кулеба ще отдаде почитта си на лидера на индийската независимост Махатма Ганди в мемориалния комплекс Раджгат.

Още новини от Украйна

Визитата му идва седмица, след като индийският премиер Нарендра Моди разговаря с украинския президент Володимир Зеленски и руския президент Владимир Путин, когото Индия досега избягва да критикува за войната в Украйна. Вместо това Делхи подчерта необходимостта от дипломация и диалог за прекратяване на войната и изрази готовността си да допринесе за мирните усилия.

На 20 март Моди написа в социалната медийна платформа „Екс“, че е засвидетелствал на Зеленски „последователната подкрепа на Индия за всички усилия за мир и постигане на скорошен край на продължаващия конфликт“, добавяйки, че Индия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ.

Това стана, след като Моди разговаря с Путин, за да го поздрави за преизбирането му за президент. Според изявление на индийското външно министерство двамата лидери са се договорили да укрепят още повече отношенията си, а Моди повтори, че диалогът и мирът са най-добрият път напред за руско-украинската война.

При управлението на Моди Индия се стреми да се представя като набиращ сила глобален играч, който може да посредничи между Запада и Русия във войната в Украйна.

В телефонния си разговор с Моди миналата седмица Зеленски каза, че насърчава Индия да участва в срещата на върха за мир, която Швейцария предложи да организира.

„Украйна е заинтересована от укрепване на нашите търговски и икономически връзки с Индия, особено в износа на селскостопански продукти, авиационното сътрудничество и търговията с фармацевтични и промишлени продукти“, подчерта украинският президент в в „Екс“.

В ООН Делхи се въздържа да гласува срещу Москва и след инвазията увеличи покупките на руски петрол на намалени цени, отбелязва АП.

Междувременно Индия засили ангажиментите си със западните сили като САЩ и Европейския съюз. Делхи се опитва да намали зависимостта си от Москва за оръжия и технологии, тъй като има прекъсвания в доставките заради войната. Освен това заедно със САЩ, Австралия и Япония Индия е част от Четиристранния диалог по сигурността Куад (Четворката) – алианс с общи икономически интереси и интереси в областта на сигурността, които обхващат Тихия и Индийския океан.

При посещение миналата година заместник-министърът на външните работи на Украйна Емине Джапарова призова Индия да играе по-голяма роля в подпомагането за прекратяване на инвазията на Русия, като каза, че Киев ще „приветства всяко усилие, насочено към намиране на разрешение на войната“.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оФчара

    38 3 Отговор
    Абе тоя Кулеба май имат некаква родствена връзка с Денков.

    Коментиран от #11

  • 2 ОБЕКТИВНО

    34 4 Отговор
    Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват селище на етнически българи в района на град Альошки, Херсонска област, с боеприпаси българско производство. Това съобщи ръководителят на херсонския регионален клон на Всеруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“, депутатът от регионалния парламент Игор Телегин, цитиран от ТАСС.
    „120-милиметрови минохвъргачки… Има и селище, в което живеят българи. И този български снаряд удря българските къщи“, каза Телегин на кръгла маса за доставките на оръжие от страните от НАТО за Украйна.
    Фактът, че въоръжените сили на Украйна са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, беше потвърден и от представителя на доброволческия разузнавателен батальон „В.Ф. Маргелов“ Алексей Бурлаков. „Според данните това е, разбира се, България, заводът „Арсенал“. Маркировките показват, че това са 120-милиметрови снаряди. Датата на производство е 2016 г.“, каза той по време на кръглата маса.

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    25 3 Отговор
    Колибата, пак има Бесни Халюцинации на Бела линия! Z
  • 4 Квадратната Глава

    21 3 Отговор
    Аз ще остана в Историята! И то исторически! Запомнете моя лик от снимката!
  • 5 Ксаниба

    31 3 Отговор
    аман от про-бандеровска пропагенда!!! Стига тези мутри ни изсипвахте от посолството!!!

    Коментиран от #15

  • 6 не може да бъде

    15 6 Отговор
    Правилно решение!... "Европейските съюзници на Украйна или са разорени,или слаби ,или твърде нерешителни" -The Economist
  • 7 Затова и Джамбазов

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "ОБЕКТИВНО":

    не се връща там.

    Коментиран от #9

  • 8 Ку-Кулеба

    28 2 Отговор
    Индийците го приемам фашиста от учтивост. Той ще проси и ще се пеняви, домакините ще се усмихват мълчаливо и ще клатят глава.
  • 9 чикатило

    20 2 Отговор

    До коментар #7 от "Затова и Джамбазов":

    това мьекеренце е предател на всички. и на бесарабският етнос и на помашкото макцинство и на предците си и на новата си родина!! Евтино купен и платен от посолството!!
  • 10 мда

    22 2 Отговор
    Защо ще ходи толко далеч до Индия? Ей го къдее на 300 километра Столипиново
  • 11 МЙК

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "оФчара":

    ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ,УКРОБАНДЕРИЯ 20 МИЛИОНА РУСИЯ 200 МИЛИОНА ....ВСИЧКИ БАНДЕРЛОГИ В ЕВРОПКА.
  • 12 Цензура

    12 1 Отговор
    По-просто казано - отишъл е да прoси,да наглее и да заплашва. Наистина ли мисли,че ще привлече Индия на своя страна и ще я обърне срещу Русия?
  • 13 име

    10 1 Отговор
    Украйна какво може да предложи на Индия, или която и друга държава да е по света? Искания за пари и оръжия? Да му дадат малко руски петрол и да си го пращат у дома наглия нацист.

    Апропо, що oc раина не наложи санкции на Индия, задедо търгува с руснаците?!
  • 14 Перо

    6 0 Отговор
    И по кой начин ционисткия режим ще наруши световното правило, че интереса клати феса? Достатъчно е дз се види статистиката на стокообмена и културните връзки през последните 50 г. и ще изскочи историческата истина, която никога не може да се разруши от един режим, еднодневка, който е пътник! Дреме им на индийците от ционистката пропаганда!
  • 15 Аспарух

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ксаниба":

    Аман от русороби, копейки, малинки, Комунисти и вся отальная св..о..л..очь.
  • 16 Умирам от смях

    5 1 Отговор
    И какво може да предложи държава която е на изкуствено дишане на Индия?

    Коментиран от #17

  • 17 Госта..

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Умирам от смях":

    Има много джелязо за бране бе бате .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания