Отидете към основна версия

1 599 16

Освободен от ирански затвор шведски дипломат: На седмото небе съм!

  • швеция-
  • иран-
  • затворник

Вчера двете страни извършиха размяна на затворници

Шведският гражданин Йохан Флодерус заяви, че е на седмото небе, след като вчера бе освободен от ирански затвор, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той каза това в запис, публикуван днес на сайта на шведското правителство.

Швеция и Иран вчера извършиха размяна на затворници, в която шведската страна освободи бивш ирански служител, осъден за ролята си в масови екзекуции и изтезания на политически затворници в Иран през 1988 година. Иран освободи двама шведи.

"В небето съм, но от гледна точка на емоциите съм на седмото небе. Чаках това почти 800 дни", казва Флодерус в запис на телефонен разговор между него и шведския премиер Улф Кристершон по време на полета му към Швеция.

Флодерус е служител от Европейския съюз и бе арестуван в Иран през 2022 г. и обвинен в шпионаж в полза на Израел, както и "поквара на земята" – престъпление, което се наказва със смъртна присъда.

Той каза, че си е мечтал за деня на освобождаването си безброй пъти. "Само, за да се събудя по-късно на този проклет бетонен под", каза още Флодерус. "Сега започвам да осъзнавам, че напуснах иранското въздушно пространство и съм напът към къщи", добави той.

В радиоинтервю по-рано днес Кристершон отхвърли критиките от страна на съпругата на Ахмадреза Джалали, който има двойно шведско и иранско гражданство и все още е в ирански затвор, след като Техеран отказа да го включи в размяната.

"Изпитвам дълбоко уважение към нейното разочарование, но наистина не разбирам критиките. Алтернативата би била да изоставим двамата шведи, които сега можаха да се приберат у дома", посочи той пред шведското радио.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: