Отидете към основна версия

8 Юни, 2024 17:38, обновена 8 Юни, 2024 17:38 3 331 33

Спасителна мисия! Израелски командоси освободиха четирима заложници на "Хамас"

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • заложници-
  • йоав галант-
  • бенямин нетаняху

Четиримата заложници - трима мъже и една жена, бяха отвлечени от водените от "Хамас" екстремисти на музикалния фестивал Nova в Израел на 7 октомври миналата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелските сили спасиха днес четирима живи заложници от две отделни места в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на военните, пише БТА.

Четиримата заложници, трима мъже и една жена, са били отвлечени от музикалния фестивал "Нова" близо до кибуца Реим в южен Израел на 7 октомври.

Всички те са били откарани в болница за медицински прегледи и са в добро здравословно състояние, се казва в изявлението на израелските военни.

По-късно четиримата заложници бяха идентифицирани като Ноа Аргамани на 25 г., Алмог Меир Ян на 21 г., Андрей Козлов на 27 г., и Шломи Зив на 40 г.

Израелската телевизия излъчи кадри, на които се вижда как Аргамани се събира отново с баща си, като се усмихва и го прегръща. Видеоклип, на който беше заснето отвличането на Аргамани, се разпространи скоро след като тя беше отведена в ивицата Газа от въоръжени лица на 7 октомври.

Стотици израелски войници участваха в специалната операция, проведена под обстрел, за спасяването на четиримата заложници от техните похитители от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, съобщи днес в предавана по телевизията пресконференция говорителят на израелската армия Даниел Хагари. По думите му операцията е била планирана в продължение на седмици и един полицай е бил сериозно ранен. Според казаното от него заложниците са били държани в две къщи в жилищен квартал в централната част на ивицата Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че Израел не се поддава на тероризма и действа "творчески и смело", за да върне у дома заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

"Решени сме да го правим и в бъдеще. Няма да се откажем, докато не завършим мисията и не върнем у дома всички заложници - както живи, така и мъртви", каза Нетаняху.

Израел не може да наложи на "Хамас" позицията си и групировката няма да приеме споразумение, което не постигне сигурност за палестинците, заяви днес политическият лидер на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания в отговор на израелската военна офанзива в района на бежанския лагер "Нусейрат" в централната част на ивицата Газа, където бяха спасени живи и четиримата израелски заложници.

Високопоставеният представител на "Хамас" Сами Абу Зухри отбеляза пред Ройтерс след съобщението за спасяването на четиримата заложници, че "връщането на четирима пленници след девет месеца сражения е знак за неуспех, а не постижение".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.

Свързани новини