Отидете към основна версия

1 285 14

Две въздушни тревоги в Одеса за часове

  • украйна-
  • одеса-
  • тревога

Украйна прие законодателни изменения за създаването на обща роуминг зона с ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушна тревога беше обявена в Одеса и Одеска област в 23:37 часа местно време, съобщи в "Телеграм" кметът града Геннадий Труханов, предаде БТА. Той посочи, че тревогата е обявена поради заплаха от дронове и призовава всички граждани да укрият до отбой на тревогата.

Сирените в Одеса бяха задействани за втори път снощи, след като в 18:41 ч., бе обявена тревога поради заплаха от балистични ракети, изстреляни от Кримския полуостров.

Вечерта на 18 юни в Одеса пристигна делегация за участие в Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА и ще премине хибридно на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик) и в електронна среда като знак за подкрепа на българската общност в Одеска област.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Междувременно Украйна разчисти пътя за създаване на обща зона за роуминг на мобилни комуникации със страните членки на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентът Володимир Зеленски подписа във вторник законодателни изменения, благодарение на които гражданите на 27-те държави членки на ЕС ще могат да използват мобилните си телефони в Украйна без допълнителни такси за обаждания, текстови съобщения или интернет.

"Следващата стъпка е да получим положителна оценка на нашите законодателни изменения от европейската страна и да започнем преговори за присъединяване към единната зона за роуминг с ЕС", заяви министърът на цифровите технологии Михаил Федоров.

ЕС премахна допълнителните такси за роуминг за украинците след руската инвазия през 2022 г. поради големия брой бежанци.

Украйна е първият кандидат за членство в ЕС, който предприема тази стъпка. Киев се надява, че с този ход ще помогне за насърчаване на инвестициите, отбелязва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: