Last news in Fakti

17 Юни, 2024 18:49 1 423 31

В Газа пазарите са пълни, но хората гладуват. Защо е така?

  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • палестина-
  • бенямин нетаняху

Израел от своя страна твърди, че пропуска камионите с консерви, брашно и хигиенни артикули през граничния пункт Керем Шалом, но след преминаването на границата те си оставали нераздадени

В Газа пазарите са пълни, но хората гладуват. Защо е така? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В ивицата Газа гладуват. Икономиката е в колапс, хората нямат пари, а дори и да имаха, не могат да ги изтеглят. Според някои сведения в Газа сега има само един работещ банкомат. В най-тежко положение са децата.

"Въпреки сведенията за големи доставки на храни, нуждаещите се в Газа не получават достатъчно храна", каза шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. От Уницеф бият тревога, че много деца в Газа са недохранени, защото се случва по цял ден да гладуват.

Децата страдат от недохранване

Особено драматично е положението в южната част на Газа. „Актуалната ситуация в Рафах е истинска катастрофа за децата“, изтъква Джонатан Крикс, от представителството на Уницеф в Палестина. „Когато няма възможност за раздаването на храни, особено на лечебни храни, които са специално предназначени за недохранените, това може да се окаже фатално за повече от 3000 деца, страдащи от остро недохранване.“

Израел от своя страна твърди, че пропуска камионите с консерви, брашно и хигиенни артикули през граничния пункт Керем Шалом, но след преминаването на границата те си оставали нераздадени. Международните организации не били предприели необходимите стъпки за разпределението на помощите, твърдят израелските власти. Международните хуманитарни организации пък на свой ред твърдят, че сигурното разпределение на помощите изобщо не е възможно – особено откакто Израел започна офанзивата си в ивицата Газа през май.

Екип на „Нойе Цюрхер Цайтунг“ е проучил ситуацията на място и обяснява, че след затварянето на граничния пункт между Египет и Рафах в началото на май, Израел е отворил два нови гранични пункта за преминаване на помощите. Те обаче не са достатъчни, посочва пред швейцарското издание Джонатан Фаулър, говорителят на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA). Единият от преходите например изобщо не е подходящ за преминаването на камиони, защото може да пропуска само отделни хора.

„Рискът да загинеш е голям“

От 7 юни насам има възможности за внасяне на помощи и през временния американски пристан на брега на Газа, но и той почти не може да подобри положението, защото почти не се ползва от помощните организации на ООН поради съображения за сигурност.

Сигурността е големият проблем и на граничния пункт Керем Шалом в южната част на Израел, на 320 метра от ивицата Газа. „Проблемът просто са продължаващите сражения – от началото на войната са убити към 200 наши служители. Много е трудно да се взимат помощи, докато има голям риск да бъдеш убит“, казва Фаулър. Принципно маршрутите на камионите се координират с израелската армия, но въпреки това те биват обстрелвани, посочва НЦЦ.

Какви камиони действително стигат до Газа?

Т.е. проблемът е в разпределението на помощите, не непременно в броя на камионите, обобщава швейцарското издание. Същевременно то изтъква, че данните на Израел и на ООН много се разминават.

От Агенцията на ООН за палестинските бежанци казват, че в ивицата Газа вече не идват почти никакви камиони с помощи, от Израел пък твърдят, че през май през граничните пунктове ежедневно са минавали по 350 камиона. В техните сметки обаче наред с хуманитарните помощи са включени и т.нар. търговски доставки. През май израелските военни разрешиха на търговци от Израел и от Западния бряг отново да продават хранителни продукти в Газа.

Пари за покупката на храни няма

Пред помощните организации палестинците в Газа споделят, че по пазарите отново се намират повече стоки – което очевидно е последица от възобновените търговски доставки. Миналата седмица израелски източници разпространиха снимки и видеа, на които се виждат пълни пазари. Въпросът е дали тези стоки действително стигат до хората, пише НЦЦ.

„Винаги сме пледирали за това в ивицата Газа да бъдат пропускани и търговски доставки, но те не са решение на проблема“, казва Джонатан Фаулър. „Търсенето далеч надхвърля предлагането, а инфлацията в ивицата Газа е огромна. Хората просто не могат да си позволят стоките от пазара.“

Парите в Газа просто са малко, обобщава швейцарското издание. Икономиката е в колапс, работа почти няма. А дори хората да имат пари в сметките си, почти не могат да стигнат до тях – според някои сведения в момента в ивицата Газа има само един функциониращ банкомат.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 11 Отговор
    Израелската армия нарочно изгаря хиляди пакети с храна и лекарства за Палестинците.

    Коментиран от #7, #13, #16, #21

  • 2 За протокола

    10 4 Отговор
    DW да коментират това, както и тайните далавери на Урсула и Бурла

    Светкавица⚡
    "" Щатът Канзас заведе дело срещу фармацевтичната компания Pfizer, Inc. за предполагаеми нарушения на защитата на потребителите, свързани с производството на ваксината срещу COVID-19 от компанията , заявявайки, че компанията е рекламирала ваксината като "безопасна", въпреки че " знаел, че ваксината е свързана със „сериозни нежелани събития“.
    „Pfizer заблуждава обществеността, че разполага с „безопасна и ефективна“ ваксина срещу COVID-19“, се твърди в делото от 69 страници, заведено в понеделник в Окръжния съд на окръг Томас.
    „Pfizer каза, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна, въпреки че знае, че ваксината срещу COVID-19 е свързана със сериозни нежелани събития, включително миокардит и перикардит, неуспешни бременности и смъртни случаи. Pfizer скри тази критична информация за безопасността от обществеността“
    „Pfizer каза, че неговата ваксина срещу COVID-19 е ефективна, въпреки че знае, че ваксината им срещу COVID-19 намалява с времето и не предпазва от варианти на COVID-19. Pfizer скри тази критична информация за ефективността от обществеността“, се казва в него. ""
  • 3 Щото парите

    2 6 Отговор
    са у юдеите...

    Коментиран от #6, #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бен Гурион

    10 3 Отговор
    "игурността е големият проблем и на граничния пункт Керем Шалом в южната част на Израел, на 320 метра от ивицата Газа. „Проблемът просто са продължаващите сражения – от началото на войната са убити към 200 наши служители. Много е трудно да се взимат помощи, докато има голям риск да бъдеш убит“, казва Фаулър. Принципно маршрутите на камионите се координират с израелската армия, но въпреки това те биват обстрелвани, посочва НЦЦ."


    С други думи, Хамас нарочно започват боеве близо до хуманитарните работници за да предотвратят раздаването на храни и да изострят кризата, но ООН обвинява за това Израел?
  • 6 Аарон

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Щото парите":

    Еврейските пари са си у евреите. Те нямат задължение да дават пари на палестинци, освен за заплати. Палестинските пари от помощите са у Хамас. Преди Хамас плащаше по 5 долара на ден на палестинците да копаят тунели. Сега този бизнес замря и Хамас плаща само на войниците си. На Западния бряг, където управлява Фатах, палестинците работят, произвеждат, продават, купуват и животът си върви. Кой трябва да решава паричните проблеми на палестинците?

    Коментиран от #9

  • 7 Къде точно ги изгаря?

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Преди да се натоварят на камионите, които са на благотворителните организации, или после специално ходи в Газа да ги гори един по един? И въобще като пишеш някакъв предварителен мисловен процес осъществяваш ли?

    Коментиран от #12

  • 8 Смърфиета

    3 9 Отговор
    Евреите са диваци и варвари.

    Коментиран от #23

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аарон

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Смърфиета":

    Аз съм си в родината, спазвам законите и плащам повече данъци от теб. Ти си помисли в какво се изразява твоят патриотизъм. Да подкрепяш терористична организация, която направи терористичен акт в твоята моя родина и загина мой и твой съгражданин не е много патриотично.

    Коментиран от #24

  • 11 Еееееее

    10 0 Отговор
    Преди 7 октомври работеха в Израел и имаха пари, сега няма работа за тях. Политическото ръководство на Хамас ядат печени агнета в Катар, имат милиарди, частни самолети да им дадат пари да си пазаруват.

    Коментиран от #15

  • 12 Последния Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Къде точно ги изгаря?":

    Аз не съм умен просто тьотя ми казва какво да пиша за рибьльи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 в света е пълно

    2 4 Отговор
    с "демократи", начело с великия ФАЩ, но като започнем от него, НЕПРЕКЪСНАТО се водят и подклаждат войни. ЗАЩО Е ТАКА, питам аз по подобие на заглавието на статията и подсказвайки ви, че нещата трябва из основи да се подобрят, за да не си избива населението непрекъснато и по правило .....далече иот границите на обора. Давам въпрос като домашно на по-бавно мислещите - ЗАЩО Е ТАКА?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 още по-лесно е

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ами лесно е":

    израелтяни да се хранят обилно и да нападат и непризнават Палестина. НЕ МОГА да го осмисля, че това прави нация, която преживя холокоста!!!!! И въртят така, че да водят войната в Газа. Как пък толкова хирядолетия не си намериха място на земята, или по-точно - НИКОЙ не ги иска до себе си!!!! Стига с този ХАМАЗ като оправдание!!!! Разбира се, че ще има някаква организация да защитава тези жени и деца както си знае и намира за добре. И не аз я създадох, а вие с действията си.
    ИЗРАЕЛ, отстъпи и спри войната!!!!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 В-к Стършел 🐝

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ами лесно е":

    Ха ха ха къде трябваше да се смея по напред приятелю каква Йордания какъв Ливан какъв Египет и какви 5 лева ?????
    Ако не ти е ясно тия трите държави най много мразят палестинците дори повече и от Израел, тия палестинци първо се бяха навъдили в Йордания и пробваха да направят преврат с цел да присвоят територия от Йордания но не успяха йорданците ги прогониха от територията си и после "многостранните" палестинци пробваха същият сценарий и в Ливан но и там неуспяха и пак бяха прогонени а в Египет ги усетиха още от рано и от там ги изгониха така че каквото почукало такова се обадило........

    Коментиран от #29

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сеирджия

    3 0 Отговор
    Ами като не могат да теглят парите си, да инвестират в апартаменти!
  • 28 Бесен мравояд

    5 0 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС
  • 29 Да, бе

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "В-к Стършел 🐝":

    Натресли съседните държави палестинците на евреите и всички гледат сеир. Израел при туй положение, какво да прави с тях? Кажете, не мълчете.
  • 30 Атмаджа

    2 0 Отговор
    За пръв път чувам,че за помощи трябвали пари.Нали това са хуманитарни помощи бе,за какви банкомати говорите?

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.