Last news in Fakti

26 Юни, 2024 14:38 2 464 23

Ливан: Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула?

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • ливан-
  • хизбула-
  • оон-
  • иран-
  • хамас-
  • рафах

Хизбула заплашва да разруши цял Израел, а Израел предупреждава за опасност от "тотална война"

Ливан: Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В един от нощните клубове в Бейрут настроението е отлично: група млади жени танцуват, мъжете пият бира на бара. В този момент нищо не подсказва заплахата от война, се казва в репортаж на АРД от ливанската столица. „Аз съм на 40 и цял живот слушам за война. Въпреки това празнуваме нормално, искаме да живеем. Миналата седмица имаше концерт с 25 000 посетители. Ливан си е такъв и това няма да се промени“, казва пред агенция „Франс прес“ Ели от Бейрут.

И на крайбрежния булевард, пълен с хора, които спортуват или просто се разхождат, заплахата от война изглежда много далечна, продължава АРД. Както заявява младият ливанец Карим: „Всичко е в ръцете на Израел. Тук, в Бейрут, не усещаме голямо напрежение. Да, на юг положението е по-лошо, но в Бейрут е спокойно и ние не се страхуваме от израелците. Ако има нещо да става, ще стане“.

Напрежението видимо расте

Хората в Ливан като че са свикнали с „военното безвремие“. В южната част на страната от месеци се водят ожесточени битки между Израел и ливанските милиции Хизбула. В знак на солидарност с палестинците в Газа милициите от октомври насам обстрелват Северен Израел, припомня АРД.

След като наскоро високопоставен командир на Хизбула бе убит от Израел, напрежението нарасна допълнително. В отговор Хизбула не само изстреля стотици ракети срещу Израел, но разпространи и направени с дронове снимки от Хайфа – със заплахата да разруши цял Израел.

„Щом Ливан бъде принуден да влезе във война, бойците от съпротивата ще се борят без задръжки, без правила и без граници“, каза лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Експерти: сухоземна офанзива в Ливан би означавала война

Високопарни думи, но досега Хизбула изглежда не искаше да започва голяма война с Израел. А и най-близкият съюзник на милициите - Иран - до момента не проявяваше голям интерес към сериозна ескалация в Близкия изток, отбелязва АРД и задава въпроса дали сега това се е променило.

„Хизбула изчаква да види дали Израел ще започне сухоземна офанзива в Ливан“, каза ливанският военен експерт Елиас Фарахат пред телевизия „Ал Джазира“. По неговите думи това би означавало началото на война, а ако израелски самолети атакуват цели в целия Ливан, от Хизбула също биха се включили активно във войната.

Израелският външен министър Израел Кац предупреди Ливан за „тотална война“, премиерът Бенямин Нетаняху преместването на военни части от Газа към северната граница. На десетки хиляди семейства от двете страни на границата им се наложи да напуснат домовете си заради сраженията, обяснява АРД в тази връзка. Израел иска Хизбула отново да се оттегли зад река Литани, на 30 км от границата, както предвижда една резолюция на ООН.

По цял свят се опасяват от разширяване на конфликта

По цял свят гледат с тревога на нарастващото напрежение. САЩ и Франция вече се опитват да посредничат, а и германската външна министърка Аналена Бербок също посети региона. „По-нататъшната ескалация би била катастрофа за хората“, каза тя, цитирана от АРД.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на свой ред предупреди изрично: „Рискът от разширяване на конфликта в Близкия изток е реален и трябва да бъде избегнат. Всяко прибързано действие, всяка погрешна преценка може да предизвика катастрофа, която да се разпространи далеч извън границата и да надхвърли всички представи“.

Ако се стигне до ескалация, пристанището на Бейрут би могло да стане една от целите на Израел – тъй като се смята, че то е под контрола на Хизбула, пише германската обществено-правна медия.

Летището като оръжеен склад на Хизбула?

За ливанските медии водещата тема е само една: по сведения на британския „Телеграф“, Хизбула използва летището на Бейрут като оръжеен склад. Ливанското правителство категорично отрича и в опит да докаже това покани журналисти на инспекция, за да се уверят, че там няма оръжия.

„Летището от десетилетия е постоянно изложено на атаки“, посочи транспортният министър Али Хамие, цитиран от АРД. „Опитват се да увредят имижджа на Ливан. Искам да посоча ясно, че никакви оръжия нито влизат в страната, нито излизат през бейрутското летище.“

Тези изявления обаче свидетелстват за нервност – над Ливан се сгъстяват буреносните облаци, а заплахата от война бавно се превръща в реалност и в столицата Бейрут, коментира АРД.

Автор: Ана Озиус ARD


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 3 Отговор
    Пир по време на чума.Хората се веселят като за последно.
  • 2 Шалом

    16 33 Отговор
    Голяма война между Една от нсй- мощните армии в Света и 1 милион чаршафи и камилари?!?
    Хахаха
    Шегаджии
    СЛАВА ИЗРАИЛЬЯ,... СЛАВА

    Коментиран от #7, #12

  • 3 Тя тази война няма да е само

    25 4 Отговор
    Между Израел и Хизбула.... До Северен и Южен Кипър ще стигне даже и целият регион. И няма да е само със Израел а и със САЩ и Великобритания и един куп други държави
  • 4 да де

    10 2 Отговор
    А дано, ама надали
  • 5 ФАКТ

    16 31 Отговор
    Ядрена държава като Велик Израел ще опатка терористи те чаршафосани от Хамас, Хизбула и амуджите брадати+ АЯТОЛАСИТЕ,... Заедно накуп!!
    Ще ги заличи тотално!

    Коментиран от #6

  • 6 да де

    23 1 Отговор

    До коментар #5 от "ФАКТ":

    Онзи аре намали ентусиазма, ако мошетата ги опаткат с атом ще трябва да си търсят нова обетована земя радиацията не призанава границите..
  • 7 дончичо

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шалом":

    Шалом=молаш
  • 8 Истината е че фа'ш'агите в кремля

    5 20 Отговор
    Продължават да вярват че като създават конфликт между прокситата - терористи от Хамас и Хизбула срещу Израел,..ще отклонят вниманието от пълната Безпомощност на смешната могучая на бойното поле и позора срещу държава като. Украйна

    Коментиран от #9, #15

  • 9 Механик

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Истината е че фа'ш'агите в кремля":

    Спор няма
  • 10 Демократ

    4 18 Отговор
    Израел за пръв път има шанса да се справи с арабите както ние ще се справим с руснаците китайците и севернокорейците

    Коментиран от #22

  • 11 Командващ армия

    8 17 Отговор
    Скоро танковите корпуси на Израел ще решат нещата. Хизбула ще бъде ликвидирана.
  • 12 Поздрави

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Шалом":

    Ши го дрвити с Израел заедно
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Салям Алейкум правоверни москаля

    4 10 Отговор
    Аллах е Велик и Путин е неговият Пророк!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Е спрете се

    6 5 Отговор
    Ливан да си натиска парцалите и Израел спрямо Ливан също.Все пак Ливан е единствената многорелигиозна държава в чието правителство са представени всички религии Може и да не могат да се понасят и отвреме навреме да се сбиват ,но като цяло се търпят.Крайно време е Хизбула и Израел да спрат с враждите ,това не е добре и в момента и изобщо !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 рошко

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Салям Алейкум правоверни москаля":

    дисагите да му бараш на Путин .
  • 19 Чичо Дончо каза

    4 0 Отговор
    Ще текат реки от кръв ,между различните цивилизационни култури. Самуел Хънтингтън
  • 20 Атила

    1 4 Отговор
    Чалмите и рашистите трябва да имат съдбата на индианците
  • 21 Командващ армия

    4 0 Отговор
    Танковите корпуси на Израел да влизат в Ливан и унищожат терористичната групировка Хизбула. Няма друг изход.
  • 22 Дедо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Демократ":

    Ти не можеш да се справиш с пиенето и дрогата, камо ли да се справиш ти и другите к,з.я,ш.ки подметки с нещо друго.
  • 23 Зелето

    2 0 Отговор
    Дано да се затърка по един начин или по друг тая измислена ционистка държава. И3р.аел не заслужава да съществува, защото масата от хората които го населяват подкрепят геноцида в Газа, единственото от което са недоволни е, че пообедняха заради войната и не са толкова любими на света вече. Благодарен съм на социалните мрежи за хилядите часове видеоматериал на убити и умиращи деца в Палестина. За да мога да мразя тая криминална организация докато съм жив и да правя всичко възможно да обръщам още хора срещу И3ср.аел.
    П.С. А съм християнин ... не искам да си представям какви са настроенията на ислямскя свят