Отидете към основна версия

9 576 189

Путин пропусна шанса си да смаже Украйна

  • украйна-
  • путин-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • десант в нормандия-
  • джо байдън

Путин се надяваше да постигне решителна военна победа преди президентските избори в САЩ. Сега нещата на фронта се обръщат в полза на Киев.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин пропусна възможността си да постигне решителна военна победа над Украйна преди американските президентски избори през ноември, пише The Telegraph.

Във Франция преди дни бяха отбелязани 80 години от Десанта в Нормандия. Американският президент Джо Байдън свърза конфликта в Украйна със събитието през Втората световна война, посочвайки, че Украйна е била нападната от тиранин, стремящ се към господство. Той подчерта, че е немислимо да преклониш глава пред диктатор като Путин.

Чувството, че Киев сега носи бремето, кръста на западните ценности, защитавайки се от руската агресия (сравнявана с агресията на Хитлер), доведе до големи промени в американската позиция. Вашингтон вече даде разрешение на украинската армия да атакува руска територия със западни оръжия. И това веднага се отрази на случващото се на фронта.

Най-символичният триумф за Украйна беше поразяването на самолет на летището в Ахтубинск в Южна Русия. И то не какъв, а най-модерният руски такъв: изтребителят Су-57. За него руснаците твърдят, че е от пето поколение, макар да няма тези характеристики според военни експерти. Без съмнение обаче този самолет е изключително опасен и Москва го е използвала за атаки по Украйна.

Украйна сега достигна точка, в която не може да бъде смазана от руските войски. В допълнение към зелената светлина на Вашингтон за удари на руска земя, другият ключов фактор е, че доставките на оръжия от жизненоважния пакет за помощ от 60 милиарда долара, приет от Конгреса през април, сега преминават към фронтовите линии. Ситуацията все още е тежка, но нещата постепенно се обръщат в полза на Киев.

Целта на Путин беше да нанесе решително поражение на Украйна преди президентските избори, възползвайки се от огромното си предимство в жива сила и боеприпаси на фронта. Тази възможност обаче беше пропусната.

Вместо това Путин насърчи западните страни да подкрепят Украйна все по-решително. Байдън каза, че 350 000 руски войници вече са убити или ранени след инвазията. За сравнение, Съветският съюз загуби 50 000 войници през своите 10 години война в Афганистан, мащаб на загуба, който допринесе за неговия колапс.

Сега Украйна потенциално постига решителни военни победи на фронта. Това, разбира се, е много различно от това да се каже, че войната е спечелена. Киев не получи от западните страни изтребители като F-35 или други модерни оръжия от страх от ескалация. Но историята показа, че в крайна сметка в Нормандия съюзниците спечелиха. Дали и Украйна ще го направи?

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 155 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: