Отидете към основна версия

8 263 122

НАТО с едно решение може да обърне войната в Украйна, но вместо това направи подарък на Путин

  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • ракети-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • страх

Украйна има прецизни западни ракети, но не може да ги използва за удари по руска територия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Само с едно решение НАТО може да даде огромно предимство на Украйна във войната срещу Русия, но вместо това прави подарък на Владимир Путин заради страх от ескалация, пише The Telegraph.

Става въпрос за забраната за атакуване на цели на руска територия. САЩ, Великобритания и Франция са предоставили на Киев прецизни ракети с обсег, който позволява да се атакуват военни цели дълбоко на руска територия. Въпреки това Киев има забрана да ги използва там. Защо?

В НАТО се опасяват, че това може да доведе до ескалация на конфликта. Това ограничение е грешка. Ограничаването на използването на западни оръжия поставя Украйна в трудна позиция, тъй като ракетите, удрящи украински градове, често се изстрелват над руска територия.

Това тласка Киев да използва по-неконвенционални средства като дронове и саботаж. Украйна също използва стари и по-малко прецизни съветски ракети. А безпилотните самолети се движат по-бавно от западните ракети и бомби, което може да ги направи по-уязвими за руската противовъздушна отбрана. И когато отломки от прехванати дронове падат върху руските градове, това захранва пропагандната машина на Путин. Ясно е, че по-прецизното западно оръжие ще намали съпътстващите щети в Русия и ще намали цивилните жертви.

Западните оръжия се оказаха ефективни и нанесоха огромни щети на руснаците, например в окупирания Крим и в Черно море. Ограниченията върху използването на западни оръжия на руска територия са подарък с особена стойност за Москва.

Причината е, че Русия разполага с много повече самолети, отколкото хангари. Това оставя ценни военни самолети и хеликоптери на открито. Кремъл знае, че много от неговите самолети са уязвими. Западните служители се притесняват, че техните оръжия, използвани на руска територия, ще доведат до ескалация – дори Армагедон.

Украйна води екзистенциална война и победата на Киев срещу все по-опасния Путин е критична за сигурността на Европа, на НАТО и на Съединените щати. Путин даде да се разбере, че няма интерес от преговори. Но западната помощ за Киев винаги закъснява и идва в недостатъчни количества. Време е забраната за атаки по руска територия да бъде вдигната.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 138 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: