Отидете към основна версия

5 906 340

Bellingcat: Руска ракета разруши детската болница в Киев, ето и доказателствата

  • руски терористи-
  • охматдит-
  • киев-
  • болница-
  • детска болница-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • руска ракета-
  • bellingcat-
  • путин-
  • военни престъпления

Русия цинично отрича извършването на поредното военно престъпление в Украйна срещу цивилното население, но доказателствата са против Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Разследващи журналисти на Bellingcat съобщиха, че руска ракета е поразила детската болница „Охматдит“ в Киев в понеделник, развенчавайки руските пропагандни твърдения, които отричат отговорността на агресора Русия.

Десетки цивилни граждани бяха убити и ранени при масираната руска ракетна атака в понеделник сутринта срещу гражданската инфраструктура на Украйна. Изстреляни са били близо 40 ракети, включително 13 крилати ракети Х-101. Именно такава поразява детската болница в Киев, в която се лекуват и онкоболни деца. Най-малко три деца са убити.

Още в първите часове след ужасяващото военно престъпление на Русия в социалните мрежи бяха разпространени кадри от ракетните удари. На един от клиповете много ясно се вижда ракета секунда преди удара срещу болницата. Това опровергава руските твърдения, че отломки от украинската ПВО са причинили експлозията.

Bellingcat, позовавайки се на данни от отворени източници, геолокация, както и мнения на експерти, стига до извода, че руска ракета Х-101 е разрушила лечебното заведение. 3D анализ показва отличителните характеристики на въпросната руска ракета, включително реактивен двигател в задната част и две крила в средата на ракетата. Фабиан Хофман, докторант в университета в Осло и специалист в ракетните технологии, е категоричен, че това не е западна ракета. Той посочва, че е силно различим двигател TRDD-50A в задната част на ракетата и характерните относително дълги крила в средата на тялото.

Д-р Джефри Люис, експерт по ядрени оръжия и ракети в Института за международни изследвания Мидълбъри в Монтерей, Калифорния, по подобен начин заключи, че ракета Х-101 е поразила болницата. Няма достоверни доказателства, че произведена в САЩ ракета е виновна за трагедията.

След атаката Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи три изображения, за които се твърди, че показват остатъци от боеприпаса, ударил болницата, включително сериен номер и част от ракетата.

Важно е да се отбележи обаче, че никое от изображенията на СБУ не можеше да се геолокира самостоятелно, като се има предвид, че бяха частично изрязани и не показваха обкръжение с разпознаваеми характеристики. Това усложни проверката дали тези части наистина са били на местопроизшествието. Въпреки това изображенията, публикувани по-късно от новинарския уебсайт gazeta.ua, можеха да бъдат геолокирани до болницата и показват същите остатъци от боеприпаси, както е описано подробно в публикациите на СБУ в Телеграм.

Пълното изображение на gazeta.ua може да бъде геолокирано само на няколко метра западно от разрушената сграда на болницата (50.450632, 30.481437) благодарение на други изображения и видеоклипове от сцената, заснети от Reuters и Kyiv Post.

Снимката по-долу, направена 3D, показва ясно разликата между руската ракета Х-101 и американската AIM-120, за която руснаците твърдят, че е ударила болницата.

Има и голямо несъответствие в руската теория за кървавия инцидент. Първо, руснаците твърдяха, че отломки са ударили болницата, а не цяла ракета. След това се появи непотвърдената версия за американска ракета AIM-120, а след това постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя каза, че норвежка ракета от пускова установка NASAMS е ударила болницата. Тази руска стратегия е добре известна и цели да обърка информационното пространство, сеейки различни наративи, нямащи нищо общо с доказателствата.

Смъртоносният удар по детска болница в украинската столица Киев вероятно е резултат от пряко попадение на руска ракета, заяви ръководителката на мониторинговата мисия на ООН по човешките права Даниел Бел, която се позова на анализи на световната организация. "Анализът на видеокадрите и оценката, направена на мястото на инцидента, сочи висока вероятност детската болница да е станала обект на пряко попадение, вместо да е засегната от отломки на свалена ракета", каза Бел.

От началото на непредизвиканата пълномащабна инвазия на руската армия в Украйна са събрани доказателства за 135 000 военни престъпления, извършени от агресора. Реалният им брой е много по-голям. Русия умишлено атакува граждански обекти като болници и жилищни сгради, опитвайки се да накара Украйна да капитулира.

Използвани 3D изображения: bellingcat.com

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 115 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: