Last news in Fakti

24 Юни, 2024 17:17 1 389 34

ISW: Ислямският екстремизъм отново надига заплашително глава в Кавказ

  • дагестан-
  • кавказ-
  • русия-
  • тероризъм-
  • вилаят кавказ

След началото на нападенията Дагестан обяви режим за борба с тероризма, а руските правоприлагащи органи убиха петима от нападателите и раниха шестима

ISW: Ислямският екстремизъм отново надига заплашително глава в Кавказ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 23 юни клонът на "Ислямска държава" (ИД) в Северен Кавказ "Вилаят Кавказ" вероятно е извършил комплексна и координирана атака срещу църкви, синагоги и структури на правоохранителните органи в Република Дагестан.

В същото време Украйна нанесе масиран удар по руски военни обекти в окупирания Крим, се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Министерството на вътрешните работи на Дагестан съобщи, че неизвестни лица са открили огън по руска православна църква и синагога в Дербент около 18:00 ч. местно време, а след това съобщи, че в рамките на същия час друга група неизвестни лица са открили огън по пост на пътната полиция в Махачкала (на 120 км северно от Дербент).

Съобщава се и за пожар в синагога в Махачкала, въпреки че руските официални източници не потвърждават второ нападение срещу синагога.

След началото на нападенията Дагестан обяви режим за борба с тероризма, а руските правоприлагащи органи убиха петима от нападателите и раниха шестима.

Кадри от социалните медии показват как руските правоприлагащи органи задържат двама заподозрени на обществен плаж в Махачкала, след като те привидно са избягали от мястото на стрелбата.

Руските медии съобщават, че при нападенията са загинали седем служители на правоприлагащите органи, свещеник и църковен пазач, а още 25 души са били ранени.

Каналът Baza в Telegram твърди, че двама от нападателите от Махачкала, идентифицирани като Осман и Адил Омарови, които руските правоохранителни органи са убили, са синове на началника на Сергокалинския район Магомед Омаров.

"Интерфакс" потвърди, че Магомед Омаров е бил арестуван и разпитан след нападението.

На 23 юни руският клон на Ислямска държава - Кавказ "Ал-Азаим Медиа" публикува изявление след нападението, в което похвали "братята си от Кавказ" за това, че са показали на какво са способни.

По-специално, "Ал-Азаим" не претендира за заслуга за самото нападение, а споменаването на Кавказ навежда на мисълта, че за нападението е отговорен "Вилаят Кавказ".

Регионалната антитерористична структура на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) изрично предупреждава, че "Вилаят Кавказ" е станал по-активен след нападението на 22 март срещу сградата на "Крокус Сити Хол" от април 2024 г.

Освен това ислямистката клетка е засилила призивите за набиране на нови членове в Северен Кавказ.

Политиката на Москва към местното население само помага дейността на екстремистите.

Руското министерство на отбраната (МО) обвини украинските сили, че на 23 юни са извършили удар с малък обсег на действие с ATACMS срещу окупирания Севастопол.

Руските военни блогъри широко критикуваха руското МО и руските окупационни власти в Крим за това, че не са успели да предотвратят удара и да защитят в достатъчна степен руското цивилно население.

Руските окупационни власти обвиниха Украйна, че е използвала западни клъстърни муниции при удара срещу Севастопол.

Украински представители репликираха, че все още няма разрешение от западните съюзници за използването на такива муниции срещу Крим.

Кадрите и снимките показват, че руските сили разполагат военно оборудване в цивилни райони в Крим от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Руските власти безотговорно насърчават руския туризъм в окупирания Крим по време на война, докато руските военни продължават да използват окупирания полуостров като зона за тилово настаняване.

Руските военни вероятно целенасочено разполагат легитимни военни цели в близост до граждански райони в Крим в опит да възпрат украинските удари. Регистрирано е, че руските сили използват Запорожката атомна електроцентрала и училища в окупираната континентална Украйна, за да прикриват руско военно оборудване.

Русия вероятно нарушава собствените си разпоредби за прилагане на международното хуманитарно право, които гласят, че "военното командване трябва да избягва разполагането на военни цели в гъсто населени райони или в близост до тях".

Украинските сили нанесоха удар по команден пункт на руски мотострелкови полк в Нехотеевка, Белгородска област.

Неотдавнашни кадри от дрон, на които се вижда как руски войник екзекутира ранен свой колега, илюстрират бруталната култура, която е широко разпространена в руските въоръжени сили.

Южна Корея възприе твърд подход спрямо Русия след засиленото напоследък руско-севернокорейско сътрудничество, което предполага, че усилията на Русия да заплаши Сеул, за да спре помощта за Украйна, са се провалили.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) задържа двама бивши високопоставени служители на медийния холдинг "Патриот", свързан с групата "Вагнер", в навечерието на едногодишната годишнина от бунта на "Вагнер".

Наскоро руските сили превзеха Шуми и напреднаха в близост до град Донецк и Роботине.

На 22 юни руският президент Владимир Путин подписа закон за официално прехвърляне на Казашкия кадетски корпус и Руския морски кадетски корпус под юрисдикцията на руското министерство на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казак

    15 14 Отговор
    Ми това им им остана като коз на западняците!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    15 18 Отговор
    В Кавказ Ердоган кара влака вече. Руската измислена Империя отстъпва без бой клчови направления- Близък и Далечен Изток, Кавказките и Прикаспийски республики си отидоха... следва разпад на Мордор. Колко ми е кеф

    Коментиран от #16

  • 12 Абе

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Какво от това, твоя нужник нали вече изгни.
  • 13 Свобода!

    5 5 Отговор
    Свобода за Волжка България!
  • 14 """"

    8 5 Отговор
    Тия се разпадат.
  • 15 Бесарабски българин

    15 8 Отговор
    Горко на тези, които спонсорират и подготвят тислямските терористи дса вършат зверсва в Русия, участта ще им бъде такава, че ще са искали никога да не са се раждали.
    Спонсорите са същите, които насочват ракетите по мирните жители в Русия, и чийто ракети с касетъчни бойни глави удрят населението и ракетата, която удари ПЛАЖА, за да могат да бъдат избити колкото се може повече хора!

    Но направиха за себе си по-лошо, защото вече доброволците за участие във СВО се увеличиха двойно и вече не са 25-30 000 хиляди на месец, а вече 55-60 000, което ще доведе рухването на Зеленски още тази есен, а на САЩ малко след това... а ако не престанат, ще имаме една територия наречена преди това САЩ покрита със еднометров слой радиоактивна пепел, обезлюдена за десетилетие.

    Коментиран от #30

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госあ

    8 11 Отговор
    Работа на ЦРУ. Не знам защо руснаците не започнат да финансират терористични клетки у краварника по юдеюсаксонски тертип. Ония и без това се стрелят като пилци там

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Отчаяни опити

    5 6 Отговор
    на Буданов и господарите му.

    Лузърски истории с пари на западните данъкоплатци.
  • 19 мдаа

    9 4 Отговор
    Мюсюлманите се надигат в цял свят не срещу християните, а срещу евреите !
  • 20 бай Даньо

    5 7 Отговор
    Янките като загубят войната в Украйна ще станат първи приятели с ислямистите в Дагестан, дагие както казват в Плевен ... а руснаците може да подпрат мексиканските наркокартели , на който суровината за фентанил идва от Китай .... диалектика брачед
  • 21 васил

    3 6 Отговор
    Тоя иди..от , тоя глупак , тоя сволач Путин който си мисли ,че управлява всички процеси като наивният глупак Горби не разбра или да е осъзнал ,че докато не направиш да е болно , да им създадеш угроза , напрежение и страх " на цивилизовани Западни демократични сволачи ", те ще продължават на всички фронтове да воюват срещи теб да като не те унищожат няма да се примирят.Зад всичко това стоят Англосаксонците които с години подготвиха под носа на тоя глупак в Таджикистан хиляди терорист които воюваха в Сирия в 2012 -2017 същите извършат терористически акт след което тоя същият ще се хвали ,че е унищожил еди си колко от тях.

    Коментиран от #34

  • 22 П.Утин

    5 4 Отговор
    Ама това са украински нацисти бе хора ! И сигурно пак са отишли към белоруската граница !
  • 23 мммм

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Прекалено е добър Путин !

    Коментиран от #26

  • 24 Дартс

    6 6 Отговор
    Рашистите сееха вятър сега ще жънат бури
  • 25 Вълк

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Винаги са го правели, само че финансовите възможности не им стигат за повече
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Путиноид

    7 2 Отговор
    Да да

    ЦРУ , Ми 6

    Хахаха

    Двамата Синове на
    Магомед Омаров

    Ръководителят на Сергокалински район на Дагестан са
    Убитите Територисти .

    Друг Убит Терорист е
    28 годишен
    ММА Боец
    От Школата на
    Хабиб Нурмагомедов


    Хахаха

    Родните Рублоидиоти
    Постоянно им се привеждат

    ЦРУ и Ми 6

    Хахаха
  • 28 Нормален човек

    3 4 Отговор
    Ислямският екстремизъм е създаден, отгледан и финансиран от самото начало от английското разузнаване. После и ЦРУ се включва. Това, което се случва в Русия е дело на британските служби
  • 29 ислямски

    0 2 Отговор
    и национален
  • 30 Руzки 🐷

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бесарабски българин":

    Кочината се разпада
  • 31 Вън от Кавказ

    2 3 Отговор
    Рубладжиите не искат да разберат че кавказците са традиционалисти и им е писнало от разврата и западният начин на живот които внасят там руzките прасета.
  • 32 Мдаа

    2 0 Отговор
    Сура 5, аят 51 "О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни! Един на друг са ближни те. А който измежду ви се сближи с тях, е от тях. Аллах не напътва хората–угнетители".
    Сура 9:29-Сражавайте се с онези от дарените с Писанието(евреите и хриснияните), които не вярват в Аллах...
    Сура 2:191"Убивайте ги там, където ги сварите...Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш” .
    А един руски православен поп викаше бог да благослови кадировците,каква слепота!
  • 33 не се иска много акъл

    0 1 Отговор
    Там бъзикат и се надяват на размирици, познайте кои?
  • 34 Кой воюваше

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "васил":

    С Русия допреди да нападнат Украйна бе. Пълно беше със западни заводи и им купуваха нефта и газа и всичко. Даже и Крим го бяха отписали за руснаците, но те нали умници сега ревът нападали ги били.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания