Отидете към основна версия

1 024 0

В Украйна влезе в сила законът за амнистията

  • украйна-
  • амнистия

Освобождаването от протестиращите на административни сгради и амнистията за участвалите в протестите са стъпки към успокояване на ситуацията. Така коментира последния развой на събитията в Украйна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу

Снимка: БTA

Законът за амнистията в Украйна влезе в сила от понеделник след като Генералната прокуратура констатира, че опозицията е изпълнила всички условия, съобщава РБК – Украйна.

Законът за амнистията беше приет на 29 януари. Документът предвижда опозицията да освободи всички окупирани сгради на администрацията, правителството и местната власт. Амнистията ще се прилага към тези хора от опозицията, които са следствени или задържани и обхваща периода от 27 декември 2013 г. до 2 февруари 2014 г..

Освобождаването от протестиращите на административни сгради и амнистията за участвалите в протестите са стъпки към успокояване на ситуацията. Така коментира последния развой на събитията в Украйна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

В неделя лидери на опозицията се срещнаха с генералния прокурор Виктор Пшонк, за да обсъдят приложението на закона за амнистията.

„Искам да поздравя стотиците хора, семействата на нашите братя, които няма да се преследват от закона и които ще продължат борбата за европейското бъдеще на Украйна“, подчерта лидерът на „Отечество: Арсений Яценюк след среща с генералния прокурор.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: