Last news in Fakti

28 Юни, 2024 21:03 2 610 26

Ерозия на еврото и нова дългова криза в ЕС?

  • евро-
  • еврозона-
  • европейски съюз

Предизборните обещания на крайната десница и крайната левица във Франция са много различни, но между тях има и нещо общо – реализирането им ще струва много милиарди

Ерозия на еврото и нова дългова криза в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ерозия на еврото и нова дългова криза в ЕС – тази перспектива се задава като реална опасност, ако десни или леви партии триумфират, като обещават на избирателите подаръци за милиарди. Някои актуални примери от Европа.

Предизборните обещания на крайната десница и крайната левица във Франция са много различни, но между тях има и нещо общо – реализирането им ще струва много милиарди. Независимо дали става дума за връщане на възрастта за пенсиониране на 60 години, за увеличаване на минималната работна заплата или освобождаване от данък на лицата под 30-годишна възраст. Държавната хазна на Франция, която и без това е празна, е заплашена от огромни допълнителни разходи. Откъде ще дойдат тези пари? Нито крайната десница, нито крайната левица във Франция имат отговор на този въпрос.

Нестабилни държавни финанси

“Това са икономически програми, които са напълно нереалистични. Те биха били подходящи за някакво състояние на нирвана, но не и за френската икономика в днешния ѝ вид", казва икономистът Фридрих Хайнеман и определя този феномен като “радикализиране на икономическата политика”.

Дългът на втората най-голяма икономика в ЕС вече възлиза на около 110% от брутния вътрешен продукт. Миналата година бюджетният дефицит достигна 5,5%, което е в противоречие с европейските правила - според критериите на Договора от Маастрихт се допуска дефицит от 3 процента и държавен дълг от максимум 60 процента от БВП. Изборните подаръци, които левите и десните сега обещават, могат да усложнят допълнително ситуацията и да увеличат разходите с до 20 милиарда евро годишно. Според някои експерти дори с повече.

Какви ходове може да предприеме Европейският съюз, ако едно дясно или ляво правителство в Париж просто реши да игнорира Маастрихските критерии? “Няма план Б”, признава икономистът Лоренцо Кодоньо, който е работил и във италианското Министерство на финансите.

Точно в Италия положението е още по-сериозно. Там дефицитът към 2023 година е 7,4%, а дълговете са около 140 процента от брутния вътрешен продукт на страната. За разлика от Еманюел Макрон обаче, правителството на министър-председателката Джорджа Мелони държи здраво юздите.

Все по-сериозни трудности и предизвикателства

Кодоньо, който преподава в Лондонското училището по икономика, не вижда сценарий, в който еврозоната да се разпадне. “Но виждам сценарий, при който всички европейски институции се оказват в патова ситуация, в която на практика нищо не работи.”

“И това може да се окаже проблематично в ситуация на търговски войни между САЩ и Китай и много несигурна глобална геополитическа обстановка”, обяснява експертът пред ДВ. А може да се отрази и на стойността на еврото навън.

Строгите Маастрихтски критерии бяха разхлабени по време на пандемията, а новата икономическа рамка в Еврозоната влезе в сила на 30 април 2024 година. Ограниченията за дефицит и държавен дълг все още са в сила, но правителствата сега имат повече свобода да определят как и докога да сложат финансите си в ред.

Политиките на ЕЦБ и ЕК не помагат за по-добра дисциплина, а напротив

Но това не стига, опасява се Кодоньо. “Франция може да се окаже първата държава, която целенасочено не се съобразява с новите фискални рамкови споразумения”, предупреждава той. Съществува риск държавите с висока задлъжнялост да изнудват институциите, защото в миналото нарушенията на правилата не доведоха до сериозни последици от страна на Еврокомисията (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Политиката на ЕЦБ да маневрира между правилата, за да помага на задлъжнелите държави, може да е от полза по време на кризи като пандемията от Ковид-19, обяснява Фридрих Хайнеман. “Но ЕЦБ не може да бъде органът, който на всяка цена да поддържа ликвидността на правителствата в еврозоната - дори и тогава, когато проблемите са породени от ирационални икономически политики", подчертава експертът. “Това дава погрешен сигнал.”

ЕК също твърде често е била прекалено снизходителна към тези, които не спазват ограниченията за дефицита, смята Хайнеман. Като фактическо правителство на ЕС, Комисията не е особено подходяща да бъде “неутрален арбитър за поведението на държавите членки по отношение на дълга. Защото тя просто винаги е в ситуация, в която трябва да преговаря с държавите членки и да прави компромиси".

“Трябва да се сложи край на това”

Според Хайнеман по-голяма тежест трябва да има Европейският фискален съвет. Той преценява дали ЕК адекватно е оценила финансовото положение на държавите членки и дали прилага правилно Пакта за стабилност. Но политически фискалният съвет няма думата. “Ако Европейската комисия продължи да играе ролята си по такъв политизиран начин, при който предпочита да прави политически компромиси, вместо да предприема твърди действия, тогава виждам лошо бъдеще за дълговете в еврозоната.”

Експертът вижда мотивацията на избирателите във Франция, които залитат по популизма, така: “Тези гласоподаватели си казват: Разбираме, че политиката, която избираме, не функционира. Но можем да изискваме траншове от Северна Европа - и това е много по-добре, отколкото да живеем с икономии. Трябва да се сложи край на това, предупреждава“, експертът. “В противен случай ще имаме огромен проблем с начина, по който Европейският съюз се приема в страните от Северна Европа.”


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    54 6 Отговор
    Мдааа! Върти още Санкции срещу Русия и гледай още по бесната Девалвация на еврото, докато не фалира евро съюзчето със бонус Халифат.

    Коментиран от #3, #14, #23

  • 2 Хохо хохохо

    51 3 Отговор
    Супер всичко се подрежда ЕС си отива
  • 3 Фройд

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ционистите създадоха ЕС с техните прокси партии сега го разрушават и Европа ще стане хаос
  • 4 Мда

    38 2 Отговор
    И какво? Еврото ще гони курса на дойче марката (или на лева)? Тоест 2 евро за 1 щатски долар?
  • 5 Демократ

    14 21 Отговор
    Ясно е че Щатите винаги ще са добре щото най умните на Света са там а Европа винаги ще е блато
  • 6 Тома

    39 3 Отговор
    Важното е че ние сме готови да влезем в еврозоната

    Коментиран от #20

  • 7 Реалист

    27 2 Отговор
    Ерозиралия Съюз
  • 8 Прокопи Катъра

    27 4 Отговор
    Дедо Джо ше напечата ако одат у Украйна да се тепат за чичо Сам. Изпитана схема от времето на Хитлер.
  • 9 Гориил

    40 3 Отговор
    Русия те предупреди.Ресурсите се изчерпват, което се отразява негативно на европейците.Ще бъде още по-лошо, защото европейската бюрокрация е потънала в латентна корупция и се грижи само за собствения си портфейл.
  • 10 Киро Ентелегентното

    25 3 Отговор
    Чекайте задръжте да приемеме еврото и да откраднеме депозито у бнб не за разпадайте още да напрайме ку.р.олацията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ерозия

    22 2 Отговор
    На джендърски евромозъци.
  • 13 Хахаха

    28 3 Отговор
    Дойче зеле и глобалния елит са хлъцнали и жпулили дзъркели.
    Не само ще бъдат свалени от власт, а и ще бъдат съдени за престъпления срещу човечеството.
    Пазете Меркел да не се самоуцие. Чака я доживотен затвор.
  • 14 Сесесере

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Ние русор0бите искаме рубляци, та седмица двеста рубляка за долар другата хиляда! М@лоумници сме ама ко да ни прайш! Да живей жужака!
  • 15 ха ха

    22 2 Отговор
    "Крайно" десните е достатъчно да разкарат зелените хиени и корифеите на кривите краставици и щастливите кокошки за да дръпне Европа напред. Като са започнали може и хрантутниците лекари и инженери да разкарат... или поне да задължат всеки подкрепял лудостта през 2015-та да отглежда двама в къщата си. За Сорос и Шваб по двама специално назначени да им "бършат" задниците...
  • 16 БСП за България и Радев

    9 2 Отговор
    Икономистът Кондьо е прав. Европа е 1:1 като 3,-тия Райх пред колапс и в трепетно очакване Русия да я освободи и денацифицира

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тонката

    15 1 Отговор
    Време е ЕС да бъде разтърсен от нещо като 7 по Рихтер.....😂
    И между другото, Лцо Пен обеща на Макрон, че ако RN имат пълно мнозинство в парламента, първото нещо, което ще направят е да орежат правомощията на президента......😂
  • 19 Артилерист

    15 1 Отговор
    Заглавието ще е по-прецизно без питанката. И за това не са виновни крайните левица и десница, а управляващите европейски подлоги на американците. Много европейски фирми отидоха при американците и в Китай, където се къпят в море от евтина енергия. Днес един английски милиардер се оплака, че след отказа от руски газ плаща пет пъти повече енергия и едва вързва баланса за сметка на неенергоемките си фирми...
  • 20 САНДОКАН

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Там толкова ли е зле ?
  • 21 Име

    13 1 Отговор
    А как тогава Макрон е допуснал дефицит 5,3%. В какви програми со отишли парите?
  • 22 КО нйеее

    11 2 Отговор
    давайте още санкции г@з глава затрива
  • 23 Тонката

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    "...докато не фалира евро съюзчето със бонус Халифат.""

    Ми то в Париж вече не можеш да видиш бял човек по улиците....В центъра на Бирмингам имаш чувството, че си в джамия - огромни тонколони, от които се леят песните на имамите и сергия до сергия, които раздават Корана....Бели хора няма....Изобщо ...Трагедия навсякъде.....🤣
  • 24 Луд

    5 0 Отговор
    Е това ако не е популизъм здраве му кажи.
  • 25 Хохо Бохо

    3 1 Отговор
    Жалкопаветни еднорози, я пак да ви чуя за рублата и руската централна банка? Вас нали само това ви интересува? Дреме ви за еврото щот ви плащат в долари от Козяк, ама и те отиват към ниво тЪпети

    Коментиран от #26

  • 26 Варненец

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Хохо Бохо":

    А рАблата отдавна е тоалетна хартия.