Last news in Fakti

4 Юни, 2024 18:01 1 671 51

Джо Байдън: Бенямин Нетаняху изглежда не иска мир в Газа по политически причини

  • джо байдън-
  • бенямин нетаняху-
  • газа-
  • хамас-
  • рафах

Израелските нападения убиха над 36 000 души в Газа според здравните власти в Газа, които твърдят, че още хиляди тела са погребани под развалините

Джо Байдън: Бенямин Нетаняху изглежда не иска мир в Газа по политически причини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху може би бави края на войната в Газа по политически причини, заяви американският президент Джо Байдън в интервю за списание „Тайм“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън е казал това на 28 май - няколко дни преди да обяви в детайли предложение за спиране на огъня в Газа, а израелският премиер се затруднява с дълбоки политически разделения в страната си.

„Има всички основания хората да направят това заключение“, заяви той в отговор на въпрос дали смята, че Нетаняху продължава войната по политически причини.

Байдън каза, че „не е сигурно“ дали израелските въоръжени сили са извършили военни престъпления в Газа. Той настоява за прекратяване на продължаващата близо осем месеца война.

Миналия месец прокурор на Международният наказателен съд в Хага поиска заповеди за арест за Нетаняху и началника на отбраната, както и за трима лидери на „Хамас“, в обвинения за военни престъпления.

Израел започна въздушни и сухопътни нападения в Газа през октомври, като се зарече да унищожи палестинската групировка „Хамас“, след като нападна Израел и уби около 1200 души, а отвлече повече от 250. В Газа остават около 120 заложници, като Израел обяви днес, че смята над една трета от тях за мъртви.

Израелските нападения убиха над 36 000 души в Газа според здравните власти в Газа, които твърдят, че още хиляди тела са погребани под развалините.

Проучванията на общественото мнение сочат, че повечето израелци подкрепят войната, но обвиняват Нетаняху за пропуските в сигурността, когато на 7 октомври въоръжени формирования на „Хамас“ нахлуха в израелски общности близо до Газа, и биха гласували за него, ако има избори.

Масовите протести се превърнаха в ежеседмични събития, на които десетки хиляди хора настояват правителството да направи повече за връщането на заложниците, заловени от „Хамас“ на 7 октомври, и призовават Нетаняху да си отиде.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    2 18 Отговор
    И Путин не иска мир.

    Коментиран от #19, #32

  • 2 Анатолий

    3 21 Отговор
    Путин е войнолюбец.
  • 3 НИКО

    19 1 Отговор
    ДЖО ВНИМАВАИ ЕВРЕИТЕ КОМАНДВАТ СВЕТА МАКАР И ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ТИ СИ НИКОИ
  • 4 1+2 коментар

    16 2 Отговор
    Еврейските слуги са в действие

    Коментиран от #7

  • 5 Аре стига циркове бре ейййй

    24 0 Отговор
    Бенямин Нетаняху е категорично за съд и доживотен затвор а ...Джо Байдън е съучастник във всички престъпления на Хитлеряху и също е за съд и доживотен затвор ! Стига са прехвърляли топката, всички са престъпници
  • 6 ИСТОРИЯТА

    11 0 Отговор
    ПОДСКАЗВА ИЗРАЕЛСКА ПРОЛЕТ---ИЗРАЕЛСКИ МАИДАН
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахах

    11 2 Отговор
    Много сладък този кокал.Като гледам и ти не искаш да го пускаш.Като видяхме какъв цирк спретнахте на Тръмп.Май ще изпреварите руснаците с гражданската война.
  • 10 Точно

    8 1 Отговор
    Ти ли ще говориш за мир е каввал ??? Първо разбери къде се намираш ….. няма такъв срам …..
  • 11 Няма как да мине този цирк хора

    16 0 Отговор
    И на всички разумни хора им е ясно че САЩ са съучастници във всички военни престъпления и геноцид и трябва отговорност да понесат
  • 12 Червената шапчица

    4 0 Отговор
    Байдъне, ти си Теодора Генчовска в панталони...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ксаниба

    3 0 Отговор
    опа, изглежда и васалитета не евава бидоня....
  • 15 Читател

    5 0 Отговор
    Деменция причините са нацистки и фашистки не са политически деменция
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Абе хора, кретена Блинкен

    9 1 Отговор
    Точно 8-9 пъти ходи в нацистки Израел и реално нищо не свърши този лумпен за 2 стотинки дори , нали ? ...... САЩ даваха оръжие деца и жени да се избиват и никога САЩ не е поставил някакви условия за това ..... САЩ са съучастник за всички престъпления на Израел и също трябва за терористична държава спонсорираща нацизма и тероризма да бъде обявена !
  • 18 Аман от циркаджии

    4 0 Отговор
    Ти също по политически причини се правиш, че те е грижа за Газа и палестинците, идват избори все пак, а и синчето сега е на пангара.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бай Даньо

    6 0 Отговор
    Бай Джо не се разсейвай заедно с Натаняху сте за съда в Хага .
  • 21 С бомбите на САЩ

    3 0 Отговор
    Бяха убити близо 45000 души в Газа и Ливан и при протестите срещу това 3400 достойни американци и в момента лежат в арестите и американските гулаци. Напишете хора американ ГУЛАГ. орг и четете как над 5000 политически затворници гният по американските затвори докато някакви там неадекватни хора още говорят за някакъв криминал който уж бил нещо като еманацията на американската фалшива демокрация ....повтарям и това са данни от американски официални източници хора ей....над 5000 политически затворници гният по американските затвори и в момента и всеки един е описан и документиран в американски ГУЛАГ. Орг
  • 22 ПРИПОМНЯНЕ

    9 0 Отговор
    С прости думи ще се опитам да обясня:
    Израел, дори и в 21 век няма КОНСТИТУЦИЯ. Прилагат най-различни закони приети от Кнесета, но за основа на държавната си политика ползват и се ръководят от ТАЛМУДА...Според него, Бог им е казал, да избият всичките народи в земята която им дава, а останалите ДРУГИ народи да са им РОБИ. Това е според Стария завет в Библията (Талмуда) и всички Евреи са възпитавани в този дух през всичките векове, но за това се мълчи ЯКО...(Чудо ще бъде ако не ме изтрият)
    ТАЛМУДА: ...
    10. Кога приближиш до някой град, за да го превземеш, предложи му мир.

    11. Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти, целият народ, който се намира в него, ще ти плаща данък и ще ти работи.

    12. Ако пък се не съгласи на мир с тебе и воюва с тебе, обсади го

    13. и, когато Господ, Бог твой, го предаде в ръцете ти, погуби с острието на меча всичко мъжко в него;

    14. само жените, децата, добитъка и всичко, що има в града, всичката му плячка вземи за себе си и се ползувай от плячката на враговете си, които Господ, Бог твой, ти е предал.

    15. Тъй прави с всички градове, които са от тебе твърде далеч, които не са градове на тия народи.

    16. Но в градовете на тия народи, които Господ, Бог твой, ти дава да владееш, не оставяй жива нито една душа,
  • 23 Невероятно но е факт хора

    6 0 Отговор
    В САЩ 89 журналисти отразяващи погромите в студентските кампуси и в момента са по арестите в американският ГУЛАГ ...

    Коментиран от #29

  • 24 Потресаващо е ей хора ....

    4 0 Отговор
    Американското правителство възприема една изцяло тоталитарна визия за обществото, в която запазването на интересите на националната сигурност на държавата - като пазител на интересите на финансовата олигархия - е основната му причина за съществуване и всяка опозиция трябва да бъде потиснат със сила.Тази концепция беше формулирана в  дискусия по-рано този месец от бившия председател на Обединения началник-щаб на въоръжените сили Марк Мили и Алекс Карп, главен изпълнителен директор на отбранителния изпълнител Palantir. Карп обяви, че антивоенните протести са „инфекция вътре в нашето общество... Ако искате да спрете тези хора, трябва да сте готови да бъдете безпощадно яростни“....

    Коментиран от #25, #28, #33

  • 25 Цитирам хора бивш конституционен

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Потресаващо е ей хора ....":

    Съдия на САЩ !!!! Геноцидът в Газа бележи значителна повратна точка в прегръдката на оголената престъпност в чужбина и диктатурата у дома. Масовите престъпления, извършвани в Газа, са подготовка за предстоящи още по-големи престъпления, на фона на неистов стремеж за ескалиране на война по целия свят. Неограниченият милитаризъм и империалистическото варварство се насърчават от всички институции на класовото управление, като медиите играят определената им роля.....

    Коментиран от #36

  • 26 Потресаващо е ей хора ....

    4 0 Отговор
    .....В статия, публикувана в сряда, колумнистът на "Ню Йорк Таймс" Брет Стивънс осъди всякакви ограничения върху воденето на война, независимо дали броят на цивилните, които Израел има право да убива е милион или два , или мащабът на войната на САЩ с ядрено въоръжената Русия била приемлива
    .....УжасТ хора ей ..... Неописуема медийна кретения....

    Коментиран от #34

  • 27 ЖЕКО

    3 0 Отговор
    ЛИМОНАДЕНИЯ ДЖО ДА ВЪРЖЕ КОНЯ И ДА МИРУВА, ТОВА Е ИЗРАЕЛ ТЕ КОМАНДВАТ СВЕТА
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Поправям те колега !!!

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Невероятно но е факт хора":

    В САЩ НЕ 89 журналисти отразяващи погромите в студентските кампуси са по арестите, а в момента са по арестите са над 419 така наречени медийни работници !!! Наблягам на това "медийни работници" !!!!? ....журналисти като понятие в САЩ няма... Всички са медийни работници !!!

    Коментиран от #37

  • 30 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    нетаняху е Диктатор
  • 31 Ще ме извинявате колеги но

    2 0 Отговор
    Задавам въпроса ....къде като в Тексас 206 журналисти отразяващи изстъпленията срещу студентите са били задържани в Русия? Къде бре? В Тексас 206 журналисти отразяващи изстъпленията срещу студентите бяха задържани и малтретирани и доказателства за това хиляди има ... Къде в Русия да ви питам подобно чудо се е случвало някога? Аре да бъдем обективни а?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Това не е политика от днес за вчера хора

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Потресаващо е ей хора ....":

    антивоенните протести са „инфекция вътре в нашето общество и бла-бла ... Ако искате да спрете тези хора, трябва да сте готови да бъдете безпощадно яростни“........ Това е и в момента е реално идеологията на атлантическият нацизъм !
  • 34 Потресаващо е ей хора ....

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Потресаващо е ей хора ....":

    Но цитирам не руски а американски медии впрочем ... и по изказа си личи, че не аз го пиша ..... Не съм толкова умен .....
  • 35 Ти бе Алцхаймер дърт

    2 0 Отговор
    Защо не искаш Палестина?
    Защо не налагаш санкции на Израел?
    Марш в гробищата птестъпнико
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Точно така е впрочем

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Поправям те колега !!!":

    .. няма такова чудо "журналисти" като понятие в САЩ , ами няма действително !... Всички се водят "медийни работници" и впрочем в американските университети никъде няма такава специалност "политология" а камо ли факултет. ... В САЩ няма хора подобно нещо специалност "политология" Просто няма подобна кретения ! Проверете го дали ви лъжа !!!!
  • 38 Аре стига пръдни моля....

    3 1 Отговор
    Джо Байдън: Бенямин Нетаняху изглежда че е престъпник ама ние пък сме съучастници на 200-та ....
  • 39 Претоплена манджа

    2 0 Отговор
    “Каза в интервю на 28ми май”…
    Днес КОЯ дата сме?
  • 40 Сарафово ще се повтори и потрети

    4 0 Отговор
    Но никой за Израелците няма да му пука
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Аз ви гарантирам впрочем че

    3 0 Отговор
    Ако случайно израелски туристи в България дойдат... поне 1/3 от тях няма в Израел да се върнат
  • 44 Тагарев на бесилото

    2 0 Отговор
    Насилствено обесих гласоподавател на пп дб,ама само как врещеше от ужас!
  • 45 Ддд

    2 0 Отговор
    Това за политическите причини го знаем. Забележете, следващото, което казва " Не е сигурно, че израелските въоръжени сили са извършили военни престъпления в Газа". Не е сигурно!!!! Нечуван цинизъм! Че те /евреите/, извършват престъпления в Газа и в пограничните територии на съседните им държави 80 години. Надминаха по жестокост палачите си от ВСВ.
  • 46 не може да бъде

    0 0 Отговор
    М-да,г-н Натаняху не иска мир по политически причини,а г-н Байдън иска мир ,може би не точно мир,а мир по американски също по политически причини!?Питаме се защо такова съвпадение на интереси!?Ами това съвпадение на интереси не е от вчера ,само че сега САЩ и по-специално г.н Байдън и г-н Блинкен се очертават като съучастници на всичко което Израел направи в Газа!А в САЩ скоро ще има избори и г-н Байдън вече не в много добра позиция!?Г-н Байдън вероятно се мисли че арабите са забравили какво е казал през 1986г като сенатор -"Ако не съществуваше държавата Израел,щеше да се наложи да я създадем отново за да защитава нашите интереси в Близкия изток"!Просто и ясно!Г-н Байдън вече логично забравя много неща по чисто физиологични причини,но арабелите доколкото знам са много злопаметни...Аз лично бях отвратен от това което направиnd Хамас-ите и се надявах че ще получат достоен отговор!Но Израел с непоколебимата и безогледна/а може би и безотговорна/ помощ на САЩ направи така че сега Хамас са герои в очите на арабския свят и даже възкреси антисемитизма...И сега г-н Байдън се чуди как да залепи счупеното...
  • 47 Извънредно

    1 0 Отговор
    ли е това, което дедо Джо е прозрял след девет месеца?
  • 48 Хахаха

    1 0 Отговор
    По-точно казано е по криминални причини....
    Нетаняху влиза в затвора при примирие
  • 49 Гост

    1 1 Отговор
    Ако иска Израел да има бъдеще никакво изтегляне ХАМАС трябва да бъде унищожен. На всяка дискусия, където пропалестински екстремист се опитва да изкара Израел нехуманен, обикновено израелските защитници задават един въпрос - основополагащ въпрос за разбирателство: "Признавате ли правото на Израел да съществува?" При този въпрос проислямският или ислямският левичар млъква и не дава отговор. За тях ИЗРАЕЛ не трябва да съществува. Това ИЗРАЕЛ няма да го допусне, каквото и да ни струва това!
  • 50 Демократ

    1 2 Отговор
    Всички се втурнали да спасяват радикалните ислямисти от Хамас които направиха подземен град в Газа и го натъпкаха с оръжие в период когато са на издръжка на целия свят. Които създават поколение да убива и го фанатизираха. Да, картините са покъртителни, но Израел иска да освободи заложниците,защо не ги освобождават, защо съседните страни не приемат бежанци. Как ще признаят държава която постъпи като терорист която уби 1200 души в един ден. ? И как си го представят това признаване в този вид който е ,в две разпръснати територия, че искат и Източен Ерусалим. На Западния бряг е Витлеем
  • 51 Ами

    1 0 Отговор
    да дедо се бори за мир както и в Украина цитат по горната статия "Израел ще разполага с трета ескадрила стелт изтребители Ф-35"