Last news in Fakti

4 Февруари, 2014 09:34 1 185 0

Янукович заговори за предсрочни избори

  • украйна-
  • виктор янукович

Президентът на Украйна готов да изпревари опонентите си и да си осигури ново преизбиране

Янукович заговори за предсрочни избори - 1
Снимка: AP/БTA

Украинският президент Виктор Янукович сериозно обмисля идеята за свикването на предсрочни избори в страната, ако не се постигне споразумение с опозицията за политически изход от кризата, съобщава РБК.

Новината идва часове преди сесия на депутатите в Киев.

Украинският лидер Виктор Янукович е готов да отиде на предсрочни избори за президент и парламент, така и на промяна на конституцията, ако не успее да се договори с опозицията. Това заяви пред телевизия ICTV депутатът от Партията на регионите Юрий Мирошниченко.

„Ние притежаваме всички възможности силово да освободим всички окупирани сгради на администрацията и даже да разчистим Майдана, но Янукович винаги отбелязваше: „Аз никога няма да предприема подобна мярка срещу нашите граждани“, отбеляза позицията на президента депутатът от управляващото мнозинство.

Мирошниченко припомни, че вариантът за силов сценарий нееднократно се е разглеждал на срещите на Янукович с партийните другари, но президентът се противопоставял.

Лидерите на опозицията засега не коментират думите на Мирошниченко. Заместник-председателят на парламента Игор Лебедев написа в Twitter: „Това е краят на Янукович като политик“.

Генералният директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин коментира, че Янукович си е направил добре сметката. В момента срещу него няма в ясен конкурент, а опозицията продължава да се ръководи от трима лидери.

Опозицията продължава да призовава Радата да приеме по-широкообхватен закон за амнистията, според който всички арестувани по време на протестите да бъдат освободени и да бъде върната конституцията от 2004 г. Тя дава по-ограничени правомощия на държавния глава, отколкото сега има Виктор Янукович.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу съобщи, че Европейският съюз обмисля отпускане на допълнителна финансова помощ за Украйна, но няма да влиза в наддаване с Русия. Условието на Брюксел е Киев да се ангажира да реформира икономиката си.

Барозу, отбеляза, че предложението на ЕС за споразумение за свободна търговия оставало на масата, но готовността да се осигури допълнителна помощ не означавало, че Европейския съюз влиза в наддаване с Русия заради Киев.

През миналия ноември Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, а дни след това прие заем от Русия в размер на $15 млрд.. Това предизвика продължаващи и днес големи антиправителствени протести.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: