Отидете към основна версия

3 875 110

NYT: Десетки хиляди украинци се крият от мобилизация

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • мобилизация

Не е ясно колко мъже се крият, но в големите градове като Киев и Лвов групите в социалните медии, които предупреждават членовете за движенията на военнослужещите, имат десетки хиляди членове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато руските сили са в атакуват фронтовата линия, украинската армия отчаяно се опитва да попълни своите редици, започвайки широкомащабна мобилизационна кампания, подкрепена от нови закони. Това пише Ню Йорк Таймс.

Докато много украински мъже са отговорили на призива да служат, някои други са се опитали да избегнат наборната военна служба. Дори преди последната мобилизация, хиляди мъже напуснаха от страната, за да избегнат службата. Докато офицери обикалят градовете на страната, за да мобилизират мъже в на възраст между 25 и 60 години, много хора се укриват, страхувайки се, че наборната служба е еднопосочен билет за фронтовата линия.

Не е ясно колко мъже се крият, но в големите градове като Киев и Лвов групите в социалните медии, които предупреждават членовете за движенията на военнослужещите, имат десетки хиляди членове.

Главните причини мъжете да бягат от мобилизация са недостатъчното военно обучение и страха да загинат на фронта. Тези страхове са подкрепени от някои военни анализатори, които твърдят, че украинските войски често нямат подходящо обучение, което затруднява Киев да задържи позициите си. Новобранците бързо се изпращат в битка, за да компенсират бойните загуби.

Много украински мъже са се присъединили към армията от чувство за граждански дълг. И тъй като нов закон за мобилизацията беше приет през април, украинското министерство на отбраната обяви, че 1,6 милиона мъже са актуализирали или регистрирали данните си на правителствен уебсайт, първата стъпка преди евентуална военна служба.

Новият закон изисква всички мъже в наборна възраст да се регистрират като предоставят адрес. Липсата на регистрация до 16 юли ще стане наказателно престъпление.

Тимофий Брик, социолог от Киевското училище по икономика, заяви, че социологическите проучвания показват, че желанието за защита на нацията сред украинците е останало последователно по време на войната, като около една трета от хората са посочили готовност да служат в армията.

Много украински войници негодуват срещу тези, които се опитват да избегнат наборната служба, като изтъкват, че техните действия отслабват военните усилия на страната им. Според тях подобна постъпка е неприемлива и глупава.

През по-голямата част от първите две години на войната украинската армия се въздържа от широкомащабна мобилизация, разчитайки вместо това на десетките хиляди доброволци, които се присъединиха към нейните редици. Но в края на миналото лято необходимостта от повече войници стана очевидна, след като контранастъплението на Украйна се провали и руските войски засилиха атаките си.

Някои от мъжете, които избягват наборната служба пътуват само с таксита, за да избегнат изтеглянето им от улиците и насилственото им отвеждане в наборните центрове. Други пък разчитат на доставки на храна, за да избегнат наборните офицери. Основното им възражение е процесът на мобилизация в Украйна, който обръща малко внимание на физическите способности и умения на хората и просто ги изпраща на почти сигурна смърт.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: