Отидете към основна версия

5 512 165

Западът трябва спешно да се мобилизира! Военното превъзходство на Русия продължава да нараства

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • харков

Представители на европейското разузнаване казват, че Кремъл се готви за конфликт с НАТО през следващото десетилетие и се стреми да има постоянна армия от 1,5 милиона души до края на 2026 година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военното превъзходство на Русия над Украйна ще продължи да нараства, ако западните страни не се активизират бързо, пише американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава представител на разузнаването.

"Нахлуването на войските на Москва в Украйна внезапно накара Европа да осъзнае необходимостта от поддържане на големи, боеспособни армии. Представители на европейското разузнаване казват, че Русия се готви за конфликт с НАТО през следващото десетилетие и се стреми да има постоянна армия от 1,5 милиона души до края на 2026 година“, отбелязват от редакцията.

Припомня се, че по-рано Владимир Путин определи предупрежденията за потенциална руска атака срещу страните членки на НАТО като "пълни глупости“. В началото на 2022 година обаче Кремъл използва подобен език, за да осмее американските предупреждения, че Русия планира да нахлуе в Украйна.

WSJ припомня, че германският министър на отбраната Борис Писториус предупреди, че Европа трябва да се подготви за евентуална война с Русия до края на десетилетието. Той също така нарече грешка премахването на наборната повинност в Германия през 2011 година и настоя тя да бъде върната обратно.

Швеция, с изключение на краткото прекъсване през 2010 година, разчита на наборната служба за попълване на армията си повече от век. Тази година от приблизително 100 000 млади шведи, които се очаква да се запишат, само 6 200 са преминали наборна служба, което означава, че годишното увеличение е било малко над 10%. Страната има за цел да наеме 8 000 военнослужещи през следващата година, а скоро след това - 10 000. Подборът се основава на физическа и психическа годност, тестове за интелигентност и мотивация за служба“, обясняват в статията.

Съобщава се, че избягването на военна служба в Швеция се наказва с глоба или лишаване от свобода за срок до една година.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: