Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Март, 2024 19:00 3 091 55

Украйна се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това

  • русия-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • володимир зеленски

Киев, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП, а това би поставило огромен натиск върху кохезионната политика на блока - финансиране, което тече от по-богатите региони към по-бедните

Украйна се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЕС не иска да говори публично за приемането на нови членове на фона на гневни фермери, организиращи бурни протести из целия континент, пише "Политико".

Фермерите казват, че са заседнали в загубена битка срещу конкуренция с евтин внос от страни извън блока, като много храни идват от Украйна. Те също така казват, че са разтърсени от по-високите от нормалното разходи за гориво, както и от екологичните разпоредби на Брюксел.

Засега европейските лидери раздават отстъпки, с които се надяват да зарадват разгневените фермери. Късно в понеделник страните от ЕС се съгласиха да наложат ограничения върху продажбите на украинска селскостопанска продукция, нанасяйки значителен удар на нейния износ. На среща на 27-те правителствени пратеници Франция излезе в подкрепа на Полша, като поиска лимит върху вноса на украински птиче месо, яйца, захар и пшеница, казаха двама души, информирани за дискусията, пред Brussels Playbook .

Запитани защо са отстъпили, висши служители обвиниха страха на своите лидери, че протестите на фермерите могат да подхранват нови популистки партии, като BBB в Нидерландия.

Междувременно европейските лидери свеждат разговорите за разширяване до минимум, особено след като остават само три месеца до изборите за ЕС.

Някои служители на ЕС казаха пред POLITICO, че предпочитат да запазят в тайна извършената работа за подготовка за евентуална интеграция на Украйна, Молдова и редица страни от Западните Балкани - особено страничните ефекти, които биха имали за фермерите.

"Нека бъдем честни: никой не иска да говори за това преди европейските избори", каза един служител на ЕС, получил анонимност, за да говори свободно.

"Говоренето за по-малко субсидии за европейските фермери не е нещо, което бихте искали да поставите в лозунгите на кампанията си - или да дадете като електорална амуниция за крайната десница", добави служителят, имайки предвид изборите за Европейски парламент през юни.

Въпреки това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се кандидатира за втори мандат, обеща да подготви блока за Украйна. В речта си за състоянието на Съюза миналия септември фон дер Лайен каза, че това трябва да се реши "днес, ако искаме да сме готови за утре".

Тя добави: "Време е Европа отново да мисли мащабно и да пише собствената си съдба."

Опустошената от война Украйна, с близо 44 милиона души, ще бъде най-голямата територия в блока. Предвид населението си Киев би имал значително влияние в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Украйна, след като стане член на ЕС, ще има един от най-ниските БВП. Това би поставило огромен натиск върху кохезионната политика на блока - финансиране, което тече от по-богатите региони към по-бедните. Интегрирането на Украйна в блока може да означава около 186 милиарда евро фондове от ЕС, които ще потекат към страната за седем години, според вътрешна бележка на Съвета на ЕС миналата есен .

Бъдещото разширяване би означавало, че всички сегашни страни от ЕС "ще трябва да плащат повече и да получават по-малко", се посочва недвусмислено в документа. Блокът реши, че подготовката за евентуална интеграция на Украйна, Молдова, Грузия и шест страни от Западните Балкани трябва да се извършва вътрешно, а не пред очите на обществеността.

В крайна сметка приемането на нови членове в ЕС без вътрешноевропейски реформи е невъзможно, каза Кай-Олаф Ланг от Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността, мозъчен тръст.

Това не е нещо, което искат да чуят европейските фермери, които ще се стечат в Брюксел за нов кръг от протести, докато 27-те правителствени ръководители на ЕС се срещат в Брюксел този четвъртък.

Засега те няма да се притесняват.

Когато европейските лидери се срещнат тази седмица, за да обсъдят разширяването - наред с други неща - на срещата си на върха, те почти няма да засегнат вътрешната си работа по разширяването. Лидерите на ЕС са готови просто да "направят равносметка" на това, което трябва да се направи, става ясно от последния проект на заключения от срещата, видян от Политико.

Комисията трябваше да публикува съобщение относно реформата преди разширяването в края на февруари. Това не се случи и проектът беше силно смекчен, казаха други трима служители на ЕС .

Няколко държави поискаха от Комисията да се фокусира по-малко върху финансовите последици и бъдещите институционални реформи, добави дипломат от ЕС.

Съобщението трябва да бъде публикувано в сряда - ден след като министрите по европейските въпроси го обсъдят.

"Можете да почувствате много нервност относно този документ в редиците на Комисията", каза дипломатът по-горе. "Разбира се, предизборният период не помага."

Изборите за Европейски парламент усложняват въпроса, каза Ланг. "Тези, които подкрепят разширяването, може да се страхуват, че ще започнат дебат за реформи... които биха могли да мобилизират противниците на един по-свързан ЕС", визирайки Унгария.

Унгария блокира разговорите около подкрепата на ЕС за Украйна в замяна на размразяване на до 50 млрд. евро фондове. Едва когато министър-председателят Виктор Орбан напусна залата по време на Съвета на ЕС през декември, другите 26 лидери успяха да предприемат стъпки по първоначалните стъпки на Украйна за присъединяване.

Някои държави стават все по-нетърпеливи, като призовават да се направи повече за разширяването, особено след като през март Комисията предприе стъпка към отваряне на блока за потенциални нови членове, като Босна и Херцеговина.

"Процесите на разширяване и вътрешни реформи трябва да вървят ръка за ръка", каза Тиаго Антунес, португалският държавен секретар по европейските въпроси, чиято страна настоява за реформи в ЕС.

"Ние наистина очакваме това съобщение от Комисията и имаме големи очаквания. Много е необходимо да се обсъдят реформите, които са необходими, за да се подготви новите страни-членки да се присъединят към Съюза.

Но истинският дебат ще се случи след европейските избори, казаха дипломати и официални лица.

В края на юни европейските лидери ще подпишат така наречената стратегическа програма за следващата Европейска комисия и по-специално вътрешноевропейската реформа.

Очакванията са Полша, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2025 г., да започне да полага основите за разширяване.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иВан Хелсинг

    88 4 Отговор
    Украйна ще обезкърви ЕС, като трансилвански вампир! Лечението за вампири е ясно!
  • 2 ХаХа

    45 2 Отговор
    Туй кут имам си прЕателка, ма тя не знай
  • 3 гост

    54 3 Отговор
    КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА НА ЕС : Събиране на пари от бедните в богатите страни , които се "УСВОЯВАТ" БОГАТИТЕ В БЕДНИТЕ СТРАНИ !
  • 4 Мнение

    4 73 Отговор
    Украйна трябвя веднага да бъде приета в ЕС и Шенген по суша.

    Коментиран от #20, #21

  • 5 Що само в ЕС

    49 4 Отговор
    Направо в Шенген
  • 6 За да няма луда крава трябва фураж и

    28 2 Отговор
    Слама целогодишно за да има прясно мляко за следващите поколения новородени европейЧета
  • 7 РЕАЛИСТ

    54 4 Отговор
    Може и да влезе в ЕС , но първо изчакват да видят , какво всъщност ще остане от Украйна. С всеки ден територията се стеснява.
  • 8 Пълни глупости

    39 1 Отговор
    Война водят ЕС ги вълнува.
  • 9 Ъхъъъъъъ мозък

    57 4 Отговор
    Лидерите на ЕС са готови да съсипят тотално ЕС
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пешо от панелката

    25 3 Отговор
    Аз се готвя да %$@ една съседка с големи балкони, но тя не иска да знае за това.
  • 12 А50

    43 3 Отговор
    От утре в 4О4 няма законно избрана власт, такаче всякакви преговори и договори с хунтата са невалидни. Хунтата окончателно узурпира власта и на практика въведе официално диктатура и терор на бедните слоеве на населението
  • 13 Тиква

    20 2 Отговор
    Малко простотийка за лека вечер, или сега започвате Факти?
  • 14 Ролан

    32 3 Отговор
    Ами,след приемането на Украйна ще заживеем прекрасно ....като Пурко от "Господин за един ден"
  • 15 Кресна

    43 3 Отговор
    Коя Украйна ? Украйна никога няма да бъде в ЕС и НАТО .А и това което ще остане от Украйна няма да е нужно на никого .Украйна ще бъде в пъти по бедна от Македония (това което остане от нея ) .
  • 16 бедния вуйчо

    22 0 Отговор
    се готви да се присъедини към клуба на ЕС, но Брюксел не иска да говори за това
  • 17 А проблемът на

    17 3 Отговор
    Брюксел е че вече не съществува такъв ареал. Вие ще искате ли да говорите за един не съществуваш вече и полу разлагащ се труп.
    Никой не иска да има нищо общо с губещ и безславно загинал.
  • 18 Бамбука

    6 25 Отговор
    Мястото на Украйна е в ЕС и НАТО сега, после ще бъде късно.
  • 19 Андрешкоо

    14 1 Отговор
    Ооо низнаят ли че отана и сс заедно с валутата им след 09.06.отиват на бунището
  • 20 Зелен

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Защо?????????
  • 21 И аз тва викам

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Още повече ди ибем красиви женски като украйнските
  • 22 Циник

    16 0 Отговор
    И аз съм готов да стана новия мъж на Шакира ама на нея в момента не и се говорело за това. Та и тук така.
  • 23 Гориил

    17 2 Отговор
    Идеята за създаване на супердържава, основана на митологията, беше катастрофална грешка.Войната в Украйна за първи път показа това. Нямате единство.Освен това идеята ще бъде съсипана от половинчати и двусмислени решения на Брюксел в областта на интеграцията.Европейският съюз всъщност е двустепенна държава.
  • 24 дедо

    16 0 Отговор
    ем... то и аз се готвя да се присъединя към клуба на милиардерите в Швеицария, но... те дори не знаят че съществувам :)
  • 25 ТАВАРИСХ ХуИ Ло

    3 6 Отговор
    А ТАВАРИСХ Х У и Ло?
  • 26 Българин

    20 3 Отговор
    Сатаниста педофил Бай,Дрън обяви,че днес когато католишкия свят празнува Христовото въскресение ,че трабвало и да се обяви ден на трансджендъритв ,които видите ли били отхвърляни до сега от църквата.
    Те срещу това днес воюва Православна Русия ,воюва срещу анти хуманизма,воюва срещу чипирането на хора,воюва срещу налагането насила на содомията,смяната на пола на децата и п....растията.
    Воюва срещу безкасовото елекртонно робство ,където няма да имате възможност да притежавате пари в наличност и имоти и ще заеисите изцяло от кефа на еврейския банкер който ще управлява живота ви. Помнете
    руски момчета и мъже днес умират на фронта в уКрайна за да не бъдете насила ваксинирани с отровите на Родшилд и Гейтс уж за вашето(здраве) срещу поредния лабораторно отгледан вирус от същите които после ви предлагат ваксина.
    Накрая Правоскавна Русь воюва срещу реалния сатанизъм,чрез който една шепа ционисти и масони искат да унищожът и душите ни и всичко човешко
    Затова всеки нормален човек подкрепя в тази война Русия.
    Ако на мястото на Русия срещу това сатанистко зло воюва ако ще и Занзибар ,като нормален човеки хуманист бих подкрепял и занзибарците.

    Коментиран от #36

  • 27 Цепльонков

    18 2 Отговор
    Ще се готви още десетилетия, ако позволи Русия.... Иначе всичко е решено за Остатъчна. Трябва да има международно признати граници и легитимно правителство. А, това към ден днешен е утопия- химера на Запада ...
  • 28 Няма

    16 4 Отговор
    Няма как Киев да стане член на ЕС, защото Путин няма да иска…
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 С ДРУГИ ДУМИ

    10 1 Отговор
    ..........ТИ МУ ВИКАШ ,....НЕДЕЙ ЕЛА , ТО ПАК ЕЛА.
  • 31 ТАВАРИСХ ХуИ Ло

    2 12 Отговор

    До коментар #29 от "Русия попиля НАТО":

    нищо общо с сегасхната болсхевисхка С ГАн а ПРо СИА загуби вОИНАТА и КАПИТУЛИРА
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 УдоМача

    10 2 Отговор
    Аха. ЕС иска, ама няма желание :D
  • 34 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    9 0 Отговор
    Ако има някой който да помогне нашта корумпирана и кримилизирана териотория.
  • 35 Алексбг

    5 13 Отговор
    Украйна ще бъде в ЕС и НАТО ,ако ще в Москва и Кремъл да се прескочат сами ! Това е неминуемо !

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наблюдател

    16 2 Отговор
    Интересно на каква дрога са всички в тази страна, че непрекъснато са в някаква паралелна розова облачна "реалностт".
  • 38 Ама

    8 2 Отговор
    Е това голяма демокрация било ЕС бе, решили, че европейските жители няма да са щастливи и затова по-добре да обсъждали скришно от хората... Де дърво неокастрено...
  • 39 В ЕС ли?

    8 3 Отговор
    Разбита инфраструктура, унищожена енергетика, загубени земи и ресурси, дългове по една каруца на човек.. На кого му трябва такава страна? Да молят Путин, докато ги иска, че ще стана отново Дикое поле.
  • 40 Име

    7 2 Отговор
    Трябва да искат да работят - те и да искат - и това ги мързи - да искат.

    Ще ни дойде едно бреме - няма лошо - не са излишни - но са много мързеливи, братче.

    Няма накъде май.

    Или юни.
  • 41 Ден

    7 2 Отговор
    ес сам ще се разпадне е леко побутнат от фащ!
  • 42 ХА хаааа

    2 3 Отговор
    Яште ми UyA
  • 43 Брат не си адекватен

    9 2 Отговор

    До коментар #35 от "Алексбг":

    Тоя сс съюз догодина по тва време е свършил...без америка и отан е клекнал..На масата за преговори е америка я чака гражданска тая есен рижия ненормалник не стане ли президент...не съм русофил но като погледнем фактите нищо положително не ни очаква за напред
  • 44 Уса

    4 2 Отговор
    Нямате право да си фантазирате без разрешението на сащ а в сащ казахме НЕ
  • 45 Уса

    10 1 Отговор
    Толкова ли не усещате как, тръмповия нахлува във вас соросоитчета заблудени.Американците просто ще изберат Тръмп иначе ще загубят търговията с целия свят,нужните реформи в политиката и държавата,Мъск ще изяде НАСА с парцалите,черните ще изядат белите и много други проблеми имаме за решаване.На кого му пука за вашата ГМО Украйна руската територия с руско население..!?Явно сте глупави
  • 46 Ха-ха-ха

    8 1 Отговор
    Украйна може да влезе в ЕС но като части от Унгария, Румъния и Полша
  • 47 Хамид

    9 1 Отговор
    Урките са хипер нагли.
  • 48 фактите

    7 1 Отговор
    Няма на света нещо по-нагло от украта. Ти го гониш през вратата, то иска да влезе през прозореца. Ти го плюеш, то ти вика дъжд вали. Не знам откъде това самочувствие? Те дори не са нация, а сбирщайн от народности.
  • 49 Име

    4 1 Отговор
    Украинците са по-мързеливо и от българите - по цял ден ще пушат цигари и ще ни развиват теории. Аз ми е с чувство за хумор - но - все пак.
  • 50 BBБОС

    5 1 Отговор
    Никаква държава от Полша на изток не трябва да влиза в EU
  • 51 Гацо Бацов

    4 0 Отговор
    Как се приема фалирала държава със силно намаляващи граници оставаща без енергийна система и със силно намаляло мъжко население до 65 г. Се едно да земеш кофа без дъно.
  • 52 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    ЕССР си купува фабрика на 8 септември !

    Коментиран от #53

  • 53 Свали си

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Свали си знамето, сложи твоето, червеното💋💋💋
  • 54 резил

    6 0 Отговор
    Украйна ще бъде член на ЕС когато и Турция някога стане.
  • 55 Как могат да приемат

    1 0 Отговор
    Държава която в момента няма установени граници. Трябва да се проведе референдум, а не Урсула за си приема, това да не и е бащиния