Тема: Украйна

10 Юли, 2024 11:24 2 695 34

Най-важната среща от началото на руската инвазия

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • война-
  • доналд тръмп-
  • путин-
  • владимир путин-
  • зеленски-
  • киев-
  • инвазия

Световният печат коментира срещата на върха на НАТО като най-важната от началото на руската инвазия в Украйна на фона на заплахите на Путин

Най-важната среща от началото на руската инвазия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ и редица други съюзници от НАТО ще изпратят през следващите месеци на Украйна десетки системи за противовъздушна отбрана, включително най-малко четири системи "Пейтриът", за каквито Киев настоява, за да може да се противопостави на руската инвазия, се казва в ново общо споразумение, огласено снощи от американския президент Джо Байдън. По този повод в. "Вашингтон пост" посочва, че още с откриването на срещата на върха на НАТО Байдън е обещал подкрепа за Украйна. Вестникът цитира думите на американския президент, че обещанието да бъдат изпратени пет системи за противовъздушна отбрана от Германия, Италия, Румъния, Нидерландия и САЩ на Киев представлява само един от елементите от кампанията на НАТО да помогне на страната да удържи настъплението на Русия.

Под заглавие "С наближаването на изборите в САЩ Зеленски се опитва да намери баланс" американският в. "Уолстрийт джърнъл" коментира, че на срещата на върха на лидерите от страните членки на НАТО във Вашингтон украинският президент отново е настоял за повече помощ, но същевременно е признал и политическите реалности.

Още новини от Украйна

Според вестника украинският президент Володимир Зеленски, изправен пред несигурните резултати от изборите в САЩ през ноември и без ясен път към евентуално членство в НАТО за своята страна, е отправил в снощната си реч в началото на срещата на върха на НАТО призив към лидерите на САЩ да приложат традиционен подход по въпроса.

Друг американски вестник, "Ню Йорк таймс", отбелязва, че Байдън се опитва да преодолее проблемите си, откривайки срещата на върха на НАТО с предупреждение към Путин. Срещата на върха във Вашингтон, която трябва да даде израз на увереност в разширения наскоро северноатлантически алианс, е започнала с бляскаво тържество, но без да стане дума за политическата опасност пред сегашния президент на САЩ Джо Байдън.

Френският в. "Монд" коментира, че заплахата от завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом през януари 2025 г. помрачава изгледите за бъдещето. Но главната неотложна задача пред 32-те страни членки на северноатлантическия алианс е да се споразумеят за условията на своя ангажимент към Украйна, която все още е въвлечена в отбранителна война срещу Русия.

Под заглавие "Съюзниците от НАТО обещават дългосрочна подкрепа за Украйна, но не говорят за членство" вестникът пита дали на Украйна трябва да се обещае "мост" или още по-доброто - "необратим път", докато те все още търсят подходящите термини.

В. "Монд" цитира високопоставен американски официален представител, според когото целта е да се "институционализира дългосрочната траектория" по отношение на Украйна, като се подпомогне нейната армия и се укрепи противовъздушната ѝ отбрана, като се насърчи също и развитието на нейната военнопромишлена база. Целта е да се гарантира, че Украйна е готова да се присъедини към НАТО от "първия ден", когато ще има "консенсус" сред страните членки по този въпрос.

Френският вестник припомня, че миналия петък, на 5 юли, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е посочил, че от началото на войната членовете на алианса са изразходвали общо 43 млрд. долара годишно за предоставяне на военна помощ за Украйна. Поддръжниците на Киев се надяват, че тези усилия ще продължат до 2025 г. Тръмп обаче обеща, че ако спечели изборите, ще постигне мир между Украйна и Русия още по време на преходния президентски период, т. е. още преди да влезе в Белия дом, отбелязва в. "Монд" и допълва, че президентът Байдън "блокира" членството на Украйна в НАТО.

На срещата на върха във Вашингтон трябва да бъде създадена дългосрочна мисия на алианса, която да координира тази помощ за Киев. По-специално, мисията ще организира доставките на оръжие и обучението. Но тази инициатива има повече общи неща с логистиката, отколкото с геополитиката, коментира в. "Монд". САЩ все още се противопоставят на присъединяването на Украйна към НАТО в краткосрочен или в средносрочен план, както и на какъвто и да било вид обвързващ график, отбелязва вестникът.

Киър Стармър решително се зае със своя "твърд ангажимент" да увеличи разходите за отбрана на Великобритания до 2,5 процента, но срещна съпротивата на военните, тъй като не успя да определи график за изпълнение на това свое обещание, отбелязва днес британският в. "Индипендънт".

Ежедневникът посочва, че новият британски премиер е тръгнал за срещата на върха на НАТО във Вашингтон заедно със съпругата си Виктория, което е първото международно посещение, след като миналата седмица Стармър спечели парламентарните избори в страната.

Под заглавие "Трябва да бъдем готови: Киър Стармър разпореди цялостен преглед на числеността на британските въоръжени сили на фона на смразяващите заплахи от страна на Владимир Путин в Русия" друг британски вестник, "Дейли мирър", посочва, че на път за срещата на върха новият премиер на Великобритания е разпоредил през следващата седмица да започне преглед на стратегическата отбрана. Прегледът трябва да даде оценка на заплахите, пред които е изправена държавата, включително от страна на Владимир Путин, и ще реши как най-добре да бъдат организирани и оборудвани нейните въоръжени сили.

Това ще включва и план как Великобритания може да постигне целта да изразходва 2,5 % от брутния си вътрешен продукт за отбрана. При предишни такива прегледи са били вземани решения относно числеността на британските военнослужещи, както и за това с какви военни кораби и самолети разполагат кралските въоръжени сили, посочва вестникът.

Британският в. "Файненшъл таймс" твърди, че в типа руска ракета, поразила детската болница в Киев, са били използвани западни компоненти. Кремъл се е насочил към микропроцесори и други технологии, които не са предназначени за военна употреба, за да заобиколи санкциите, пише вестникът и допълва, че САЩ ще изпратят на Украйна друга ракетна батарея за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

При положение, че ситуацията в Украйна е кризисна, след като руската армия на Владимир Путин бомбардира детска болница, а силите на Володимир Зеленски предупредиха, че боеприпасите им са на изчерпване, сегашната среща на върха на лидерите от страните членки на НАТО във Вашингтон се определя като най-важната от началото на руската инвазия, заключава в. "Индипендънт".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    32 4 Отговор
    Какво да е важното на среща където се събират магарета като Магарев ?! Какво може да решат слугите ?!
  • 2 Злобното Джуджи

    28 2 Отговор
    Кой е нещастния мyxъл на снимката ? 😂😂😂
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост 2

    22 4 Отговор
    В НАТО са се нас.рали яко
  • 5 Все

    19 4 Отговор
    тая, никой не ги взема на сериозно. Чудят се, как да излязат от ситуацията, която сами си сътвориха. Човек, което сам си причини и Бог не може да му причини.
  • 6 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Няма да има време да се Разкаете! Хахаха
  • 7 .....

    1 6 Отговор
    ......

    Коментиран от #20

  • 8 Винаги преди такива

    26 4 Отговор
    събития и срещи се случват провокации като удара с ракети Насамс срещу детската болница с цел да се напомпа още Украйна с оръжия и пари.
  • 9 Трол

    13 3 Отговор
    Ако на срещата има хубави жени, не е напразно организирана.

    Коментиран от #16

  • 10 среднощен

    19 3 Отговор
    "Празни приказки" - Украйна никога няма да бъде същата..

    Коментиран от #14

  • 11 Гай Турий

    22 3 Отговор
    Кое му е важното?! Че чрез световната дрогирана марионетка и всички правителства на малцинствата на запад хвърляте света в ТСВ??! Това правите. Светът ще загине заради вас, продажни трепки с изтекло сиво от картунките ви, като тая на кудкудяк-восъка. Някого да съм обидил. Не е спам, достоверно лично мнение.
  • 12 Бах

    22 3 Отговор
    И за кого е най важна тази среща . Руснаците ще си го преместят в другия крачол . А пък ние ще чакаме Ф 16 , както някога чакахме за ЛАДА .
  • 13 Хахаха хахаха

    17 3 Отговор
    Ще обсъждат на тази среща колко са страхливи натовците
  • 14 Хехе

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "среднощен":

    Няма да има на терена!
  • 15 КИЕВО

    7 2 Отговор
    КИЕВО - ЛУУУД ПИКЧЪРС
  • 16 Гай Турий

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Трол":

    На срещата преобладават хубави хомита, те са центъра на гальовните мляскания.

    Коментиран от #17

  • 17 Спечели 15 рубли.

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Гай Турий":

    Купи си нещо.
  • 18 Механик

    3 15 Отговор
    Слава Укрини!

    Коментиран от #21

  • 19 пешо

    10 1 Отговор
    просяка на обиколка
  • 20 Мдааа

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от ".....":

    Вече не си блокиран. Пробваш, нали ? Пиши спокойно.
    Марийка съм:))
  • 21 България 🇧🇬

    8 3 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Ей боооклyк bеш марш в окринината
  • 22 Даже и не съм го чел

    8 2 Отговор
    Тоя пореден сълзливо- героичен пасквил.😃
  • 23 Ваня

    8 2 Отговор
    Театърът продължава с цената на много жертви ...но кой ли от тези се интересува...НАТО не е отбранителен съюз !

    Коментиран от #25

  • 24 Миротворец

    5 9 Отговор
    НАТО са длъжни да предоставят съвременно оръжие с голям обсег ( над 1000 км ) ,в неограничени количества, стотици Самолети и ...Тактическо и Стратегическо Ядрено оръжие!
    Войната на фашистите срещу независима Украйна и унищожението на стотиците хиляди старци,жени и деца ще спре незабавно.

    Коментиран от #32, #34

  • 25 Айде бе

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ваня":

    И ти спориш за приза....НАЙ- БАВНА КОПЕЙКА
    хахахахаха
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 истина ти казвам

    3 1 Отговор
    Биг брадър е привикал подлогите!
  • 28 Ех и на мен

    2 1 Отговор
    ми се очастваше на тази среща. Три ядене, пиене и лаф моабет. И нищо не плащаш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 НАТО са просто варвари

    3 1 Отговор
    НАТО ще законен в нас когато има референдум за него
  • 32 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Миротворец":

    1. Русия е голяма 10 000 км пак няма да им стигнат оръжията
    2. Руснаците ще стоят и ще чакат ли да ги бомбардира НАТО?
    3. Ще има трета световна война но ти няма дапя видиш защото на всички "демократи" кадировците ще отрежат празните глави и ще ги хвърлят в прахоляка да се гаврим с тях и бездомни кучета и чакали ще ги разнасят за носа и ушите до бърлогите си .
    Само смърт може да реши "демократичния" въпрос у нас . Най добрия "демократ"е мъртвият "демократ".
  • 33 Не лъжете

    1 0 Отговор
    Най-важните срещи бяха в началото на войната - в Беларус (когато украинците убиха един от своите преговарящи) и в Истанбул ( когато рижавия рошльо ги заплаши Никакви преговори, ние ще ви даваме пари и оръжие)
    После рижака си би камшика и всякакви разговори срещи и обсъждания след това са празни приказки!
  • 34 Военолюбец

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Миротворец":

    Те това рецептата за глобална война с използване на атома. Предполагам си с два пръста чело и липса на междуушие. Натовците не смеят да дадат самолети защото това е рецепта за глобален конфликт. Защото ще излитат от пановина и мамалига.А иванушките гаранция ще думнат летищата.