Отидете към основна версия

11 326 227

НАТО е все по-близо до изпращането на войници в Украйна

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • инструктори-
  • война-
  • сащ-
  • войски-
  • путин

Не е изключено военни инструктори да бъдат изпратени в Украйна, защото така обучението на украинските войници ще бъде много по-ефективно

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съюзниците от НАТО са все по-близо до изпращането на военен персонал в Украйна, който да обучава украинските войски. Тази стъпка ще бъде още едно размиване на предишната „червена линия“ и може да въвлече още повече САЩ и Европа във военен конфликт, пише американският в. The New York Times, цитиран от агенция УНИАН.

Недостигът на ресурси на Украйна достигна критична точка и позицията ѝ на бойното поле се влоши през последните седмици, тъй като Русия ускори напредъка си, като се възползва от закъсненията в американските доставки на оръжие.

В резултат на това украинските власти поискаха от своите американски партньори и партньори от НАТО да помогнат за обучението на 150 000 новобранци по-близо до фронтовите линии за по-бързо разполагане. Досега Съединените щати са казали „не“, но генерал Чарлз Браун младши, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, каза в четвъртък, че разполагането на инструктори на НАТО изглежда неизбежно. „В крайна сметка, с течение на времето, ще стигнем дотам“, каза той.

Като част от НАТО, Съединените щати ще бъдат задължени от договора на алианса да помагат в защитата срещу всяка атака срещу инструктури, която потенциално би могла да въвлече Америка във въоръжен конфликт. Белият дом твърдо заяви, че няма да изпрати американски войски, включително инструктори, в Украйна, позиция, потвърдена от един от служителите на администрацията. Администрацията също призова съюзниците от НАТО да не изпращат войски.

Но през февруари френският президент Еманюел Макрон каза, че „нищо не може да бъде изключено“. Оттогава Макрон засили тази реторика. Естонското правителство не изключва възможността да изпрати войски в Западна Украйна. Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис подкрепи позицията на Макрон в интервю за The Guardian миналата седмица. „Нашите войски обучаваха украинци в Украйна още преди военния конфликт“, каза той и добави: „Така че връщането към тази традиция може да е напълно осъществимо“.

Американската армия е обучавала украински войници в Полша, Германия и Съединените щати, но изтеглянето на войските от Украйна отнема много време. Американски служители сега признават, че сегашното обучение на украинските войски е недостатъчно и че те се нуждаят от по-добро и по-бързо обучение, за да противодействат на очакваната руска офанзива това лято.

Преди седмица Русия започна нова офанзива в Харковска област, възползвайки се от критичния недостиг на оръжия и боеприпаси в ЗСУ, след като в продължение на месеци Конгресът на САЩ блокираше отпускането на военна помощ на Киев. Руските войски успяха да окупират няколко села, но според анализатори нямат сили да превземат Харков. Идеята на Владимир Путин обаче е друга: да накара украинската армия да изтегли ресурси от Източна Украйна, което може да доведе до пробив в Донбас.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 97 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: