Отидете към основна версия

3 039 36

Има една огромна разлика между членството в НАТО и двустранните споразумения, които подписа Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • зеленски-
  • путин

Украйна вече е подписала 20 двустранни споразумения за сигурност със своите съюзници

Снимка: БГНЕС/ EPA

Има една огромна разлика между членството в НАТО и двустранните споразумения, които подписа Украйна в областта на отбраната, предаде Politico.

Става въпрос за член пети, или така известната клауза „един за всички и всички за един“. Именно около този член се гради целият алианс.

Украйна вече е подписала 20 двустранни споразумения за сигурност със своите съюзници. Те включват специфични разпоредби за дългосрочна военна и финансова помощ и обучение за украинските войски, както и доставки на оръжие, но не и изпращане на чуждестранни войници на фронта в Украйна. Но тези споразумения са значително по-слаби от това, което съюзниците от НАТО получават.

Според член пети от договора на НАТО атака срещу член се счита за атака срещу всички. Той задължава страните от НАТО да предоставят подкрепа, включително войски, за защита на своя съюзник. Гаранцията на НАТО е договор, което означава, че държавите са я ратифицирали и нейните разпоредби са закон.

Споразуменията с Украйна не предлагат такава защита. Споразуменията не поемат ангажимент, че съюзниците на Киев ще изпратят войски на помощ. Те също така не са договори, така че не са обвързващи за правителствата, които ги подписват. Така например Доналд Тръмп или Марин льо Пен, ако получат властта, могат да ги игнорират.

Украйна отдавна призовава партньорите си в НАТО да дадат конкретна дата на страната за влизане в алианса, но това е почти невъзможно да се случи, докато на украинска територия се води война.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: