Отидете към основна версия

2 164 63

Крал Фелипе Шести посрещна Володимир Зеленски в Мадрид! Испания увеличава военната помощ за украинската армия

  • володимир зеленски-
  • испания-
  • украйна-
  • нато-
  • оръжие-
  • крал фелипе шести

Украинският лидер ще проведе преговори с испанския премиер Педро Санчес за, както съобщават местните медии, споразумение в размер на 1,1 млрд. евро за допълнително въоръжение от Мадрид за Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес в Мадрид на официално посещение, по време на което се очаква да бъде подписано споразумение за увеличаване на предоставяната от Испания военна помощ за Киев, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според разпространените от испанската обществена телевизия кадри Зеленски е бил посрещнат на пистата на мадридското летище от крал Фелипе Шести. Това е първата официална визита на украинския президент в Испания, отбелязва АФП.

Асошиейтед прес съобщава, че украинският лидер ще проведе преговори с испанския премиер Педро Санчес за, както съобщават местните медии, споразумение в размер на 1,1 млрд. евро за допълнително въоръжение от Испания за Украйна.

Испанският вестник „Паис“, позовавайки се на анонимни източници, запознати с двустранната сделка, съобщи, че тя ще включва още една партида произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, за които Украйна отдавна настоява, за да отблъсне руските ракетни удари.

Допълнително се предвижда доставката на танкове „Леопард“ и 155-милиметрови артилерийски снаряди, които са най-използваните от Украйна на бойното поле, съобщи испанското издание. Испания също ще продължи да обучава украински войници и да лекува ранени на бойното поле бойци.

Испанските медии съобщават и за възможно посещение на Зеленски в испанския парламент този следобед, съобщи ДПА.

Първоначално се предвиждаше Зеленски да посети Испания и Португалия по-рано този месец, но той отложи всичките си пътувания в чужбина, след като силите на Кремъл започнаха настъпление в североизточната украинска Харковска област. Това допълнително затруднява Въоръжените сили на Украйна, които през последните месеци се борят срещу руския натиск в частично окупираната Донецка област.

Вчера Зеленски заяви, че руските сили се съсредоточават на друг сектор от украинско-руската граница на север.

Междувременно западното разузнаване твърди, че руската офанзива в района на Харков е поставена под контрол.

Настоящото руско настъпление доведе до най-голямото военно изпитание за Украйна след февруари 2022 г., когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в страната. Бавното предоставяне на подкрепа от нейните западни партньори остави Украйна на милостта на по-големите руски сухопътни и военновъздушни сили, съобщава АП.

ДПА припомня отмененото посещение на Зеленски в Португалия и съобщава, че все още не е официално обявено посещение в Лисабон след днешното в Мадрид, въпреки че в пиренейската република да има спекулации, че украинският президент може да пристигне след посещението в съседната страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: