Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2024 12:24 3 639 210

„Те ни обсаждат, но ние гордо браним света”: как Русия на Путин се превърна в една гротеска

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • гротеска-
  • путин-
  • молдова-
  • армения-
  • нато-
  • европа-
  • владимир путин-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда

Понятието „Запад“ вече стабилно се е вкоренило в кремълските идентичност и светоглед. Днес войната се е превърнала в определяща характеристика на Путинова Русия.

„Те ни обсаждат, но ние гордо браним света”: как Русия на Путин се превърна в една гротеска - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Упоритият напев за „войните на Запада“ (Wars of ‘the West’, Kumbaya of the Kremlin)

Когато Кремъл представя своя мироглед за света, често говори за войни – особено такива, причините за които приписва на други държави. През изминалата седмица станахме свидетели на няколко интересни случая, в които Кремъл твърди, че „Западът“ е се готви да започне нови войни срещу Русия.

Още новини от Украйна

Понятието „Запад“

Понятието „Запад“ вече стабилно се е вкоренило в кремълските идентичност и светоглед. Днес войната се е превърнала в определяща характеристика на Путинова Русия и служи за консолидация на режима – по същия начин и „Западът“ става отправна точка в изграждането на идентичността на сегашното руско ръководство. Ако сте против специалната военна операция (да се чете: агресивната война срещу Украйна), значи сте на страната на „Запада“. Ще ви нарекат „чуждестранен агент“, „нежелан субект“ или просто изгнаник и ще получите наказание, съответстващо на влиянието ви в обществото. Колкото по-разпознаваем сте, толкова по-сурова е присъдата. Може дори да ви лишат от избирателни права. Всеки петък руските власти актуализират списъка с чуждестранни агенти и броят им стремглаво расте. В проекцията на Кремъл „Западът“ се превърна в синоним на всеки, който се противопоставя на политиката на Москва. Това помага да се определи какво представлява съвременна Русия: тя е всичко това, което не е западно.

„Запад“ = войнолюбци

В днешна Русия една стара съветска практика възкръсва от миналото: прославата на Сталин и лозунгите за засилване ролята на държавата. Освен това „Западът“ вече не е партньор, както беше през 90-те и в първите години на новото хилядолетие. Много читатели вероятно ще си спомнят безкрайните антиамерикански плакати, изобразяващи СССР, изправен срещу войнолюбието на САЩ. Точно както по съветско време, и днес Западът е представян като вечния войнолюбец. Печатните плакати са заменени с облъчване на информационното пространство от телевизиите и каналите в социалните медии в същата стилистика: преекспонирана гротеска, емоционално изкривяване, търсене на изкупителна жертва и идеологически послания като „те са срещу нас“ и „те ни обсаждат, но ние гордо браним света“.

Армения и Молдова като мишени

Армения: медийната мрежа на Кремъл сега налага посланието, че „Западът“ обмисля да започне война в Армения срещу Русия и с тази цел „упражнява сериозен натиск върху страните от Южен Кавказ“. Твърдението е нелепо: че кой ли пък наистина иска още война в Кавказ? От друга страна това твърдение прикрива фрустрацията на Москва, че Ереван не следва руската политическа линия; не се доверява и не промотира Организацията на Договора за колективна сигурност – местното звено за сигурност на Москва; и че Армения е дръзнала да води политически разговори с ЕС и с други страни.

Като за капак, посланикът на Армения в Киев посети град Буча на 2 юни и коментира ситуацията. А както знаем, Москва е алергична към всякакви критики по адрес на ужасяващите и надлежно документирани зверства, извършени от нея на места като Буча. Руските държавни медии представят Молдова като бъдещо бойно поле, от което „Западът“ се готви да атакува Русия. Това бе поредният опит да се вдигне прах в очите на обществеността и той съвпадна по време с втория конгрес на опозиционния блок „Победа“, който се проведе миналата седмица в – познахте – Москва.

Конгресът се стреми да създаде негативни настроения спрямо политическата ситуация в Молдова преди президентските избори и референдума за членство в ЕС, насрочени за 20 октомври. Игор Додон, бивш президент на Молдова и марионетка на Москва, заяви в интервю за ТАСС, че настоящият държавен глава Мая Санду готви Молдова за война. Ако слушаме пропагандистите на Москва, ще излезе, че и Беларус спада към потенциалните бойни полета. Управникът в Минск Александър Лукашенко често вдига фалшива тревога, че уж Беларус трябва да е готова скоро да се изправи срещу западна атака или мащабна инвазия. Тези коментатори бият камбаните на войната толкова силно, че почти успяват да отвлекат общественото внимание от всекидневния звук на истинските оръжия в Украйна, които реално носят смърт и разрушение.

Мирната среща на върха в Швейцария

Всичко изброено дотук служи за отвличане на вниманието от важната предстояща международна среща на върха за мира, на която Швейцария ще бъде домакин на 15 и 16 юни. Кремъл се съюзява с Китай и прави всичко възможно да провали срещата и да саботира пътната карта за мир. Русия упорито твърди, че представлява „глобалния юг“ и „глобалното мнозинство“, отхвърлящо „подстрекаващия към война Запад“ – както демонстрира провелата се в Русия среща на БРИКС+, която завърши на 11 юни.

Северна Корея – спирка по пътя към мира

Междувременно Путин се готви за ново пътуване. Този път дестинацията е Северна Корея. Уж в услуга на мира. Но предполагаме, че дневният ред едва ли ще включва въпроса за това как се прилагат единодушно приетите резолюции на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на ядрените амбиции на Северна Корея. Факт е, че Русия нарушава собствените си решения като се замесва в интензивен трафик на продукти и енергия в замяна на севернокорейски артилерийски боеприпаси и оръжия, поискани от Русия.

И пак в следизборна Европа

Тази седмица станахме свидетели на интензивни словесни атаки срещу ключови европейски политици, по-специално френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. След изборите за Европейски парламент цяла плеяда руски високопоставени функционери обвиниха и двамата, че... си вършат работата като държавни глави. Желанието на Москва е да подхранва напрежението и нестабилността в цяла Европа. Русия разпространява тезата, че за Запада украинците са просто пушечно месо, използвано да отслаби Русия. Не. Това е лъжа и дори дезинформационната мрежа на Кремъл да я повтори хиляди пъти в ефира на над 20 езика, тя си остава лъжа и целта ѝ е да вбие клин между Украйна и останалата част от Европа и да припише цинизъм на европейските правителства и народи.

Москва твърди също, че Западът финансира протестите в Грузия и дестабилизира обстановката. Това е случай на „Погледни се в огледалото“. Използваме този цитат на бившия финландски президент Ниинистьо: с тези думи Ниинистьо отговори на Путин защо Финландия ще се присъедини към НАТО. Москва използва както открити средства, така и нелегални способи да върне Грузия обратно в руската орбита.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 96 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 читател

    95 27 Отговор
    Даже укрите не вярват на новините написани в тяхната преса , че камоли ние .

    Коментиран от #58, #153

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хахахахаха

    67 4 Отговор
    Смешници
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 как денисчо цъкайки измислици за Русия

    70 47 Отговор
    се превърна в една гротеска
  • 7 КОТарАК 🐱

    60 67 Отговор
    по-смешни от рашаните са само нашите ,,русофили , на които им писах многократно да купуват долари а не рубли-сега щяха да избият рибата с гущер за 200 рубли . банков курс

    Коментиран от #22

  • 8 В.В.П.

    63 23 Отговор
    И като Финландия Ев НАТО ,какво ще се случи..?
    ами.ше изяде шамарите .НАТО е фашистка фракция .Праща си самолетите в Румъния ..за да изяде лобута Букурещ.Ахахаха ..Нийстю....Банда алкохолици.
  • 9 Анализатор

    55 5 Отговор
    "Крадецът вика: Дръжте крадеца!" е положението...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хи хи хи

    56 6 Отговор
    Изведнъж
    СТИХНАХА
    дебатите и коментарите за резултата от евро изборите. ......... ???!
  • 12 Статия под мотото

    47 4 Отговор
    ,,Пропагандата ни срещу пропагандата ви".
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 хахаха

    52 8 Отговор
    две години и половина колективния запад и сащ /около 50 държави/ се сражават с русия, свършиха им оръжията и парите добре, че са замразили парите на руснаците, да има от къде да крадат
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами като четеш статията

    42 10 Отговор
    оставаш с впечатление че действително всичко което Москва твърди е истина.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 В.В.П.

    33 9 Отговор
    145000 км си отидоха у дома ..Ахаха ...Сащ губи ,както в Сайгон ,и Афганистан...Отново.и отново.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 а бе

    13 35 Отговор
    Тия руснаци били голем смех. Аз им вервах едно време.
  • 24 Обаче не разбрахме кое точно

    29 5 Отговор
    е гротеска ? Фактите ли?
  • 25 Дедо ви....

    31 13 Отговор
    ГУЛЕм рев. Руската армия помита всичко пред себе си. ВСУ са са изправени пред колапса на доминото.

    Коментиран от #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Какво друго да се очаква

    15 34 Отговор
    от патологичен лъжец и пoдлец като Путлер...?

    Трябва да се измислят врагове на РФ за да се оправдае войната... която всъщност е за кражба на на територия от Украйна...

    Коментиран от #170

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Венци

    26 22 Отговор
    Г седем се събраха на среща в Баварските Алпи през юни и решиха, че ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото се налага.
    Но се сблъскаха с неприятната действителност, че това намерение се подкрепя едва от половината членове на Г
    20. Повечето страни в Южна Америка, както и в Азия, не подкрепят санкциите на Запада срещу Русия.

    Около 1/3 от страните осъждат руската инвазия

    Така, според експертите, две трети от страните и хората по света или подкрепят или са неутрални спрямо войната, започната от Москва в Украйна. Става дума главно за страни от Азия, Южна Америка и Африка. Лидер сред неутралните е Индия, а Китай пък е най-голямата сред страните, подкрепящи Русия.

    Около една трета от страните по света осъждат руското нахлуване. Това са Съединените щати и повечето европейски страни. Зад тях застават още Австралия, Япония и Канада.

    Две трети от държавите пък подкрепят Русия .

    Коментиран от #38, #60

  • 30 Баба ти

    11 28 Отговор

    До коментар #25 от "Дедо ви....":

    Русия е изправена пред колапса на доминото. Не случайно на територията на РФ има регистрирани над 250 Частни Военни Компании.

    Коментиран от #39

  • 31 То хубаво че

    23 5 Отговор
    Кремъл представя своя мироглед за света, но нещо атлантическата цензура не дава трибуна нали ? Трябва китайски сайтове да четем че да я разберем.

    Коментиран от #40

  • 32 В.В.П.

    23 5 Отговор
    Джамбов е гротеска .Крива тстатрска мутра .Хехе
  • 33 Ъхъ

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Те се смеят на Медведев, но не знаят, какво ги очаква! Ще го разберат по трудният начин! Най интересното тепърва предстои.
  • 34 Поздравления !

    26 6 Отговор
    Факти слава на бог!Че не сте истинска медия!А някакво килийно,гаражно нет пространство!С такава пропаганда щяхте да имате голямо влияния в дженджарска двуполова идеология! Да ви се чуди човек!Как един път не отразихте друго мнение,дори критикувате и изборите за европарламент!Еми хората в Германия и Франция Австрия Италия Словения Унгария казаха не на войната!Та ви ли ги съдете.... Хх ахаха смешни!

    Коментиран от #42

  • 35 Историк

    12 22 Отговор
    Нищо ново: КГБистка колониална Русия се изкарва "жертва" докато напада мирни държави.
  • 36 БАНко

    19 5 Отговор
    ,, ЗАПАДЪТ " - ДНЕС ТОВА ЗВУЧИ ЗЛОВЕЩО !!!

    Коментиран от #41

  • 37 хе хе

    7 14 Отговор
    Ако руската армия бе толкова яка колкото руския тролетариат, досега да е превзела и Мадрид. Не знам какво се бави толкова.
  • 38 В кое я подкрепят "2/3? 🤔

    15 23 Отговор

    До коментар #29 от "Венци":

    В кражбата на територията на Украйна ли? Чрез убийства и терор?


    Нищо подобно... Никой не подкрепя Русия, а я използва за лични облаги...

    Коментиран от #43

  • 39 Дено ти...

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Баба ти":

    Деее.... баба си
  • 40 къде го четем мирогледа на Кремъл

    17 3 Отговор

    До коментар #31 от "То хубаво че":

    В новинарника на Украйна ли ?
  • 41 Българин

    11 17 Отговор

    До коментар #36 от "БАНко":

    Затова 90% от русофилите пишат оттам.

    Волгин, дето драска и тук, се оказа, и той с 300 си стегна куфарите. Нямаше търпение да се изнесе в "зловещия" Запад.

    Коментиран от #45

  • 42 по добре да ги няма

    2 9 Отговор

    До коментар #34 от "Поздравления !":

    те са си руска хибридна медия

    Коментиран от #44

  • 43 а стига бе

    17 12 Отговор

    До коментар #38 от "В кое я подкрепят "2/3? 🤔":

    Украйна винаги е била част от Русия . Я намери карта на Украйна от последните 500 години насам .

    Коментиран от #47, #52

  • 44 Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #42 от "по добре да ги няма":

    Абсолютно.

    Оказа се, че Волгин, освен че има колонка, и пишел тук.

    Чудя се кой от регулярните руски петоколонници е всъщност, когато се крие.

    Коментиран от #49

  • 45 Само питам

    12 4 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    А ти що не ходиш на Запад а кибичиш тука ?

    Коментиран от #48

  • 46 Подписването на двустранните договори

    10 3 Отговор
    с Украйна, доказва всички твърдения на Русия.
  • 47 стига де

    4 9 Отговор

    До коментар #43 от "а стига бе":

    Намери и прочети договора от Будапеща 1994. И не се изказвай неподготвен. Освен това може да поразгледаш монголските карти от не чак толкова далечното минало.

    Коментиран от #53, #114

  • 48 Българин

    2 6 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    Щото мога да решавам.

    А ти си тук, защото не можеш.

    Коментиран от #51, #198

  • 49 бе то и тебе по добре да те няма

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    авторе . Хем си кашлям хем си плащам братко мили ....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 знаем те тебе

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Българин":

    знаем и номера на подметките ти .
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 я дай пак

    9 5 Отговор

    До коментар #47 от "стига де":

    Намери Украйна на картите от последните 500 години .
    Колко украински царе знаеш .

    Коментиран от #54, #56, #194, #202

  • 54 Историк

    6 7 Отговор

    До коментар #53 от "я дай пак":

    Отварям карта от 1995 година и виждам държавата Украйна.

    Що, ти какво виждаш на картите т 1995 година?

    Коментиран от #68

  • 55 БАНко

    8 4 Отговор
    Българин , 800 ИЛИ 900 СА АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ СКЛАДОВЕ ПОСВЕТА ??? ЗВУЧИ ЗЛОВЕЩО , НАЛИ !!!

    Коментиран от #63

  • 56 нали не мислиш

    6 5 Отговор

    До коментар #53 от "я дай пак":

    Нали не си мислиш, че путин случайно е монголоид?

    Коментиран от #61

  • 57 аааааа, не така

    10 3 Отговор

    До коментар #52 от "Костадин Костадинов":

    То и по нашите земи са живяли различни народи , ама България съществува от 681 година , А в най новата история - благодарение на Русия .

    Коментиран от #64, #89

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Ангел

    6 10 Отговор
    Гаворит масква: Специалната рублова операция започна. Повечето банки затвориха и интернет банкирането не работи....

    Коментиран от #172

  • 60 Само морални инвалиди и дегенерати

    13 10 Отговор

    До коментар #29 от "Венци":

    симпатизират на фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат..Никой друг...

    Крим, ДНР и ЛНР не са признати от нито една държава...

    Коментиран от #65, #73, #180

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Гориил

    11 3 Отговор
    Руските фирми, компании и корпорации активно откриват хиляди нови предприятия, банки, застрахователни компании и туристически агенции в Закавказието и Централна Азия. Мултимилиардни парични потоци в бившите съветски републики заедно с богатите мигранти и техните семейства. Започва икономически подем в бившите руски колонии. Растежът на икономиките на Азербайджан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Грузия и Армения достига двуцифрени стойности. Ураганът и масовият растеж на руските инвестиции обърква антируските санкции и блокира техния ефект. Страните от Закавказието и Централна Азия отхвърлят с възмущение и раздразнение всякакви инициативи за наблюдение на прилагането на санкциите и се радват на неочакван и непредвиден просперитет.

    Коментиран от #66

  • 63 така е

    4 4 Отговор

    До коментар #55 от "БАНко":

    Освен това тия кравари от САЩ делегирали по-голям бюджет на Шести американски флот, от годишния бюджет на РФ. Гадове! Устафка. Устафка!
  • 64 ИСторик

    6 10 Отговор

    До коментар #57 от "аааааа, не така":

    "А в най новата история - благодарение на Русия ."

    Това е най-обикновена лъжа.

    Я посочи документа, с който се демонстрира, че "благодарение на Русия" я има България.

    Коментиран от #67, #72, #79

  • 65 Венци

    6 7 Отговор

    До коментар #60 от "Само морални инвалиди и дегенерати":

    Като четем писанията , заключението е че дегенерата си ти . То за лудите останалите са ненормални .
  • 66 мада

    10 9 Отговор

    До коментар #62 от "Гориил":

    Пък вчера долара в банките стигнал 200 рублей. А собствениците на валютни сметки в руски банки временно нямали достъп до тях. Лудая работа.

    Коментиран от #175

  • 67 ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #64 от "ИСторик":

    А къде бяхме 500 години на картата до 1868 година ?

    Коментиран от #71

  • 68 АЗ ПЪК ОТВАРЯМ КАРТАТА

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    И ГЛЕДАМ ЧЕ ТАЯ ДЪРЖАВА СТАВА ВСЕ ПО МАЛКА
  • 69 хе хе хе

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "ха ха ха":

    Ти за монголоида кажи.

    Коментиран от #81

  • 70 двустранно споразумение за сигурност....

    2 2 Отговор
    Правната процедура също е уникална; американското споразумение за сигурност беше първото, което изисква това междудържавно споразумение да бъде депозирано в ООН.„За Украйна това ще бъде първото правно обвързващо споразумение за сигурност. Досега всички други споразумения, които Украйна подписа с нейните партньори, бяха само политически обвързващи. Така че американското споразумение ще бъде правно най-силното“..Дипломатът каза още, че Съединените щати възнамеряват допълнително да засилят обвързващия характер на споразумението чрез одобрението му в Конгреса.След подписването на споразумението Байдън подчерта, че НЕ планира да изпраща американски войски в Украйна, но на практика това ще е категорично пряка военна враждебна дейност срещу Русия със всичките последствия от това
  • 71 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #67 от "ха ха ха":

    Въпросът ти няма смисъл и не отговаря на това, което посиках от теб: посочи документа с който се демонстрира, че "благодарение на Русия" я има България.

    Коментиран от #75

  • 72 аааа, забравих

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "ИСторик":

    Краварите са ни освободили . 1864 година потеглили с канута от краварника , две години плавали и дебаркирали в Нормандия . После две години пеш докато пристигнат на Шипка .

    Коментиран от #80

  • 73 В АФРИКА ИМА ПИНЕ ДВАЙСЕ А В Ю ХАМЕРИКА

    3 4 Отговор

    До коментар #60 от "Само морални инвалиди и дегенерати":

    държави които знаят. ВКУСА НА ЗАПАДАЩИЯ ЗАПАД И ХИИИИИЧ И НЕ СИ ПОМИСЛЯТ ДА СА ОТНОВО ЧАСТ ОТ НЕГО .ДОРИ И ДИВАШКИТЕ ПЛЕМЕНА ХУСИ РАЗГРАНИЧАВАТ ДОБРО ОТ ЗЛО....
  • 74 доброжелател

    3 5 Отговор
    Руските подлоги вместо да висите тук тичайте да сменете рублите за долари и евраци, че ще остените на сухо.
  • 75 ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #71 от "Историк":

    А на кого ? Как оживя държавата България отново на картата 1868 година ?
  • 76 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 8 Отговор

    До коментар #5 от "Денис Джамбазов":

    1. Ако си мислиш, че руснаците са се примирили със загубата на „Студената война“, много се лъжеш. Русия иска РЕВАНШ и това е параноята на Путин, Медведев и компания. Заради реваншизмът им са и всичките приказки, че водят войната в Украйна против САЩ, НАТО и ЕС...
    2. Между впрочем, „РЕВАНШИЗМЪТ“ е една от причините ХИТЛЕР да започне ВСВ.
    3. След масовите чистки НА МИЛИОНИ РУСНАЦИ по времето на Сталин, е утопия, че ако го няма Путин, Русия може да се развие към добро. Генетичният код на стотици милиони мужици вече е сменен.
    4. Путин е ЕМАНАЦИЯ на съвременното руско общество...А дали това е действително Вова не се знае, защото жена му Людмила, с която са разведени, казва, че не разпознава "Путин" в този, който ни го представят за него?
    5. Петербургската академия на науките е била в основата на славянската мистификация, която мистификация успешно е служила за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия, като нейни платени агенти допринасят за включването на българите към „славянското семейство”. По-късно, по същите причини, се създава комунистическата доктрина, а в момента усилено са лансира ПРАВОСЛАВНАТА. Разбира се, при всички тях, Русия е ШЕФА.
    6. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.
    7. ...

    Коментиран от #82

  • 77 превърна се в една гротеска

    5 4 Отговор
    Политиката на НАТО и САЩ ..... много опасна гротеска
  • 78 хе хе

    4 6 Отговор
    Новите санкции на САЩ и Великобритания доведоха до валутен трус в Русия
    Московската борса спря търговията с долари и евро, а клиентите загубиха достъп до сметките си

    Централната банка на Русия спря до второ нареждане търговски сесии на валутния пазар и пазара на благородни метали, както и на пазара на деривати на Московската борса се отменят от 14 юни. Това се съобщава на сайта на централната банка. Причината е рязкото поскъпване на долара и еврото, след като Министерството на финансите на САЩ разшири санкциите по отношение на Русия. Вчера към санкциите се присъедини и Великобритания.

    Сред санкционираните десетки лица и фирми са Московската борса и нейната дъщерна структура Национален клирингов център, който е посредник при валутните сделки на борсата. Това на практика означава, че Московската борса няма да може да провежда търгове с долари и евро от 13 юни. Това доведе до паника - след като търговията на борсата спря, някои банки рязко вдигнаха курса до 200 рубли за долар, а пред чейнджбюрата се извиха огромни опашки, написа РБК.

    Най-скъпо продава доларите Норвик Банк – 200 рубли за долар при официален курс на ЦБ 89 рубли, пише РБК, позовавайки се на Банки.ру. В колцентъра на банката обясняват на журналистите, че офисите на банката днес няма да работят. Най-скъпите налични долари в Москва продава Цифра Банк – 160 рубли за евро. На 12 юни курсът в същата банка бе 120 рубли за долар.

    Централната банка на Русия се опита да успокои ситуацията, ка
  • 79 АМИ НЯКАКЪВ СИ ВАЗОВ

    4 3 Отговор

    До коментар #64 от "ИСторик":

    БЕШЕ ПОПЪЛНИЛ НЯКАКЪВ ФОРМУЛЯР
  • 80 Историк

    7 5 Отговор

    До коментар #72 от "аааа, забравих":

    Виждам че псевдоостроумията (които са си пълна излагация) ги владееш.

    Дай сега документа с който се демонстрира, че "благодарение на Русия" я има България.

    Коментиран от #84, #85, #98

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 С хунтата в Кремъл и бункерния пcиxoпат

    12 7 Отговор

    До коментар #76 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    това е съдбата на Путлеристан...

    Да бъде в тотална, международна изолация и война.

    Коментиран от #100

  • 83 КАК Е ДЖАМБАЗЧЕ КАРТАТА

    4 6 Отговор
    ЧЕРВЕНЕЕ ЛИ ЧЕРВЕНЕЕ
    АИДЕ ТРЕНИРАЙ ДУ......ЦЕТО
  • 84 едно самотно соросче си брат

    6 5 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    Като гледам плюсовете ти ....

    Санстефанският мирен договор е предварителен (прелиминарен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.
  • 85 какво не ти е ясно бе ограничен

    4 3 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    Санстефанският мирен договор е предварителен (прелиминарен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.
  • 86 Гориил

    5 3 Отговор
    Бързото жилищно строителство започна в почти всички републики на Закавказието и Централна Азия. Руските имигранти купуват луксозни апартаменти, вили, имения, селски къщи с паркове, басейни, конюшни, тенис кортове и места за яхти по бреговете на Чёрно и Каспийско море. В бившите съветски републики е лесно и удобно да отваряте банкови сметки и да получавате кредитни карти. Отворени са десетки руски училища, клиники, ресторанти, кафенета, барове и нощни клубове. Не се допускат опити за прилагане на санкции. Всичко е позволено. Руските инвестиции се втурват в изостаналите икономики като цунами. За броени месеци местните натрупват астрономически богатства.
  • 87 Историк

    5 5 Отговор
    Учудващо.

    Руските петоколонници ни обясняват че сме били "създадени" от Русия като нова държава, а не могат с НИЩО да го докажат.

    Учудващо е, защото не само че твърдят, че това било "общоизвестно" а и защото са прекарали ДЕСЕТИЛЕТИЯ в писането на такива опорки.

    Това означава, че вместо да прекарат десетилетия в ученето поне на българска история (ако бяха учили щяха да знаят, че това не е вярно) , но и деетилетия НЯКОЙ ГИ Е ДЪЖАЛ НА КУКИЧКА като шарани.

    А е учудващо, защото те обсяняват какви са тарикати. Как един тарикат е шаран с десетилетия?

    Коментиран от #90, #116

  • 88 Русия е създадена 1917 година

    2 7 Отговор
    с декрет на В И Ленин с който се ОТКАЗВА от наследството на Руската империя и съгражда чисто нова държава СССР. По силата на същия декрет Москва губи правно основание да си иска продадената преди години Аляска за шепа долари. Още от тогава руснака обича долларов США.

    Коментиран от #91, #99

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ха ха ха ....ма колко с пр03д брат

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Историк":

    Що не скочиш от некой мост а се мъчиш още ? Или кинтите викаш не миришат ?

    Коментиран от #94

  • 91 за сметка на това

    3 6 Отговор

    До коментар #88 от "Русия е създадена 1917 година":

    днешния руски тролетариат си умира да се хвали с постиженията на руския Император, когото сами убиха. Това е явно някаква изчекната форма на шизофрения.

    Коментиран от #200

  • 92 Ясно трябва да стане, че когато и ако

    4 1 Отговор
    двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, бъде одобрено от Конгреса на САЩ, и депозирано в ООН това дефакто е обявяване на война с Русия от страна на САЩ !!!

    Коментиран от #96, #120

  • 93 а на кого е принос

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Костадин Костадинов":

    На германците ? На англичаните ? на краварите ? .....

    Коментиран от #97

  • 94 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #90 от "ха ха ха ....ма колко с пр03д брат":

    От мост трябва да скочи някой, който с десетилетия е държан на кукичка като шаран.
  • 95 Какво е ,,Западът"?

    5 1 Отговор
    Това са наднационални частни финансови компании и банки.Създават финансови и борсови ,,кризи" с цел поглъщане на по -дребни финансови институции и окрупняването на световния финансов капитал.Точно този капитал има претенциите да определя световната икономика,производство,ресурси и пазари.

    Коментиран от #106

  • 96 Историк

    0 2 Отговор

    До коментар #92 от "Ясно трябва да стане, че когато и ако":

    И що така?
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 нещо бръкаш нещата

    5 3 Отговор

    До коментар #88 от "Русия е създадена 1917 година":

    Създаден е Ссср не Русия .

    Коментиран от #105, #107

  • 100 медведевь..

    3 7 Отговор

    До коментар #82 от "С хунтата в Кремъл и бункерния пcиxoпат":

    След одесса-одессос и юртаджийското племе обратно в юртите,да връзвать конската опашка отново на тоягата,и трети път никакво освобождение..
  • 101 Чочо

    2 0 Отговор
    Нещата са толкова дълбоки,а ние си мислим,че ги разбираме и коментираме,това което ни "спускат "от двата лагера....ту за едните,ту за другите.
    Никой не го е еня за когото и да е било.
    Всичко е борба за влияние върху малките държавици и измъкване на ресурси.Това си е от време оно.Дреме им на запада и изтока за вашето мнение....кой е по по най.
    Държат се с нас и останалата част от света та ,като задължително подчинени.
    Ние нека се хилим един друг.
    Те просто ни владеят.
  • 102 мале гринго

    2 3 Отговор

    До коментар #97 от "Костадин Костадинов":

    тя простотията не ходи по гората . иначе щяхме да я изрежем отдавна .

    Коментиран от #111

  • 103 хе хе

    3 5 Отговор
    Преди 137 години българите заявяват, че между тях граница не може да има и на 6 септември 1885 г. Княжество България и автономната османска област Източна Румелия стават едно цяло.

    Съединението бележи кулминацията на бунтове в различни градове на османската провинция, последвани от военен преврат. От власт е свален губернатор Гавраил Кръстевич и е заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I Батенберг, който приема „да се именува княз на Северна и Южна България“.

    Този акт не се харесва на европейските сили, тъй като с него се нарушава Берлинският договор. Най-разгневена обаче се оказва Руската империя, която не подкрепя Съединението, тъй като то е било обявено без нейното знание и съгласие.

    Руският император Aлександър III е убеден, че българският княз се опитва да ограничи руското влияние в България и определя акта на Съединението като лична и напълно егоистична цел на българския владетел, като по този начин пренебрегва изцяло ролята на българския народ, който всъщност е основният двигател на действията.

    В писмо до началника на руския Генерален щаб императорът пише следното:

    „Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Батенберг) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно“.
  • 104 Гориил

    7 0 Отговор
    И петимата централноазиатски лидери присъстваха на Парада на победата в Москва миналия месец. Грузинските власти укрепват връзките си с Русия. Енергийните връзки между Централна Азия и Русия се разширяват. По време на майското посещение на Путин в Ташкент беше обявено, че Русия ще построи първата атомна електроцентрала в Централна Азия.Азербайджан се скара с Франция, Казахстан прекрати сделките за добив с Канада и Австралия, Узбекистан призна политическата власт на талибаните, а Грузия въведе безвизов режим с Русия.
  • 105 Историк

    6 3 Отговор

    До коментар #99 от "нещо бръкаш нещата":

    Правилно, модерна Русия е създадена след разпадането на СССР.

    Те е толкова стара държава колкото и модерна Украйна.

    Коментиран от #134

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 прав си

    4 5 Отговор

    До коментар #99 от "нещо бръкаш нещата":

    Русия е създадена 1997 след фалита на ОНД, когато омразните капиталисти изхранваха руския мужик с пилешки кълки.
  • 108 Някой

    5 0 Отговор
    А, това влечуго пак изплува с неговите пасквили!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 читател

    3 1 Отговор
    След пленяването на армията на Осман паша в Плевен през декември 1877 г. Османската империя прави неколкократни постъпки към руската страна за примирие, но без успех.

    Преговорите в Казанлък през януари 1878 г. се провалят, тъй като османските пълномощници отхвърлят условието на Русия за създаване на самостоятелно българско княжество в границите на българския етнос, което да е по площ не по-малко от териториите, посочени от Великите сили на Цариградската конференция в края на 1876 г.

    Междувременно руските войски разбиват турците при Караагач, превземат незащитения Одрин и напредват към Цариград и Дарданелите. Молбите на Османската империя за помощ от Великобритания и Австро-Унгария срещат отказ от Лондон и Виена.

    Единственото, което остава на Османската империя, е да приеме всички искания на Русия. На 31 януари 1878 г. в Одрин е подписано примирие.

    Останалите искания са за независимост на Румъния, Сърбия и Черна гора.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 читател

    4 0 Отговор
    Санстефански мирен договор.
    България се създава като автономно княжество в пределите, където мнозинството от населението е българско. Нейните граници в никакъв случай не могат да бъдат по-малки от границите приети от Цариградската конференция. Тя ще плаща данък, ще има народно християнско правителство и местна милиция. Османската армия там повече не ще се намира.

    Коментиран от #133

  • 113 шаа

    5 0 Отговор
    разбирам, че жамбо има голяма нужда, но не разбирам защо фракти му дава терен, където да я задоволява в ущърб на всички читатели

    Коментиран от #129

  • 114 Инна

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "стига де":

    Не "договор", а "меморандум".
    Меморандумът не е международен договор в пълния смисъл на думата, той е просто „изявление за намерения“, вид декларация, че две страни (или повече) виждат такъв или такъв проблем по този начин или имат някакви интереси.
    А за да придобие правна сила меморандумът трябва да бъде ратифициран. Обикновено по време на този процес се сключва пълноценно международно споразумение въз основа на меморандум, в който ще бъдат описани всички подробности - правата и задълженията на страните, санкции за неспазване и др.
    В меморандума няма нищо подобно.
    Обикновено някои не особено запознати твърдят, че меморандумът изобщо не изисква задължителна ратификация. И наистина не го изисква, но без него той не придобива статут на международен договор и си остава точно меморандум - тоест "удостоверение на намеренията" и нищо повече, което се случи с меморандума от 1994 г.

    Коментиран от #156

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 отношението на великите сили

    4 0 Отговор
    Канцлерът Ото фон Бисмарк предлага да посредничи за изглаждане на руско-британските разногласия.
    В края на същия месец обаче външният министър на Австро-Унгария Дюла Андраши възразява остро срещу разпростиране на България на юг от Стара планина.
  • 118 ИНЖ1

    3 2 Отговор
    Не е смешно!!! Така е!!!! Украйна нападна РФ!!!! :-D
  • 119 Зловонята

    4 0 Отговор
    Се размириса!
  • 120 Не знам защо сте в еуфория

    3 0 Отговор

    До коментар #92 от "Ясно трябва да стане, че когато и ако":

    но нещата са повече от трагични хора ! Действително ясно трябва да стане, че когато и ако двустранното споразумение за сигурност между САЩ и Украйна, бъде одобрено от Конгреса на САЩ, и депозирано в ООН това дефакто е обявяване на война с Русия от страна на САЩ със всички произтичащи от това последствия !!!.....

    Коментиран от #131

  • 121 Ха,ха,ха

    5 1 Отговор
    И сто пъти да повториш една лъжа ,в крайна сметка тя си остава лъжа ,няма как да стане истина. Русия ще се защитава до край. Ако не го направи хиените ще я разкъсат на малки парченца. Русия сега е опора на нормалните хора изповядващи истинските човешки ценности и морал в целия свят.

    Коментиран от #125

  • 122 Някой

    5 0 Отговор
    И този пасквил не се чета. То бива, бива пропаганда, ама все пак си има граници. Тук те са пресечени, и то със замах!
  • 123 Хахаха

    5 0 Отговор
    "френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц си вършат работата като държавни глави"...и двамата загубиха катастрофално и бяха наритани не от Путин, а собствените си граждани:)
  • 124 истината

    4 1 Отговор
    Русия ни прави държава напук на запада !

    Райхщатско споразумение!
    Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“.

    Коментиран от #130

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Вече не става дума за история бре

    3 1 Отговор
    А за бъдещето което въобще не се очертава да е розово. ....
  • 127 Буха ха

    2 0 Отговор
    Джамбаза този път надцака Мара
  • 128 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #116 от "Денис Джамбазов":

    През цялото Османско владичество двата основни стълба на българското самосъзнание - българския език и българската религия са били съхранени.

    Русия е ПЪРВАТА и ЕДИНСТВЕНА държава, която е посягала на тези два бастиона на българското самосъзнание.
  • 129 Реалност

    4 0 Отговор

    До коментар #113 от "шаа":

    Защото никъде другаде не му дават поле за изява...даже и във фейса не го искат вече:)))
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Инна

    6 1 Отговор

    До коментар #120 от "Не знам защо сте в еуфория":

    На Горбачов също бяха обещани много неща и дори потупани по рамото.
    Когато имате работа със САЩ, трябва да запомните, че имате работа с измамници.
  • 132 Факт

    5 0 Отговор
    Всеки с умствени увреждания е женен за стерва от Покрайнината. Автора е пример.
  • 133 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #112 от "читател":

    Нарочно си извадил от текста КЛЮЧОВИ думи, които променят изцяло същността му.

    Та, ЗАЩО ТАКА?
  • 134 НЕ Е ВЯРНО

    5 2 Отговор

    До коментар #105 от "Историк":

    УКРАЙНА Е ПО СТАРА
    И Е ПО ГОЛЯМА
    И Е ПО СИЛНА
    И Е ИЗКОПАЛА ЧЕРНО МОРЕ
  • 135 Ццц

    2 0 Отговор
    Как само борим руската дезинформация....? Какви средства и "автори" се ползват...? 😂😂😂😂. И тая мярка е обречена на неуспех и ще постигне точно обратния на желания резултат, както и до сега. Разберете проблема: западния "либерален" модел и нещото, което ни се представя за демокрация не може да бъде насадено насила в нормалните хора. 60-те и 70-те години минаха, хората се събудиха и вече не вярват на лицемерното обяснение за права и ценности, с които обикновенно се замаскират саксонските и ционистки диващини.
  • 136 РАЙХЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

    3 1 Отговор
    Западняците не искат съдаването на славянска държава в случай на победа на Русия при Руско -Турската освободително война .

    Русия го нарушава и създава държавата България !

    Коментиран от #139

  • 137 истината

    3 0 Отговор

    До коментар #130 от "Костадин Костадинов":

    Да не би запада да е воювал за нас ?

    Коментиран от #140, #141

  • 138 Прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Костадин Костадинов":

    Сами срещу 50 държави и продължават с настъплението си.
    Също така виждаме и мощта на едно йеменско племе, което 1 година мачка САЩ, Великобритания и Франция...тук не е сигурно дали хусите са сила и мощ или САЩ, Великобритания и Франция са безпомощни:) Уж сме в НАТО, а се наложи Индия да спасява пленения ни кораб.

    Коментиран от #158

  • 139 Историк

    1 1 Отговор

    До коментар #136 от "РАЙХЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ":

    Сам си противоречиш.

    Или Австро-Унгария не е "западна" държава?
  • 140 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #137 от "истината":

    Че ти и Руската империя не е "воювала за нас"!
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Райхщадското споразумение

    3 0 Отговор
    ако се постигне победа над Турция, Австро-Унгария настоява че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава .
  • 143 Русия:

    1 3 Отговор
    Те искат война, но ние започнахме СВО за да браним мира. Свободата е робство!

    Коментиран от #146, #147

  • 144 На прага сме на световна война хора

    5 1 Отговор
    Единствено одобрението му в Конгреса ни дели от нея . След подписването на споразумението от Байдън, Конгреса има фумата.... И това че Байдън бил подчертал, че НЕ планира да изпраща американски войски в Украйна не е от никакво значение в случая! На практика това ще е категорично пряка военна враждебна дейност срещу Русия със всичките последствия от това и нали ви е ясно, че при световна война Русия също няма да изпраща руски войски в САЩ ? Нито пък Китай ще изпраща китайски войски в САЩ ? Но виж друго може и да пратят.
  • 145 благодарение на руснаците

    2 0 Отговор
    Граф Игнатиев е създал Сан-Стефанския договор в този му вид, за да има накъде да се отстъпва при окончателното оформяне на българските граници по време на Берлинския конгрес.

    То тоя човек през какво е минал за България не мога да си представя. Дори само сръбските претенции, хитрости и парирането им сигурно не са му давали да спи.
  • 146 ха ха ха

    4 2 Отговор

    До коментар #143 от "Русия:":

    Укрите струпаха 800 000 армия на границата на Русия още преди войната .

    Я прочети за началото на специалното операция .
    Путин ги изпревари с няколко дена само .

    Коментиран от #161

  • 147 Войната срещу руснаците започна

    5 3 Отговор

    До коментар #143 от "Русия:":

    Турчинов на 7 април 2014 г. като обяви АТО и прати танкове и самолети срещу Донецк и Луганск, които не искат да признаят преврата в Киев на 24 февруари 2014 г. Путин влезе в УКрайна чак на 24 февруари 2022 г. - тоест 8 години по-късно. За това време убиха в Донецк 15 000 човека - по данни на ОССЕ!
  • 148 Представителство на Европейската комисия

    3 0 Отговор
    ДРУГО НЕ Е НУЖНО ДА ЧЕТЕТЕ,Е И ЗАГЛАВИЕТО ДЕ
  • 149 не може да бъде

    3 0 Отговор
    Ако написаното беше вярно целият свят щеше да е срещу Русия и Путин .Но не би-само натовските държави,а и в НАТО има държави които не са съгластни с демонизирането на Путин и Русия!?.А ако говорим за гротески -ами чепреди всичко това са повечето от западните лидери дайте да ги видимим един по един- Байдън ,Макрон ,фон дер Лайен,Трюдо,Шолц,,Сунак ,..ами този Кишида -такава нелепа фигура /не може да забравим и Б.Джонсън /.Ами който е написал тази стаия че забравил да добави че всички сегашни западни лидери /не слагам Мелони и Санчес между лидерите/ са обречени на политическа катастрофа...
  • 150 Будапещенска конвенция

    4 2 Отговор
    Договаря се независимостта на Сърбия, Румъния и Албания (при което Австро-Унгария не предполага създаване на независими княжества България и Албания, а предвижда подобни княжества да останат васални в състава на Османската империя), решава се съдбата на Тесалия, Епир и Крит.

    Въпреки това Русия ни изкарва на картата на Света .

    Коментиран от #162

  • 151 „Запад“ = войнолюбци

    3 0 Отговор
    какво представлява съвременна Русия: тя е всичко това, което не е западно.

    Коментиран от #157, #160, #163

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Войната е мир

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "читател":

    Русофилите са умни.
  • 154 САЩ НЕ планирали

    5 1 Отговор
    да изпращат американски войски в Украйна не е от никакво значение в случая! До колкото знам и в Судан също американски войски няма но военни действия водят нали?

    Коментиран от #164

  • 155 Никой

    2 2 Отговор
    Факт е че никой не иска рашките. Могат да си пишат каквото си искат, но това е фактът. Никой не трябва да им обръща внимание, да си се затворят и толкоз.
  • 156 Така е Инна

    3 0 Отговор

    До коментар #114 от "Инна":

    И благодарение на този неДоговор тъпите украинци си сдадоха ядрените оръжия на Москва. Направо да падладейш, ти казвам.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Русия е Сила и Мощ!

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Денис Джамбазов":

    Невежеството също е сила и мощ.
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Свободата е робство!

    0 1 Отговор

    До коментар #146 от "ха ха ха":

    Свободата е робство!

    Коментиран от #165

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #151 от "„Запад“ = войнолюбци":

    Запада били "войнолюбци" но тази констатция идва от страната, която започна най-голямата война на европейския континент от предната най-голяма война, която пак тя започна.

    Познайте къде е истината.
  • 164 американски войски в Украйна не е от

    3 0 Отговор

    До коментар #154 от "САЩ НЕ планирали":

    никакво значение в случая! няма пилот. Беше обявено че човекът, който управлява дрона, в момента се намира на около 560 километра от мястото на излитане, уж в Киев.От топъл и удобен офис в столичния квартал Подил, операторът на дрон Nemesis го води до точката, която му даде разузнаването. Дължината на трасето е рекордните за подобни дронове 27 километра и дроните единствено се стоварват от камионите и се поставят на полиетиленова основа. Каква е гаранцията че се управляват от офис в столичния квартал Подил в Киев а не примерно от Румъния или дори България ?

    Коментиран от #169

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Хиришима

    3 3 Отговор
    Путин си знае работата. Успех.
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Дааааааа, за тва иде реч!

    2 1 Отговор

    До коментар #164 от "американски войски в Украйна не е от":

    След известно разстояние камионът спира. Войниците свалят един по един кашоните от камиона и изваждат големи квадрокоптери. Размерът на един дрон е впечатляващ: разстоянието между четирите му двигателя е над метър.

    Екипът освобождава лопатките, проверява работата на сателитната комуникационна система Starlink, която е интегрирана в дрона от горе, прикрепя боеприпаси отдолу и докладва на някой по радиото, че са готови.
  • 170 Хитушима

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Какво друго да се очаква":

    Къса ти е паметта, а Резбата ти вече увредена.
  • 171 инж. Ганчо Илков

    7 3 Отговор
    "......Ние гордо Пазим Света....." От кого? Заблудата на Един Диктатор. "Русия, отворена за Диалог, но няма да Преговаря за Нищо" Колко Нелепости казани от Диктатор с Размътен Мозък. Сам си Вярва, че е Миротворец с Жекоста си да Пролива Кръв. Къде е Руският Народ. Няма ли Кой да Убеди Диктатора в неговата Самозабрава.
  • 172 Доларов

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "Ангел":

    Саудитите не не щат, купуват търгуват петрола с юани.
  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 да бе да

    4 1 Отговор
    анализа следваше да е насочен към това, как САЩ, ЕС и военното им формирование НАТО се превърнаха в трагикомедия, за която дори гротеската е сериозен жанр.
    Да наложиш хиляди санкции, да налееш 5 плана Маршал в една бездънна корумпирана яма, да изпразниш почти всичките си складове със снаряжения, да снабдяваш с данни от космическото си разузнаване, да изпратиш "експерти и консултанти" да настройват системите и накрая едно нищо, едно кръгло нищо - нито си победил икономически, нито военно. Успеха се състои в това, че Русия стабилизира икономиката си и не зависи вече от вноса на стоки, а военно напредва и произвежда 5 пъти повече военна продукция от всички страни в НАТО.
    На това му се казва да станеш за смях пред целия свят. Всички видяха, че хегемона е жалък и слаб - един балон, за който Русия решава дали да се спука или да го държи да плаши васалите, но не и свободните.
  • 175 Клоунът

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "мада":

    Ти на пияни крви вярваш ли.. От 2г раша загива ха ха ха.. Облъчен си яко
  • 176 Тома

    7 1 Отговор
    Ако това не е статия написана за помощно училище пу ми кажете

    Коментиран от #179

  • 177 Ами

    1 0 Отговор
    Швеция и Финландия са в Нато, като плацдарм за бъдещия сблъсък Русия Нато за Артика, северния морски път полезни изкопаеми поради затоплянвто на климата, също така интересите на Китай, за съкращаване на времето с даставките на стоки за Европа
  • 178 гротеска друг път !

    5 1 Отговор
    преекспонирана гротеска, емоционално изкривяване, търсене на изкупителна жертва и идеологически послания като „те са срещу нас“ и „те ни обсаждат, но ние гордо браним света“........и къде и кога да питам Путин някога е заявявал че "брани света“? Фантазии и малоумни внушения НЕ кореспондиращи с фактите и казаното от Путин .
  • 179 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #176 от "Тома":

    Има по- лесен начин.
    Виждаш кой е публикувал преписания материал и е ясно съдържанието.
    Аз веднага го прескачам.
  • 180 определено

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Само морални инвалиди и дегенерати":

    само умно-красиви са готови да ги води накой с тотална деменция.
    Но, такава деградация е напълно очаквана, иначе рискуват някой да види колко всъщност са лишени от ментални способности, а красотата винаге е била доста субективна, та току виж се наложи да изгубят етикета си на нещо значещи.
  • 181 Ъхъ!!!

    5 0 Отговор
    Кофтиии. Само дето коня, на който заложил джамбазиту е дисквалифициран и е на път за кланицата, за салами. Ямиии!
  • 182 НЕ Путин

    6 3 Отговор
    е заявявал че "брани света“ а точно Зеленски заявяваше многократно и малоумно че "брани Европа" !!!! Нали?
  • 183 А само да ви питам хора

    3 3 Отговор
    давате ли си сметка, ако оператори на дрони Nemesis се докаже, че управляват НЕ от офис в столичния квартал Подил в Киев а примерно от Румъния или България ? Знаем ли въобще какво се случва в американските вази в България? Има ли контрол въобще ? Каква трябва да бъде реакцията на Русия тогава ?

    Коментиран от #197

  • 184 Хиперзвукова лопата с чип

    2 3 Отговор
    Няма по голяма гротеска от помакинята лгбти-то 🏳️‍🌈 Дениска Джамбазова .....
  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Русофил

    3 4 Отговор
    Все по- жалки стават братушките! Затънаха в блатого на путин в лъжи и демагогия
  • 187 Логос🇧🇬

    2 0 Отговор
    По голяма гротеска от помашкия еврЕоатлантик и поръчков драскач ДжИмбазина няма!
  • 188 !!!

    3 0 Отговор
    Арменски Пашинян е като Навални.
    Страна му се тресе от гнева на неговите действията!Чапиотетка!
  • 189 Ха ха ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #52 от "Костадин Костадинов":

    Я ги кажи тези книги и от коя година са писани? Колкото до четенето, не са притеснявай. Ама като ти прочете човек написаното, явно не четеш повече от тик ток и опорките от козяк.

    Коментиран от #193

  • 190 ха ха

    2 2 Отговор
    е свършиха цветните революции , освен социализма видяхме и човекомразното лице на капитализма , а празните приказки поръчани от посолството не вършат работа , но поне писачите захлебват , не искате да схванете че или тиранията и грабежа ще приключат или си заминаваме всички , а дали от нато , дали от русия , дали Бог ще ни затрие е все едно
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Дядо В

    4 1 Отговор
    Кат РУСИЯ няма втора-тъй могъща на света..............

    Коментиран от #195

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Ха ха ха ха ха

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "я дай пак":

    Прекалено много са 500 години. Като знаем рождената й дата и кой го е измислил може да се каже следното. През 1922г по идея на ленин се появява за първи път като съвеЦка република украйна, върху земите на Малорусия и Новорусия. А през 1991г се появява като самостоятелна държава, против всякакви закони на държавата, от която се отделя ссср, след прословутия запой в Беловежката гора. Даже и в ООН не е регистрирана.
  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 И какво ще направи Русия....

    2 3 Отговор

    До коментар #183 от "А само да ви питам хора":

    Ако е така? Ще се пенят и пулят Медведев и Захарова, друго какво?
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Гледахне първите Репортажи от БУЧА!?

    2 2 Отговор
    Един театър със Участието на Статисти, Аматьори, цял, свят видя тази Постановка!? Вярване на това,, което сме видяли лично с очитеси!??
  • 200 Ха ха ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #91 от "за сметка на това":

    Слънчасал ли си? Руският император го убиха хазарите, направили преврата, наречен октомврийска социалистическа революция. Ръководители на пуча са били хазарите Владимир Ленин - по майка Бланк и Лейба Бронщайн - Троцки. Тя(революцията) от своя страна е финансирана от хазарите, собственици на частната банка, наречена федерален резерв. Още от тогава са им текли лигите да добият огромните богатства на Руската империя. Само дето се е появил един зъл чичко Сталин, който изчиства кръвопийците, в пили се в управлението на държавата и силовите й структури, и я спасява от погром. Това е истината, а не тъпата версия на амерската, куха пропаганда.
  • 201 САЩ да Злото

    3 1 Отговор
    Вс войни след атомните им бомби на цивилни в Япония за подпалени от Сащ и западните лицемери!
  • 202 ИМА ИМА

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "я дай пак":

    КИИ но той бил БЪЛГАРИН.
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 И така

    3 1 Отговор
    Сащисаните искаха да открадат природните ресурси на Украйна (на стойност около 10-12 трилиона). Военнолюбивите крадци се самопростреляха с преврата през 2014-та и отприщиха война и геноцид срещу рускоезичното население. Сега получават това, което забъркаха. Лъжите на пропагандата въобще няма да им помогнат. С астрономическия външен дълг и дедоларизацията Сащ се превръщат в държава-призрак като Украйна.
  • 205 Фелдфебелът

    0 2 Отговор
    Гадните москали винаги са били противници и агресори. Единственият е,ок, който разбират тези мръсни и, е този на тоягата и куршума.

    Коментиран от #207

  • 206 Ха ха ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #193 от "Костадин Костадинов":

    Не се изнизвай като мокра връв, а отговори на въпроса ми. Така потвърждаваш, че нищо не четеш, освен козяшките опорки. На голи твърдения си.
  • 207 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 208 Някой обърна

    3 1 Отговор
    ли внимание от къде е преписана горната статия? EUvsDisinfo e създадена да се бори, или по-точно да "бори" дезинформацията, която се разпостранява чрез СМИ! Същото, което би трябвало да върши и т.н. "фактчек"... Но факт е, че на съмнение се подлага и се "оборва" информация, която е с произход само и единствено от Русия, Северна Корея, Китай и още няколко страни, като почти веднага се обявява са "фейк", пропаганда (кремълска !) и т.н., а в същото време нито едно твърдение на украинските и западни СМИ не се подлага на съмнение и критика... Толкоз! Правете си сметка какво четете и с каква пропаганда ни заливат...
  • 209 АРЕС Z

    2 1 Отговор
    Драскача са искали да го кръстят Пе.ис защото прилича на такъв,но не са им позволили и са го кръстили Дениссссс хахаххаахаааааааааа.
  • 210 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания