Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2024 14:47 4 059 81

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • куба-
  • кораби-
  • адмирал горшков-
  • атлантически океан-
  • путин-
  • владимир путин-
  • ссср

След като Вашингтон увеличи военната помощ за Киев, Путин изпрати два военни кораба в Куба

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Непосредствено след пристигането на руската фрегата „Адмирал Горшков“, на атомната подводница „Казан“ и придружаващите ги кораби в кубински води, отговорът на САЩ не закъсня. Те от своя страна изпратиха малка армада: три ескадрени миноносеца, катер на бреговата охрана, както и един морски разузнавателен самолет.

В региона неизбежно възкръсват спомените за Кубинската криза от 1962 година, когато Русия тайно разположи свои ракети на комунистическия остров, припомня Тобиас Койфер в германския „Ди Велт“. Тогава Вашингтон реагира с морска блокада, а опасенията за Трета световна война бяха съвсем реални. И макар сегашната ситуация да не е сравнима с онази, тя определено има отчетлив политически заряд, отбелязва авторът.

Още новини от Украйна

Излизащият в Маями вестник „El nuevo Herald“, специализиран по кубинската проблематика, пише, че американските военни наблюдават много внимателно руските маневри на Карибски води и засега дават отбой: „Проследихме маршрута на корабите и подводницата, които в нито един момент досега не са застрашили пряко САЩ“, казва пред изданието военен експерт.

Вашингтон полага усилия за успокояване на положението

Високопоставен представител на американското правителство твърди пред агенция „Асошиейтед прес“, че тайните служби не са установили наличие на ядрено оръжие на борда на корабите, поради което те не представляват директна заплаха за САЩ.

Присъствието на руски военни кораби и самолети на Карибите не е рядкост, отбелязва в „Ди Велт“ кореспондентът на изданието за Латинска Америка Тобиас Койфер. Но този път те се оказаха там необичайно бързо – нямаше и две седмици, откакто американският президент Джо Байдън даде на Украйна разрешение да използва доставеното от САЩ оръжие и на руска територия – с цел да отбранява Харков.

Руският президент Путин от своя страна обяви, че може да реагира с „асиметрични мерки“ в други части на света - например с оръжейни доставки. Макар неговата армия да е силно ангажирана в Украйна, изпращайки военните кораби в Куба руският властелин подава два сигнала: той иска да докаже на Запада, че и той – също като САЩ – може да присъства по всяко време във всяка точка на света. Освен това иска да окаже подкрепа на своя лоялен съюзник Куба по време на тежката вътрешнополитическа криза – точно така, както постъпва и Китай. И двете велики сили имат стратегически интерес да запазят Хавана като свой партньор.

Русия не иска да инвестира толкова ресурси в Латинска Америка

„За разлика от бившия СССР, Русия не иска да инвестира прекалено много ресурси в поддържането на съюзниците в Латинска Америка“, казва пред „Ди Велт“ експертът по латиноамериканско-руските връзки Владимир Рувински. Вместо това Русия иска да насочи вниманието на света към своите възможности, изтъква той. „И точно това става през тази седмица.“

Действията на Путин са впечатляващи и поради още една причина, коментира германското издание: „В момента Куба изживява голяма хуманитарна и политическа криза. Храната не достига, кубинското селско стопанство отдавна не е в състояние да задоволи потребностите на собственото си население“. Авторът на публикацията обяснява също, че кубинският режим начело с президента Мигел Диас-Канел традиционно обвинява за това продължаващото с десетилетия американско търговско ембарго. Но тези аргументи не могат да бъдат поддържани до безкрайност. Наскоро Диас-Канел обяви война на кубинската бюрокрация, а населението бе призовано да запретне ръкави. Въпреки сериозните наказания постоянно се провеждат малки протестни демонстрации.

От големите социални протести насам стотици хиляди са напуснали страната и са заминали да търсят късмета си в САЩ. Хавана губи най-вече младото работоспособно население, което възлага много по-големи надежди на пазарната икономика в Маями, отколкото на хронично боледуващата икономика в родината си.

Срив на режима в Куба нe се очертава

Но срив на режима не се очертава, противно на прогнозите на някои експерти, посочва „Ди Велт“. Включително защото Русия и Китай сигнализират, че няма да приемат просто така евентуалните промени в управлението на Куба. И Москва, и Пекин си играят с Куба. В международен план Хавана не отправя каквито и да било критики към нарушенията на човешките права в Русия – вместо това сътрудничеството се разширява. Пекин обмисля икономическа помощ и инвестиции, макар всичко това засега да е в сферата на намеренията. Москва изпраща военни кораби и – което е още по-важно – консултанти, които да съветват Хавана как да притиска опозицията.

Джон Кавулич, президент на Кубинско-американския икономически и търговски съвет, който се стреми към повече сделки с Куба, вижда в руското посещение и опит на Москва да предотврати евентуалното сближаване на Куба с Вашингтон под управлението на Джо Байдън. Изпращането на руските кораби от политическа гледна точка е последният пирон в ковчега на всички положителни и същностни промени, настъпили по отношение на Куба при управлението на Байдън, написа порталът на кубинските изселници „Diario de Cuba“, цитиран от „Ди Велт“.

Преднамерена провокация?

Германската медийна мрежа RND също анализира „приятелското посещение“ на руските военни кораби в Куба, като отбелязва, че те предизвикват загриженост от нова конфронтация. Както пише RND, този ход на Путин не е бил очакван почти от никого. Според цитираните експерти може да става дума за обикновена демонстрация на военна сила и значимост, но може да има и съвсем друг аспект – преднамерена стратегическа провокация, насочена към САЩ. Улрих Кюн от Института за изследване на мира и политиката за сигурност към университета в Хамбург казва: „Путин действа под мотото – щом САЩ и другите поддръжници на Украйна позволяват на Киев да атакува с техни оръжия и цели в Русия, защо пък Русия да не може да предприеме подобни стъпки?“.

Биляна Михайлова редактор


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами

    17 54 Отговор
    Защото го е страх украйнците да не ги потопят.
  • 3 Сатана Z

    72 11 Отговор
    Абе ,и една подводница от клас Борей влезе в Хаванското пристанище.Слава на Русия и народа на Куба!

    Коментиран от #15

  • 4 Защо Путин изпрати военни кораби

    49 5 Отговор
    За да разлае кучетата. И мисирките. :))))
  • 5 Презвитер Козма

    13 60 Отговор
    Джуджето плаши гаргите. По принцип и двете страни разполагат с ракети, които за няколко минути мигат да прелетят континента и поразят територията на врага. Най-много сега някой пиян мужик да скочи от кораба и да се опита да доплува до САЩ, както вече направиха стотици хиляди кубинци.
  • 6 Русофил

    12 41 Отговор
    Сега Путю като изпрати и Кузя, американците ще капитулират веднага.
  • 7 ханс

    36 4 Отговор
    Защото иска.
  • 8 Българин

    45 9 Отговор
    Кви кораби?
    Русия отдавна са само на лопати.
  • 9 да де

    50 7 Отговор
    Закараха им малко "Посейдони" ей така за всеки случай.
  • 10 А видяхте ли

    64 9 Отговор
    Как кубинците ги посрещаха са салют и радостни възгласи. Благодарен народ.

    Коментиран от #20

  • 11 БББ

    17 41 Отговор
    Тоя филм сме гледали,пръдльовци нищо няма да постигнат.
  • 12 Ако знаете, защо рибата се мята

    17 40 Отговор
    когато я извадят от водата..... ще разберете и действията на Путлер.
  • 13 Хахаха

    40 1 Отговор
    Как за какво ги е изпратил за военни учения между съюзници то нали това правеха нато преди месец какво толкова е станало няколко военни машини пред западните граници това са международни води какво толкова има това е планирани преди няколко години да се направи и сега имам времето да го направят
  • 14 Приказки от шипковия храст

    54 2 Отговор
    Нали Русия свърши оръжията. Тия кораби и подводници с чипове от перални се движат, а матросите ще замерват с лопатки и прашки индианските земи. Да ви п,и.к,а.я на пропагандата глупава
  • 15 Генерал 關羽

    10 45 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Слава, ама славата мужик не храни, нито кубинец. Като отиде западняка на екскурзия в Куба или Русия, местните се надпреварват да му предлагат жените и дъщерите си за до 1-2 долара.

    Коментиран от #27

  • 16 провинциалист

    37 2 Отговор
    Е как защо? Стандартни маневри, отклоняващи вниманието от подготовката за превземането на Варна и Бургас, какво друго може да е? Нали целокупното евроатлантутство ни подгрява от много време, че ние сме били следващите...
  • 17 Кубинците

    49 6 Отговор
    Мразят краварите. Яли са им попарата.
    Ако се обединят всички, които мразят ФАЩ ще стане голям купон.

    Коментиран от #28

  • 18 Тома

    37 1 Отговор
    Как защо Путин прати военни кораби близо до Америка ами да проверят как са с психиката моряците от капитан кук.
  • 19 Червената шапчица

    7 33 Отговор
    Путин толкова го хвана страх за руския военноморски флот, че чак го изпрати на другият край на света.

    Коментиран от #41, #52

  • 20 Оди у

    5 26 Отговор

    До коментар #10 от "А видяхте ли":

    Куба да ги посрещаш.Тук няма да ги дочакаш.

    Коментиран от #29

  • 21 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Да видим, кога слънцето ще Изгрее от запад! ХАХАХАХХАах
  • 22 Трол

    18 2 Отговор
    Ще правят десант на източния бряг на САЩ, докато от запад настъпят корейците на Ким.
  • 23 Злобното Джуджи

    31 1 Отговор
    Стига писахте глупости !
    Путин направи Мирно Предложение към Запада и Украйна - това пуснете.
  • 24 Сатана Z

    20 1 Отговор
    Responsible Statecraft САЩ пишат друго:
    . „Новината, че четири Руски кораба влязоха в Хавана за военноморски учения, припомняйки стария военноморски афоризъм: „По време на буря всеки подслон е добър“. Куба е в трудна ситуация и има остра нужда от икономическа помощ. И Русия оказва такава помощ. Резултатът е задълбочаване на сътрудничеството,което ни припомни геополитиката от Студентската война. Наистина, днес Куба се сближава с Москва не от идеологическа капризност, а от икономическа необходимост. Отчаяно за чуждестранна валута, кубинското правителство не е в състояние да достави достатъчни количества отпадъци от първата необходимост от съхранение на продоволствия, гориво и лекарства, но ние не говорим за основната суровост на местното производство, което е много важно. И сега Русия влезе в играта.
  • 25 МирО

    28 1 Отговор
    То по- добре да се помисли какво превозват и най-вече какво ще оставят там??
    Едно е усилен батальон от 700 човека с бетеери и автомати,
    друго е рота от 100 човека с хиперзвукови ракети.
  • 26 Учуден

    34 3 Отговор
    "щом САЩ и другите поддръжници на Украйна позволяват на Киев да атакува с техни оръжия и цели в Русия, защо пък Русия да не може да предприеме подобни стъпки?"

    И аз питам нашите козячета ама те не могат да ми дадат отговор - защо господарите им могат а руснаците (или други държави) да не могат. Например китайците могат ли да дадат оръжия на Кимчо да удари Тайван или това е позволено единствено на господарите им.
  • 27 Краварите

    28 4 Отговор

    До коментар #15 от "Генерал 關羽":

    50 години ги държат под санкции и пак оцеляха хорицата. сметките за една година щяха да изчеткат. Нямат духа на кубинците, тез меки китки недьни.

    Коментиран от #66

  • 28 Тувинците

    6 26 Отговор

    До коментар #17 от "Кубинците":

    Затова ли стотици хиляди кубинци с риск за живота си се опитват да доплуват до САЩ с лодки, салове и корита? Кубинската диаспора във Флорида е една от най-големите.

    Коментиран от #32, #39

  • 29 Ти само това изречение ли знаеш, папагал

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Оди у":

    А ти оди у оборо.
  • 30 Гориил

    33 1 Отговор
    Руските военни кораби ще останат в Карибите до края на лятото, те ще ескортират венецуелски танкери, които доставят петрол в Хавана, тъй като американците блокират доставките. След като кубинските резервоари за съхранение на петрол се напълнят, руските военни кораби ще се върнат към базите си в Калининград, Мурманск, Севастопол, Тартус и Севастопол.
  • 31 Историк

    6 24 Отговор
    По същата причина поради която руската фашистка държава прави безмислени паради на Червения площад

    Коментиран от #35

  • 32 Да затова

    27 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тувинците":

    Най е готино да правиш сечено от вътре на тези, които над 50 години са те държали под санкции и са убивали бъдещето на децата ти.
  • 33 "Десетилетия американско

    17 1 Отговор
    търговско ембарго" пише в статията, а по- долу. "Москва и Пекин си играели с Куба. Следва пауза, което значи тишина или мълчание.
  • 34 Там е по-безопасно,

    3 14 Отговор
    иначе при Мацква, на дъното!

    СМЕХХХХ

    Коментиран от #44

  • 35 Учуден

    20 1 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    "руската фашистка държава прави безмислени паради на Червения площад"

    Не са безсмислени - трябва всяка година да се припомня на нацитата по целия свят че са яли лобут и то як и отново ги чака такъв ако много надигат глави. Включително и на нашите козячета трябва да се припомня че и те са поддръжници на бандерите и нацитата отвъд океана.
  • 36 Дедо Иван

    16 0 Отговор
    Ами да си пребере,, ПОСЕЙДОНИТЕ,, че натостан и краварите начело с байданчо напънига памперсите. Размърдя се на нацапа и гащи много яко
  • 37 факуса

    15 0 Отговор
    а защо великите не са пратили наблюдателни кораби,инак все демонстрират сила а сега мълчание
  • 38 Гориил

    11 0 Отговор
    За петте месеца на 2024 г. 65 хиляди руски туристи са посетили Куба За да има електричество в хотелите, е необходим мазут, а за редовни полети - керосин.
  • 39 Зевзек

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тувинците":

    "Кубинската диаспора във Флорида е една от най-големите"

    Ами скоро във Флорида ще има референдум за присъединяване към Куба.
  • 40 Казуар

    1 7 Отговор
    То и Иран се канеше да изпрати военен кораб до САЩ да ги плаши, но не се разбра дали е станало.

    Коментиран от #46

  • 41 факуса

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "Червената шапчица":

    ха ха а се чудех що говедата имат 800 бази по света,то от страх било

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КАЛАШНИКОВ

    11 1 Отговор
    Е толкова ли не можахте да схванете игричката-ОСВЕН АСИМЕТРИЧЕН НАМЕК( засега само намек ,Отговор предстои), но и нещо като помощ за COWLAND икономиката- сега ще се увеличи потреблението и производството на памперси,тоал.хартия и силни успокоителни......в САЩ, поради истерично психясване и масово наакване(истор.препратка Кубинската Криза от миналия век).
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Васо

    2 9 Отговор
    Защото си търси белята. И ще я намери.

    Коментиран от #48

  • 46 Морски

    15 1 Отговор

    До коментар #40 от "Казуар":

    Те и САЩ бяха пратили самолетоносач към Кимчо ама резко направи завой към Австралия - виж това стана.
  • 47 Червената шапчица

    1 13 Отговор

    До коментар #41 от "факуса":

    Имат, защото държавите които са приели да има бази на тяхната територия ги е страх от агресори като Путин.

    Коментиран от #50, #54, #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Питащ

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "Червената шапчица":

    "държавите които са приели да има бази на тяхната територия"

    И кога беше референдума нашата държава да приеме американски войски на наша територия можеш ли ми каза. А ние като "съюзници" със САЩ в НАТО може ли да си направим една база в краварника да им пазим южната граница че ги е страх от мексиканските емигранти.
  • 51 Правоверен Евроатлантик

    15 0 Отговор
    Това беше само едно напомняне, че САЩ също са на мушка и веднага замириса на обор.
    Но по-интересното предстои. Русия вече открито говори да въоръжи противниците на НАТО по света. Веднага се сещам как Сирия я сърбят ръцете да напъди краварите, незаконно окупирали в пълно нарушение на всякакво международно право сирийските петролни полета още от 2011 година. Също малко на хусите, в някоя африканска държава и тук там из Азия и ще стане феерично. Дали ще опазят всичките над 800 краварски бази по света?
    Феърплеят приключва от руска страна.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #49 от "Васо":

    Не се нервирай може да спукаш нещо - пък доколкото знам Русия и Украйна имат обща граница и господарите ти бяха се настанили там. Балтийските пудели и те имат обща граница та господарите и там се бяха настанили. Да не говорим за България и Румъния.

    Или то за господарите ти е разрешено защото са най-великите кравари.

    Коментиран от #58

  • 54 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #47 от "Червената шапчица":

    Колко наем плащат краварите за нашите бази? И кой точно ни пита дали ги приемаме?
    Робът си търси господар, да му лиже подметките. 500 години лизане на турски подметки, после на съветски, сега на американски.
    Свободните държави си партнират, не слугуват никому. Ние не сме свободни и независими.
  • 55 Харон

    2 2 Отговор
    Дошли за пушечно месо...:-)

    Коментиран от #59

  • 56 Помнещ

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "Червената шапчица":

    "защото държавите които са приели да има бази на тяхната територия ги е страх от агресори като Путин"

    Така ли, явно си младо момче закърмено с краварска пропаганда защото иначе щеше да знаеш че краварите напълниха източна Европа със техни бази още при "демократа" Елцин.

    Коментиран от #57

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Украинец

    8 1 Отговор

    До коментар #55 от "Харон":

    Кубинците няма да се присъединят към ВСУ в никакъв случай а само на него му трябва пушечно месо и можеш да гледаш как върви набирането на "доброволци" в Украйна - има доста клипове в нета. Русия според укрите даже имала числено превъзходство.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Кракра

    0 1 Отговор
    Ще возят дедото.
  • 63 ССС

    2 0 Отговор

    До коментар #57 от "Васо":

    Явно са напълнили и другаде - виж какъв фен си се извъдил!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 МАЯМИЙ ВАЙС ГАДЗЕТА...

    2 1 Отговор
    КОГАТО ДР.ПУ.ИН И КОЛЕКТИВ
    ДАВА ИЗЯВЛЕНИЕ НА ФОНА НА
    КАРИБСКИ ПАЛМИ И ЗНОЙНЙ КУБИНКИ
    И ОТ ТОН КОЛОНИТЕ ЗВУЧИ
    ПЕСЕН НА ЙОРДАНКА....
    ЗНАЧИ Е ЯСНО КВО Е ПРЕНАСЯЛ..КАЗАН🚮
  • 66 Европеец

    4 10 Отговор

    До коментар #27 от "Краварите":

    Да ви имам оцеляването. Кубинците живеят в голяма мизерия. Вървете в Куба и тогава пишете глупости от типа,, Комунизма ще победи. А като толкова харесвате Русия, вървете да живеете там, но вие като предатели ползвате западният начин на живот. Пълна малоумщина.

    Коментиран от #73

  • 67 Киро

    8 2 Отговор
    Дойче ,отговорете си на въпроса?? Чии го търси САЩ пред пределите на Русия??? Краварите трябва да знаят, че вълните на океаните са стотици метри пред морските!!
  • 68 Как защо

    1 4 Отговор
    Да плаши гаргите
  • 69 А бе

    4 5 Отговор
    Че на тия руски терористи останаха ли им кораби
  • 70 иZпростял

    2 1 Отговор
    В източните части на страната наричат големите кофи за смет "Казан".
  • 71 Тъпото

    3 2 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел. Путин изпратил корабите и подводницата да смачка местната опозиция 😂😄🤪
  • 72 АУУУУУ

    4 0 Отговор
    Подводница на Военноморските сили на САЩ изплува в кубинския залив Гуантанамо в четвъртък, непосредствено след акостирането на руска флотилия в Хавана 24 часа по-рано. „USS Helena, една от около две дузини ядрени подводници от клас "Лос Анджелис", въоръжени с конвенционални оръжия, извършва рутинно посещение на пристанище... докато изпълнява мисията си за глобална морска сигурност и национална отбрана“, обяви…

    Коментиран от #76

  • 73 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Европеец":

    Не е точно така.С Русия няма подписани такива спогодби като с ЕС.
  • 74 !!!?

    2 4 Отговор
    Путин е изпратил "армадата" в Гавана, та кубинците да си направят селфи за последно сбогом, преди да последва съдбата на крайцера "Москва" !!!?
  • 75 Знайко

    2 1 Отговор
    Хиляда глупости и нито дума за това , че два дни търсиха руската подводница източно от флорида и два дни западно от флорида и не я намериха. То не бяха самолети посейдон, то не бяха вертолети Сий Уориър, то не бяха сонарни буйове....хахахаха
    Добре че подлодката влизайки в Хавана се показа, че малко да се успокоят "специалните" им служби.
    Доколкото разбирам рашките им показаха , че просто не могат да направят нищо срещу подводния им флот.
  • 76 Знайко

    0 2 Отговор

    До коментар #72 от "АУУУУУ":

    Оле оле!
    Е , все пак закъсняват само с 24 часа.
    ...а полетното време на циркона от флорида до вашингтон е 3 минути и половина.
  • 77 къде са посрещачите

    3 0 Отговор
    Посрещачите много рехави. Тези хора най-вероятно са се разхождали по улицата пред Castillo del Morro и просто са видели пристигащи военни кораби.
  • 78 Куба е най типичния пример

    1 4 Отговор
    че където е стъпила Русия, следват смърт, разруха, мизерия, глад и нищета. .!!!

    Коментиран от #80

  • 79 Реципрочност

    0 0 Отговор
    Така става като ръчкаш дявола под опашката ! Накрая го отнасяш !
  • 80 Охлюв ,

    2 1 Отговор

    До коментар #78 от "Куба е най типичния пример":

    България беше райска градина преди да "изгрее демокрацията " през 1989 г ! Охлювите нямат памет !
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания