Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2024 16:16 2 176 66

Блокирани руски активи за подпомагане на Украйна! Какво трябва да знаем за напредъка в Г-7

  • г-7-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

През последните три дни финансовите министри от Групата на седемте се срещнаха в Стреза, Италия, на брега на езерото Маджоре, за да обсъдят какво да правят с руските пари

Блокирани руски активи за подпомагане на Украйна! Какво трябва да знаем за напредъка в Г-7 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През последните три дни финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) се срещнаха в Стреза, Италия, на брега на езерото Маджоре, за да обсъдят какво да правят с руските пари. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. страните от Г-7 блокираха около 300 милиарда долара руски активи на Запад, по-голямата част от които са в Белгия, Франция и Германия. Вчера финансовите министри на Г-7 заявиха, че постигат "напредък" по план за използване на бъдещи лихви, генерирани от активите, за отпускане на заем на Украйна. Докладите казват, че този заем може да достигне петдесет милиарда долара и може да се придвижи напред веднага след срещата на върха на лидерите на Г-7 на 13-15 юни в Югоизточна Италия. По-долу експертите на Атлантическия съвет следват парите, пише Atlantic Council.

Мина точката на невъзвръщаемост на държавния заем за Украйна - от Чарлз Личфийлд заместник-директор и C. Boyden Gray старши сътрудник на Геоикономическия център на Атлантическия съвет.

Още новини от Украйна

Изявлението на финансовите министри от Г-7 не е толкова неангажиращо, колкото звучи. Сега то дава предимство на един подход за мобилизиране на имобилизираните суверенни активи на Русия за Украйна: пренасяне на стойността на приходите от лихви чрез огромен суверенен заем, на стойност повече от половината от общите разходи на Украйна тази година.

По-рано тази година Германия, Италия и Франция, заедно с Япония, устояха на натиска от страна на Съединените щати и други страни да обмислят директно изземване на активите. Много значително постижение е, че за сравнително кратък период от време седемте се обединиха около подход, който предоставя много голяма сума, без да пресичат ничии червени линии.

Като се има предвид скоростта, с която европейците застанаха зад предложението, може безопасно да се тълкува, че има добра воля от всички страни за разрешаване на нерешените технически подробности. Законодателството на Европейския съюз (ЕС) за санкции, което държи активите блокирани, трябва да се подновява с консенсус на всеки шест месеца. Европейският съвет едва ли ще промени това на разпоредба "освен ако и до", въпреки че е поел политически ангажимент да държи активите блокирани, докато Русия напусне Украйна и не плати обезщетение. Решението е всички страни да поемат част от финансовия риск и изглежда, че Съединените щати също са готови да го направят.

Трябва да очакваме по-голям напредък на срещата на върха на лидерите на Г-7 на 13 и 14 юни в Югоизточна Италия. Може да отнеме няколко месеца след това, за да започнат да текат парите, но Г-7 очевидно е преминала точката, от която няма връщане към този много конструктивен подход.

Вземете най-добрата налична сделка сега и продължете да настоявате за останалото - от Даниел Фрид, изтъкнат сътрудник на Weiser в Атлантическия съвет, бивш посланик на САЩ в Полша и бивш помощник-държавен секретар на САЩ за Европа.

Г-7 изглежда се доближава до сделка за използване на значителна сума руски пари за плащане на руската война за национално унищожение срещу Украйна. Макар и да не е достатъчна, това е голяма стъпка и трябва да бъде закована бързо.

Почти веднага след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Г-7, работейки бързо, обездвижи близо 300 милиарда долара руски суверенни активи. Оттогава Г-7 обмисля дали и ако да, как тези пари могат да бъдат използвани в полза на Украйна. След месеци на обсъждане и нерешителност изглежда, че финансовите министри от Г-7 се доближават до консенсус относно използването на лихва на стойност двадесет години върху обездвижените активи, която може да възлиза на около петдесет милиарда долара, като обезпечение за заем (вероятно без лихва) на Украйна.

Много експерти (като бившия американски дипломат Филип Зеликов) изказаха сериозни аргументи за използването на всички руски активи за Украйна. Но европейската съпротива (особено от Германия и Франция) задържа споразумението с месеци, докато нуждите на Украйна станаха все по-спешни. Представители на администрацията на Байдън решиха да настояват за най-добрата налична сделка - сделката за петдесет милиарда долара. На тяхно място щях да направя същото: Вземете това, което можете да получите сега, и продължете да настоявате за останалото.

Продължаването на тази сделка би било добре дошло. Но забавянето в напредването към решение - и ограниченият характер на предварителната сделка - илюстрират проблем: Русия е агресивна и опасна нация, която води война срещу един съсед, заплашва други и се опитва да сплаши Европа, за да позволи на Кремъл да съшие отново Руската империя, чрез насилие. Мирновременните норми трябва да отстъпят място на норми, подходящи за по-суровата ера, която ни предстои, независимо дали ни харесва или не. Тези европейски противници на използването на активите на Русия за плащане на руската агресивна война трябва да преосмислят. Днешното съобщение за напредък все още не е стъпка, съизмерима с това, което се изисква.

Парите, генерирани от руски активи, могат да помогнат за спасяването на Украйна от замръзване тази зима - от Олга Хакова, заместник-директор по европейската енергийна сигурност в Глобалния енергиен център на Атлантическия съвет.

Докато Западът обсъжда осъществимостта на конфискуването на руски замразени активи, Украйна се нуждае от огромен приток на средства сега, за да подготви енергийната си система за предстоящата брутална зима, да минимизира изтощителните прекъсвания на тока това лято и да защити останалата инфраструктура от руските бомбардировки. Енергийният сектор беше основна цел на геноцидната кампания на Москва и тези стратегически атаки се засилиха тази пролет с фокус върху централното производство на енергия - най-големите топлоелектрически централи, които предоставят на украинците основни услуги и поддържат индустрията и бизнеса въпреки войната.

Преди финансовите министри на Г-7 да се срещнат в Стреза, ЕС се съгласи по принцип с предложение за облигации на стойност петдесет милиарда долара за блокираните активи, от които до 90 процента ще бъдат предназначени за оръжия и военно оборудване. На пръв поглед това може да изглежда без значение за спешните нужди в енергийния сектор, но това е най-ефективната инвестиция за запазване на останалата енергийна система защитена и позволяваща реконструкция и ремонт на животоспасяваща инфраструктура. Останалите 10 процента ще отидат за бюджетна и хуманитарна подкрепа по механизма на ЕС и могат да допринесат за закупуване на газови турбини и друго оборудване. Тези пари, които може да започнат да пристигат още през юли, ако лидерите на Г-7 финализират сделка следващия месец, биха могли също да помогнат за облекчаване на допълнителните разходи за внос на електроенергия от европейските съседи на Украйна, която би била генерирана на част от цената от Сега разрушените електроцентрали на Украйна.

Петдесет милиарда долара не се доближават до цената на непредизвикания ужас и нещастия от Русия върху украинските граждани, природната среда, критичната инфраструктура и културата. Въпреки това, насочването на тези неочаквани печалби от обездвижените руски активи към най-тежките нужди на Украйна е малка, но решителна стъпка към създаването на прецедент, че Русия няма да избяга от плащането за своите престъпления. Освен това, тъй като присвояването на парите се променя, за да отрази приоритетите на Украйна, значителен процент от печалбите могат да бъдат насочени към усилия за възстановяване.

САЩ услужливо поемат инициативата по проблема с руските активи - от Джон Е. Хербст, старши директор на Евразийския център на Атлантическия съвет и бивш посланик на САЩ в Украйна.

Не се появи бял дим от срещата на финансовите министри на Г-7 в Стреза, Италия, тази седмица в подготовката им за срещата на върха на Г-7 следващия месец. Ключовият въпрос в техния дневен ред беше как да се справят ефективно от финансова страна с най-голямата настояща заплаха за глобалната сигурност и просперитет: решимостта на Владимир Путин да доминира в Украйна. Бяха направени малки, разумни стъпки по отношение на допълнителните санкции срещу Русия, например в енергетиката. Но голямата част бяха, разбира се, около 300 милиарда долара руски държавни активи, замразени в международната финансова система. Наскоро ЕС предприе малка стъпка, като позволи използването на дивиденти от тези активи да бъдат прехвърлени в Украйна. Това може да осигури на Украйна няколко милиарда долара годишно.

Но трябва да отбележим, че заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом по международната икономика Дейлип Сингх, ръководи инициатива и Съединените щати от месеци търсят по-амбициозен подход: да обединят няколко години лихвени плащания, за да позволят плащане от петдесет милиарда долара. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън даде подкрепата си за това в Стреза и докладите показват, че тя е постигнала известен напредък.

С три седмици до срещата на върха на Г-7 има време тази сделка да бъде сключена. Но докато Канада и Обединеното кралство се интересуват от предложението на САЩ, останалите членове на Г-7 са загрижени за възможно руско отмъщение, а също така имаше безполезно лобиране от страна на Китай и Саудитска Арабия срещу прехвърлянето на активите към Украйна. Така че успехът на срещата на върха в Италия не може да се приема за даденост. Но е добре да видим Съединените щати начело по ключов въпрос, свързан с войната и ако американският президент Джо Байдън и Йелън се справят по план в Пулия, Съединените щати могат да приемат предложението, прокарано брилянтно от Филип Зеликов, Боб Зоелик и Лари Съмърс да се върнат за останалите 250 милиарда долара руски държавни активи.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    51 3 Отговор
    Хвани ги всичките и в коша!!!
  • 2 Българка

    61 4 Отговор
    Руснаците ще им блокират на тях респективно

    Коментиран от #6, #48

  • 3 Мозъци, ейййй

    56 4 Отговор
    От крадените руски лихви от замразените средства, ще отпускат заем на укрите, които ще ги връщат на кравите със лихвата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Поздравявам трубадурите от снимката

    48 3 Отговор
    С песента спечелила евровизия.поздрави.бъдете смели.
  • 6 Ндааа

    55 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Оказва се че руснаците могат да им блокират двойно повече средства, цитират световните банки

    Коментиран от #49

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТаУмВзе

    39 3 Отговор
    Западналите Крадът, за да крепят окраинското наци! Не че тия кинти ще стигнат до фронта де. Злеленски си е харесал друг замък във Франция. Z
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 горски

    51 1 Отговор
    Ами крадци и пирати...в кръвта им е...
    Сега ще вземат тези пари лично на тях и ще изпратят трици и парцали на украинците...
    На времето САЩ дадоха на Кувейт технология за ноклонен сондаж на петрол.После намигнаха на Садам,че Кувейт ги краде.Кувейт направи война да си защити интереса,но САЩ застанаха зад Кувейт и прогони иракчаните.....
    но всички пропускат една малка подробност.Кувейт имаше 200млрд в американски банки.Просто се простиха с тях,защото американската сметка за защита се оказа 200млрд...Аз собственник ,счетоводител и банкер...и имам голям патлак...
  • 12 Васил

    5 47 Отговор
    Крайно време е рашистите да пият една студена вода с парите.

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Потъването на Атлантида

    48 4 Отговор
    Тези крупни кражби, няма да завършат никак добре. Капиталите ще се насочат към от западните държави към Азия.

    Коментиран от #35

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мухахаха

    41 4 Отговор

    До коментар #13 от "Мунчо":

    Сега като вземе и Одеса ще компенсира.🤣😂🤣😂🤣😂💤

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ъъъ

    20 11 Отговор

    До коментар #16 от "Мухахаха":

    След три, четири деня и Одеса.

    Коментиран от #25

  • 21 Гошо

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "Смех":

    Сега вече ,нищо ,но преди имаше и то не малко ,особено 90-те
  • 22 знаем

    28 1 Отговор
    Сащ се опитват да накарат Европа да плаща масрафа.

    Коментиран от #30

  • 23 Какво ли

    30 2 Отговор
    Че този западен свят, се оказаха долни лъжци, крадци, интригантни, лицемери!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Зелчо

    27 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ъъъ":

    Ъхъъъ на кафе в Крим, през крив Макарон.

    Коментиран от #28

  • 26 Швейк

    4 24 Отговор
    Вземете им паричките !
    Вземете им ги всичките !
    За правдата, за правдата,
    подкарайте ги със брадвата !
  • 27 Асан

    23 1 Отговор
    Какво да правите с чужди пари питайте мен. Крадат се.
  • 28 Ъъъ

    4 25 Отговор

    До коментар #25 от "Зелчо":

    Пий си ти кафето в кримският клозет.Пази се от някой АТАКАМС да ти не падне на кратуната.

    Коментиран от #33

  • 29 Сфсфсфсфсфсг

    30 1 Отговор
    Франция, Германия и Белгия ще кажат чао на банковия си сектор. Съответно банкова криза в Европа. Краварите ни клатят както си искат с любезното съдействие на Урсула и компания
  • 30 Грешка!

    6 27 Отговор

    До коментар #22 от "знаем":

    Блатниците ще плащат масрафа.300 милиарда долара са едно добро начало.
  • 31 не може да бъде

    22 2 Отговор
    В каквато и опаковка да се опакова краденото -лъскава,луксозна,зашеметяваща и т.н.-откраднатото си остава откраднато,т.е опаковката не променя същността на извършеното ! А в статията се опитват да ни убедят /но всъщност да наложат мнение/,че ако опаковката е от вид одобрен от някой си ,то кражбата престава да бъде кражба!?Страхувам се ,че този подход ще получи такъв отзвук в света ,че може после тези които са измислили тази процедура горчиво да съжаляват!

    Коментиран от #62

  • 32 Истината

    3 28 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Рашистите няма да видят един цент от паричките.Боли.А?Тук боли много.
  • 33 Зелчо ъхъъъ

    22 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ъъъ":

    Не мога да стигна до Кримския клозет. Вися в полския, че да не ми падне Сармат на кратуната.
  • 34 Заработчанин

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Смех":

    Ще ни открпднат туалетните които мтем и чистим !
  • 35 Ночко

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Потъването на Атлантида":

    Кога?Кога?

    Коментиран от #38

  • 36 НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ НАРАДВАТ

    23 2 Отговор
    НА ЧУЖДИТЕ ПАРИ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Путин

    14 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ночко":

    Когато пожелая!
  • 39 Тонката

    21 2 Отговор
    "През последните три дни финансовите министри от Групата на седемте се срещнаха в Стреза, Италия, на брега на езерото Маджоре, за да обсъдят какво да правят с руските пари"

    И докато Г-7 се чудят какво да правят с руските пари, да видим какво правят в Русия?

    На 23-ти май Путин подписа президентски указ, който позволява на държавата, на руски компании и руски граждани, да получат компенсации от американски активи за щетите, причинени от конфискацията на руски активи.....Съгласно условията на президентския указ , всеки руски гражданин или компания, които са били лишени от собственост в чужбина, вече ще могат да подават искове в руски съд за получаване на обезщетение от чуждестранни активи, замразени в Русия....За компенсиране на щетите, е разрешено изземването на чуждестранно движимо и недвижимо имущество, ценни книжа и дялове на чуждестранни компании в уставния капитал на руски компании.

    Та така....Вие вземате и ние вземаме....Да видим кой ще вземе повече?🤣
  • 40 Ето един световен пладнешки обир

    17 2 Отговор
    Сега никой не може да е сигурен, кога ще му затворят сметката без предупреждение.
    Сега банките могат да ти сложат и 100% върху сумата наложена такса, а в същия момент плащанията трябва да са по банков път. Ето дойде време, в което до определена сума всички са аут.

    Коментиран от #41

  • 41 Бай Тошо

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Ето един световен пладнешки обир":

    Ти немаш пари,бе.
  • 42 Асен

    16 2 Отговор
    Такава наглост няма ,снимката е уникална ,агресори,фашист ,крадец ,малоумник !! Оставете я в архивите за идните поколения ,да знаят кого да проклинат !!

    Коментиран от #47

  • 43 Механик

    13 3 Отговор
    " Какво трябва да знаем за напредъка в Г-7"
    Не ние какво трябва да знаем, а какво трябва да знаят Г-7 - това е правилния въпрос.
    А те трябва да знаят, че руските винаги идват за своето. Да правиш помен с чужда пита е много грозно, неморално и винаги се наказва.
  • 44 За гей 7

    13 2 Отговор
    Е достатъчно да знаем само ,че вършат това ,за което е предназначен ор.алния кабинет в старческия дом във Вашингтон. При това се надпреварват кой да е пръв.
  • 45 ИПМ

    14 2 Отговор
    За сметка на това руснаците ще ги превърнат от Г-7 в дамска Г-точка....Хаха
  • 46 Безпристрастен

    15 2 Отговор
    На това по български му се казва:С чужда пита помен да правиш.А отговора на РФ по български ще звучи:Ти от маймуна орех вземал ли си?
  • 47 Тонката

    13 2 Отговор

    До коментар #42 от "Асен":

    "....снимката е уникална..."

    Липсва само надпис: ВНИМАНИЕ ДЖЕБЧИИ!
  • 48 Какво точно ще им "блокират"?

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Българка":

    Шапката?

    Коментиран от #56, #65

  • 49 Кой "световни банки"

    2 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ндааа":

    Онези в Китай и Русия?
  • 50 Вълканов

    14 2 Отговор
    Това са пари за подпомагане на Европа и Щатите, а не за Украинците. Отнякъде трябва да се избие стопанската им криза, заради безогледното въоръжаване на Украйна. Не се чудете, че Русия започна да си връща принадлежащите и земи, купени от другите държави. На някои държави ще им бъдат отнети финансови активе, в отговор.А като заиграе Китай, става оле мале.
  • 51 Анализатор

    13 2 Отговор
    Днес, без съмнение можем да кажем, че държави като Русия, Иран, Китай, С. Корея, Венецуела, Турция и много други от Латинска Америка и Африка са минимизирали активите си в западните финансови институции поради неправомерните едностранни санкции от Запад. Примерът им ще бъде последван и от други държави, осбено когато алтернативни валути от БРИКС и юана продължават да набират скорост в един многополюсен свят. Така че, санкциите на Колективния Запад не само ще загубят още ефективност, но и ще се завърнат там като бумеранг. Въпреки това не може да се отрече, че е по-добре да има санкции отколкото войни, но за жалост в момента са в сила и девте. Днес, основната причина за антагонизма са "болните" амбиции на атлантическите ястреби да владеят и управляват змното кълбо, а по-възможност и Космоса, унилатерлано. Човечеството никога не се е примирявало с подобни имперски амбиции, така че съпротивата расте пропорционално.
  • 52 Буратино

    9 3 Отговор
    тия са изпаднали в кома
  • 53 Име

    14 1 Отговор
    Това са пари за гарантиране на сделки на Русия. Блокирането им означава търговско разделяне на Света, което ще оскъпи производството и влоши конкурентността на самите Г7.
  • 54 Дедо ми

    10 1 Отговор
    Какво да знаем за напредъка, като няма никакъв напредък, просто няма споразумение. Една кофа мастило за бля, бля
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Тонката

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "Какво точно ще им "блокират"?":

    Ами.....към $280млд са активите на западните компании в Русия. Има и блокирани пари в сметки "Тип С"....И да загубят, ще загубят $20-30млд....Да не говорим, че едва 7% от западните компании, които обещаха да напуснат руския пазар, реално са прекратили бизнеса си там....Така че, има какво да се конфискува, ако се стигне до там.
  • 57 В.В.П.

    13 1 Отговор
    По три пъти на ден се ,споразумяват ,.и накрая си пишат ,извънредни , часове работа ..заради Рф на Путин..Активите ,не са пари .не е злато..Това са ценни книжа .. РОССИЯ ги обявява за невалидни .и приключва приключението на италианците в РОССИЯ...и така .
  • 58 Пилотът Гошу

    10 1 Отговор
    Мхм, а когато руснаците прибарат имуществото и инвестициите на западни компании, същите тези компании ще си наритат лобистите. Чужди пари лесно се раздават, но потърпевшите от западна страна не са обикновените хора и ще им искат сметка.
  • 59 В.В.П.

    12 1 Отговор
    За две години РОССИЯ пусна в действия 100 мега завода .Ахаха .Тия се чудят как да лъжат окропа ,да продължава да затъва в калта ..Идийи на Уйия .Западна цивилизация !!
  • 60 В.В.П.

    11 1 Отговор
    РОССИЯ е много добре за инвестиране .Всички знаят това .Плосък данък 12%..за корпорации..Голям ,гъвкав пазар ..добри закони..Путин е бог .
  • 61 В.В.П.

    9 2 Отговор
    РОССИЯ изкупува половината реколта от плодове и зеленчуци на Мароко..другата е за Франция ..Преди купуваше от Испания. Всичко .Ябълки ,цитрус ,вино ,ягоди ,череши,праскови ,круши и прочие ..Вече не .
  • 62 Статистик

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "не може да бъде":

    Отзвук вече има, и то от доста време. ОАЕ, СА и Кувейт са изтеглили от щатски и европейски банки над $370 млрд и са ги пренасочили към други банки предимно в Шанхай и Хонг Конг. Демек- честито на "печелившите"!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Много си

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Излъган":

    Прост.олекна ли ти
  • 65 васил

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Какво точно ще им "блокират"?":

    доста си примитивен
  • 66 Кражбата

    5 0 Отговор
    на руски пари от запада,ще се отрази негативно именно а тях! Държави,на които не може да се има доверие във финансовата сфера,няма да оперират с чужди активи!Никоя свободна страна няма а им има доверие!
Новини по държави: