Отидете към основна версия

2 909 58

Дни след заплахите на НАТО! Китай и Русия започнаха съвместни военноморски учения

  • китай-
  • русия-
  • нато-
  • тихи океан

Китайското министерство на отбраната заяви в кратко изявление, че сили от двете страни са патрулирали неотдавна в западната и северната част на Тихия океан и че операцията няма нищо общо с международната и регионалната ситуация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военноморските сили на Китай и Русия започнаха вчера съвместни учения във военно пристанище в Южен Китай, съобщи китайската официална новинарска агенция Синхуа, дни след като съюзниците от НАТО нарекоха Пекин "решаващ фактор" за войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Китайското министерство на отбраната заяви в кратко изявление, че сили от двете страни са патрулирали неотдавна в западната и северната част на Тихия океан и че операцията няма нищо общо с международната и регионалната ситуация и не е насочена срещу която и да е било трета страна.

Учението, което започна вчера в провинция Гуандун и се очаква да продължи до средата на юли, има за цел да демонстрира възможностите на военноморските сили за справяне със заплахите за сигурността и запазването на мира и стабилността в световен и регионален мащаб, съобщи Китайската държавна телевизия, като уточни, че маневрите ще включват противоракетни учения, удари в морето и въздушна отбрана.

Агенция Синхуа съобщи, че китайските и руските военноморски сили са провели военни симулации и тактически координационни учения след церемонията по откриването в град Чжанцзян. Съвместните учения се проведоха по повод на неотдавнашното напрежение между Китай и съюзниците от НАТО миналата седмица, отбелязва АП.

В заключителната декларация, одобрена от 32-те страни членки на НАТО на срещата им на върха във Вашингтон, ясно се посочва, че Китай се превръща във фокус на военния алианс, като Пекин е наречен "решаващ фактор" за войната на Русия срещу Украйна. Европейските и северноамериканските членове и техните партньори в Индо-тихоокеанския регион все по-често забелязват общите опасения за своята сигурност, идващи от Русия и поддръжниците ѝ в Азия - главно Китай.

В отговор Китай обвини НАТО, че търси сигурност за сметка на другите, и каза на Алианса да не внася същия "хаос" в Азия.

Миналата седмица катер на бреговата охрана на САЩ, който извършва рутинен патрул в Берингово море, се натъкна на няколко китайски военни кораба в международни води, но в рамките на изключителната икономическа зона на САЩ, съобщиха американски служители. Екипажът му е открил три кораба на около 200 км северно от пролива Амчитка на Алеутските острови.

По-късно на около 135 км северно от пролива Амукта е бил забелязан четвърти кораб. Американските власти заяви, че китайските военни кораби са действали в рамките на международните правила и норми.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания