Отидете към основна версия

1 958 38

Парижкият апелативен съд потвърди международната заповед, издадена от Франция, за ареста на сирийския президент

  • франция-
  • апелативен съд-
  • ареста-
  • сирия-
  • президент-
  • башар асад

През май френските антитерористични прокурори поискаха от Парижкия апелативен съд да постанови отмяна на заповедта за арест на Асад, аргументирайки се с пълния му имунитет като действащ държавен глава

Снимка: БГНЕС

Парижкият апелативен съд потвърди днес, че международната заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, издадена от Франция за предполагаемо съучастие във военни престъпления по време на гражданската война в Сирия, е валидна и е в сила, съобщиха адвокати по делото, цитирани от Асошиейтед прес, предава БТА.

Джийн Сулцер и Клемънс Уит, адвокати, които представляват ищците и неправителствени организации, които са внесли иска срещу сирийския президент във Франция, приветстваха решението като "историческо" и като "огромна стъпка напред в борбата срещу безнаказаността", посочва АП.

През май френските антитерористични прокурори поискаха от Парижкия апелативен съд да постанови отмяна на заповедта за арест на Асад, аргументирайки се с пълния му имунитет като действащ държавен глава.

"За първи път национален съд постановява, че личният имунитет на действащ държавен глава не е пълен", каза адвокатите пред АП.

Френските съдебни власти издадоха през ноември заповеди за арест на президента Асад, брат му Махер Асад, който е командир на Четвърта механизирана дивизия, както и срещу двама сирийски генерали - Гасан Абас и Басам ал Хасан, за предполагаемо съучастие във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Обвиненията срещу тях включват предполагаема химическа атака, извършена през 2013 г. срещу контролирани от опозицията предградия на Дамаск, посочва АП.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: