Отидете към основна версия

16 102 343

Путин: Няма връщане назад

  • путин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • кремъл-
  • сащ-
  • руски активи

Руският и украинският народ щяха да намерят начин за разрешаване на конфликта, твърди Путин

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин заяви, че стратегическата стабилност в света е била подкопана от действията на САЩ. Путин посочи, че Русия и западните страни почти са достигнали точката, от която няма връщане назад.

Президентът на федерацията смята, че „егоизмът и арогантността на западните страни доведоха до изключително опасна ситуация, довеждайки всички близо до точката, от която няма връщане“.

„Междувременно стана ясно, че западната схема, провъзгласена за единствената правилна за осигуряване на сигурност и просперитет в Европа и света, всъщност не работи“, каза Путин, давайки за пример трагедията на Балканите. Той подчерта, че проблемите в Югославия са се влошили поради грубата външна намеса, предаде ТАСС.

Владимир Путин, който през февруари 2022 година започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, твърди още, че „руският и украинският народ щяха да намерят начин за разрешаване на конфликта, но той възникна заради авантюристичната политика на Запада“.

Путин каза още, че Русия не е започвала война срещу Украйна, а агресорът е "режимът в Киев".

Руският президент Владимир Путин нарече замразяването на руски активи на Запад кражба и каза, че тези действия няма да останат ненаказани. „Западните страни замразиха част от руските активи и валутни резерви, сега те мислят как да създадат поне някаква правна основа, за да ги присвоят най-накрая“, каза Путин в петък на среща с ръководството на руското външно министерство. „Няма да остане ненаказано“, каза руският лидер.

Вчера лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) постигнаха съгласие за рамково споразумение за предоставяне на заеми в размер на 50 млрд. долара за Украйна, като се използват лихвите от руски държавни активи, замразени след началото на руската инвазия през 2022 г. Целта на сделката е да се гарантира, че тя ще може да действа в продължение на години, независимо от това кой е на власт във всяка държава от Г-7 - намек за опасенията, че кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп може да бъде много по-малко благосклонен към Киев, ако победи Байдън през ноември.

„Призивите за нанасяне на стратегическо поражение на Русия, която разполага с най-големите арсенали от ядрени оръжия, демонстрират изключителния авантюризъм на западните политици. Те или не разбират мащаба на заплахата, която самите те създават, или просто са обсебени от вярата си. Собствената им безнаказаност и собствената им изключителност могат да доведат до трагедия", заяви Путин.

„Съединените щати, заедно със своите сателити от НАТО, унищожиха продължилата десетилетия система за мерки за изграждане на доверие и контрол на въоръженията в европейското пространство“, добави руският президент. Путин отново заяви, че Русия няма намерение да атакува Европа. „Антируската пропагандна кампания е придружена от спекулации, че Русия уж ще нападне Европа. Говорил съм за това много пъти. Всички разбираме, че това е абсолютна глупост“, каза руският лидер.

Европа се нуждаеше от добри отношения с Русия, ако иска да остане един от независимите центрове на световното развитие, каза руският президент Владимир Путин. „Ако Европа иска да се запази като един от независимите центрове на световното развитие и културните и цивилизационни полюси на планетата, тя трябва да бъде в добри отношения с Русия“, каза Путин по време на среща с ръководството на Русия външно министерство. „Готови сме за това“, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 250 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания