Отидете към основна версия

2 487 16

Народно недоволство! Европейски земеделци отново блокират столицата на ЕС

  • брюксел-
  • фермери-
  • европейски съюз

Организаторите на протеста поясняват, че очакват среща с еврокомисаря за околната среда и настояват да участват в изработването на законодателните предложения, свързани с тяхната дейност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейски земеделци свикват утре четвърти пореден протест в Брюксел от началото на годината, съобщиха медии в Белгия. Уточнява се, че проявата е насрочена от земеделски производители от Нидерландия, които са недоволни от изтичането на срока на отстъпката от изискванията за естествено наторяване на обработваемите площи, пише БТА.

Организаторите на протеста поясняват, че очакват среща с еврокомисаря за околната среда. Те настояват да участват в изработването на законодателните предложения, свързани с тяхната дейност.

В края на март Съветът на ЕС съобщи, че е постигнато споразумение за промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците. Промените въвеждат опростяване на административните изисквания за стопаните, гъвкави процедури за оценка на изпълнението на европейските правила и за опазване на околната среда. Предвижда се държавите от ЕС да могат по-лесно да предоставят изключения за селскостопанските производители при извънредни обстоятелства.

Предвижда се Европейският парламент да разгледа предложенията по спешна процедура и да гласува следващата седмица, за да може промените да влязат в сила до началото на лятото. Европейски земеделци по-рано предупредиха, че ще протестират в Брюксел и на 4 юни, в навечерието на изборите за евродепутати.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: