7 Февруари, 2014 16:30 1 869 1

Американски дипломат напсува ЕС

  • ес-
  • украйна-
  • сащ-
  • скандал-
  • виктория нюланд

Служител на Държавния департамент обиди Евросъюза в разговор с посланика на САЩ в Киев

Американски дипломат напсува ЕС - 1
Виктория Нюланд на среща с Виктор Янукович Снимка АП/БТА

Нов дипломатически скандал гръмна между Съединените щати и Европейския съюз след като стана ясно, че американският помощник -държавен секретар за Европа и Евразия Виктория Нюланд напсува Европейския съюз.

"Майната му на ЕС", казва Нюланд в разговор с американския посланик в Киев Джеф Пият.

Нюланд е поднесла извиненията си на ЕС, след като изтекъл в "Youtube" запис на телефонен разговор разкри неин обиден коментар по адрес на съюза във връзка с украинската криза, съобщи Ройтерс. 

Помощник-държавният секретар на САЩ оцени високо качеството на изтеклия разговор и заяви, че това е "впечатляващ професионализъм" и че качеството на записа е много добро.

Въпреки всичко Нюланд заяви, че няма намерение да коментира "един частен дипломатически разговор".

Вашингтон не потвърди автентичността на записа, но и не отрече, че такъв разговор наистина се е състоял. Държавният департамент на САЩ беше разгневен след пускането на записа в интернет и обвини Русия в подслушване на телефоните на дипломатите. Говорител на германското външно министерство подозира, че Русия стои зад изтичането на записа и го е пуснала, за да даде урок на САЩ във връзка с наблюдението от АНС, включително и предполагаемото подслушване на мобилния телефона на Меркел.

Изказването на Нюланд предизвика сериозен международен отзвук. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че счита за "напълно неприемливо" нецензурното изказване относно политиката на ЕС за справяне с кризата в Украйна, съобщи неин говорител, цитиран от Би Би Си.


В телефонния разговор американката обсъжда политическата криза в Украйна и най-изгодното за САЩ развитие на ситуацията. Тя и събеседникът и коментират бившия боксьор Виталий Кличко и друг опозиционен лидер - Арсений Яценюк.

"Не мисля, че Кличко трябва да влиза в правителството. Смятам, че Яценюк е правилният човек, който има опит в икономиката, той има опит в управлението", казва тя на посланик Пият.

Двамата са единни в подкрепата за Яценюк, който според тях имал нужния икономически и управленски опит, за да оглави бъдещо правителство.

Нюланд в момента е на посещение в Киев. В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна.

"Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя отправя и обидния коментар по адрес на ЕС, а събеседникът й се съгласява с казаното.

В момента Нюланд е на официално посещение в Киев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Ето за какво ни имат "глобалните полицаи". От разговора ясно си проличава, че те /хамериканците/ искат да разпределят кой от опозицията става за новото /евентуално/ правителство и кой да си гледа, примерно...бокса. Така е с Украйна, така беше и с нас...