22 Юли, 2024 18:53 3 227 39

Мисия Китай! Изненадваща визита за топене на ледовете

  • канада-
  • китай-
  • мелани жоли-
  • ван и

Китай и Канада трябва да популяризират нормализирането на своите връзки по пътя към трайното установяване на стратегически взаимоотношения

Мисия Китай! Изненадваща визита за топене на ледовете - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай и Канада трябва да популяризират нормализирането на своите връзки по пътя към трайното установяване на стратегически взаимоотношения, каза китайският външен министър Ван И на канадската си колежка Мелани Жоли на срещата им в китайската столица Пекин в петък, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на изявление на Министерството на външните работи на Китай.

Канадската държавна телевизия Си Би Си (Канейдиън Броудкастинг Корпорейшън, CBC) нарече започналата на 19 юли тридневна визита на Жоли „изненадваща“ мисия за "топене на ледовете“, като имаше предвид изострените двустранни отношения. Жоли е първият канадски външен министър от седем години насам, който посещава Китай, отбеляза Ройтерс.

Министерството на външните работи на Канада (което е в структурата на Международните отношения на Канада, Global Affairs Canada, в правителството на страната) обяви посещението на Жоли в Пекин предния ден, когато тя имаше визита в южнокорейската столица Сеул. Там, според официалното прессъобщение на министерството ѝ, тя е приключила четвъртия етап от Договора за всеобхватно стратегическо партньорство между Канада и Южна Корея от септември 2022 г.

Спирка "Сеул"

Жоли се срещна в Сеул в четвъртък, 18 юли, с външния министър на Южна Корея - Чо Те-джун, като двамата обсъдиха стартирането на плана за действие по споразумението за стратегическо партньорство. Той бе договорен между канадския министър-председател Джъстин Трюдо и южнокорейския президент Юн Сук-йол през май миналата година.

Планът за действие по споразумението със Сеул е основен елемент от Индо-тихоокеанската стратегия на Канада и представлява подробна рамка за пълното приложение на зададените цели на Договора за стратегическо партньорство в пет основополагащи сфери – човешките права и ценности, отбраната и сигурността, безопасния икономически растеж, устойчивостта на климатичните промени, както и здравеопазването и културата.

Жоли и Чо подчертаха и важността на настоящата и следващата година като Години на културен обмен между Канада и Южна Корея. Министрите потвърдиха решимостта си да работят съвместно по регионални и глобални въпроси, включително и в рамките на планираните диалози на високо ниво за икономическата сигурност, външната и отбранителната политика.

Мелани Жоли и Чо Те-джун обсъдиха и предизвикателства от местен и международен характер, най-вече във връзка с военното сътрудничество между Русия и Северна Корея и руската инвазия в Украйна. Външните министри разгледаха възможности и за взаимопомощ по време на председателството догодина съответно на Г-7 – на Канада, и на организацията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) – на Южна Корея. Първите дипломати на двете държави вече се бяха срещали тази година – през февруари в кулоарите на срещата на външните министри на Г-20, за да дадат началото на Двустранния диалог на високо равнище по въпросите на външната и отбранителната политика.

При сегашната си визита в Сеул Жоли посети и централата на Международния институт по имунизация (МИИ) – организация с нестопанска цел, чиято мисия е да открива, развива и прилага безопасни, ефективни и достъпни ваксини за нуждите на глобалното здравеопазване. Външната министърка на Канада обяви намерението на страната си да стане членка на МИИ.

"Договорът за всеобхватно стратегическо партньорство постави на ново ниво крепките и дълготрайни взаимоотношения, които Канада и Република Корея изграждат десетилетия наред. Амбициозният план за действие, който ние обявихме днес, извежда на преден план конкретни стъпки и инициативи, които ще гарантират, че Канада може да извлече ползи от огромния потенциал на нашите взаимоотношения с един стратегически партньор в Индо-тихоокеанския регион – сега и за десетилетия напред“, обяви Жоли в Сеул.

След прессъобщението за визитата в Сеул външното министерство на Канада публикува и изявление на Жоли от четвъртък, в което тя обявява, че следващия ден – петък, 19 юли 2024 година, ще посети Пекин по покана на китайския министър на външните работи Ван И. Беше съобщено, че наред с двустранните отношения двамата ще обсъдят комплексни теми от местно и глобално естество. Планирана е обмяна на възгледи за "конкретни начини за укрепване на вече задълбочилите се връзки между народите на Канада и Китай", се казва в изявлението.

"Тъй като светът е изправен пред все по-сложни и взаимозависими глобални предизвикателства, Канада се ангажира да си сътрудничи прагматично с широк кръг държави, за да следва националните си интереси и да отстоява ценностите си. Както е описано в Индо-тихоокеанската стратегия на Канада, ние трябва да поддържаме отворени линии за комуникация и да използваме дипломация, за да се справим с изпитанията там, където трябва, като същевременно търсим сътрудничество в области, които са най-важни за канадците. Очаквам една продуктивна среща“, бяха думите на Жоли, цитирани от външното министерство на Канада в четвъртък.

Тогава Си Би Си отбеляза, че отношенията между Китай и Канада са „на точката на замръзване“ в контекста на десетилетия на взаимно недоверие между двете страни.

Предисторията на Отава и Пекин

Двустранните отношения между Канада и Китай, установени през 1970 г., се "вледениха" през 2018 г., след като главната финансова директорка на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" Мън Ванчжоу бе арестувана в Канада, отбелязва Ройтерс. Мън, дъщеря на основателя на "Хуавей", беше задържана във Ванкувър, след като САЩ издадоха заповед за ареста ѝ, обвинявайки я в прикриване на опити на фирми, свързани с компанията ѝ, да продават оборудване на Иран, нарушавайки американските санкции.

Вашингтон се мотивира със защитата на национална сигурност, а "Хуавей" отрече да я подлага на опасност, посочи Ройтерс. Отговорът на Пекин, който предупреди Канада, че ще има последствия, ако Мън не бъде освободена, бе арестът на канадските граждани Майкъл Спейвър и Майкъл Ковриг по обвинения в шпионаж..

Мън беше освободена през 2021 г. след сключване на сделка с американската прокуратура за прекратяване на делото срещу нея за банкова измама и се върна в Китай. Двамата канадци също бяха пуснати на свобода след близо три години в ареста.

Освен това Канада обяви, че има китайска намеса в политиката ѝ. Миналата година Отава започна разследване на тайни операции на китайската полиция на своята територия, докато Пекин многократно отричаше, че се намесва във вътрешните дела на Канада. През април канадското разузнаване стигна до заключението, че Китай се е намесил в изборите в страната през 2019 и 2021 година, което накара министър-председателя Трюдо да създаде комисия за разследване на чуждестранна намеса.

Отношенията между Канада и Китай се обтегнаха и по линия на Г-7. Само ден преди Жоли да обяви визитата си в Пекин, министрите на търговията от групата на седемте водещи икономически сили в света, сред които е и Канада, се договориха за засилено сътрудничество с цел справяне с непазарните практики и свръхкапацитета на среща в град Реджо Калабрия, в Южна Италия.

Между страните членки на Г-7 и Китай отдавна съществува конфликт заради използваните от Пекин нелоялни търговски практики. Европейският съюз и САЩ смятат, че държавните субсидии на Китай водят до свръхкапацитет на вътрешния пазар, като свръхпроизводството се предлага в дъмпингови условия на външните пазари.

Срещата в Китай

"Отношенията между Китай и Канада претърпяха трудности и обрати през годините, което не е нещо, което Китай би искал да види“, каза при сегашното посещение на Жоли колегата ѝ Ван в Пекин в петък, в първия ден на тридневната ѝ визита. Китайският външен министър заяви, че тази ситуация "изисква сериозен размисъл от страна на Канада", посочи Синхуа.

Последният път, когато китайски и канадски лидери се срещнаха, беше в Индонезия през 2022 г. Тогава китайският президент Си Дзинпин разкритикува премиера Трюдо заради предполагаеми изтичания на информация за среща при закрити врата. Си порица Трюдо пред камери по време на срещата на върха на Г-20 – необичайна публична проява на раздразнение от негова страна, която усложни и без това обтегнатите двустранни отношения, посочи тогава Ройтерс.

"Няма фундаментален конфликт на интереси между Китай и Канада" каза сега Ван на Жоли, добавяйки, че поддържането и развитието на двустранните отношения е в интерес на двете страни и народи. Той подчерта, че въпросите, свързани с Тайван, Тибет, Синдзян и Хонконг се отнасят до вътрешната политика на Китай и че Канада не трябва да се намесва.

Двете страни трябва да гледат една на друга в обективна и рационална светлина, да се отнасят една към друга с взаимно уважение, да се справят с различията в духа на търсене на допирни точки, като същевременно преодоляват разминаванията, и да укрепват сътрудничеството на принципите на равенство и взаимна изгода, подчерта още Ван И, цитиран от Синхуа.

Отбелязвайки, че догодина се навършват 20 г. от установяването на китайско-канадското стратегическо партньорство, външният министър на Китай каза, че двете страни трябва "да се върнат към първоначалните си намерения, да извлекат поуки от историята, искрено да спазват своя ангажимент за установяване на дипломатически връзки и да дадат импулс на нормализиране на двустранните отношения". Китай и Канада трябва да продължат да играят важната си роля на двигатели на икономическото и търговското сътрудничество и да проучват възможности за диалог и партньорство в различни области, добави Ван.

Жоли на свой ред заяви, че Канада ще се придържа към Политиката на "един Китай" и е готова активно да развива двустранните отношения, и да засили сътрудничеството в области като търговията и икономиката, туризма, борбата с климатичните изменения и контрола върху наркотиците. Ван и Жоли обмениха и мнения относно войната в Украйна и израелско-палестинския конфликт.

Тя говори за дългата история на приятелството между канадския и китайския народ, като каза, че Канада е готова активно и прагматично да подобрява и развива отношенията с Китай и да поддържа контакт и диалог, посочи Синхуа.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    17 9 Отговор
    Китай е стъпил здраво в Австралия, Канада, че и краварника. Без китайските технологии и инвестиции са чао. Краварчетата обикалят като гладни лисици около Тайван, щото чипове - йок ! А ?

    Коментиран от #3, #7, #9, #15, #22

  • 2 Ех Канада, ех Канада

    5 3 Отговор
    ще продам червената си Лада.
  • 3 Роки

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Нищо не е стъпил , с тази система няма как да успеят

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    4 3 Отговор
    Отава моли да не убива канадската индустрия, настоява за китайски инвестиции и изоставяне на руския газ. Пекин твърди, че е с гръб към Москва. Формално това е така.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Крайно време е

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    да се научите в България, че богати китайски инвеститори няма! В Китай в момента бушува страшна инвестиционна криза. Техния имотен балон се спука и отнесе трилиони долари с него. Банките им са затънали до шия в лоши заеми. Ако имаха толкова богати инвеститори, другаря Си нямаше да идва в Сан Франциско и да се кръсти с две ръце, че е най-големия капиталист и ще защитава Американските инвестиции в Китай с гърдите си. Никой не му повярва и се върна с празни ръце. Китай прави само и единствено стратегически инвестиции одобрени, финансирани и ръководени от държавата. Това е техния неоколониализъм. Подкупват корумпирани местни велможи. Подписват договор за милиарди за голям проект. После идват, построяват си бараки, докарват си китайски работници. Дори и храната си карат.

    Коментиран от #8, #12, #16

  • 8 Продължение1

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Крайно време е":

    Построяват, притежават и те оставят да им изплащаш непосилни заеми. Така фалира Пакистан и всичките му електростанции сега са собственост на Китай. Чрез Пакистан Китай прилага натиск върху Индия. Така стана и с Черна Гора и магистралата която Китай им построи до никъде и която струва 60% от БВП-то им и сега глупаците ще я изплащат поне 3 поколения. Такива са и всички цехове и заводи на Китай в Африка. Където негърките бачкат по 12 часа с една почивка от 5 минути за пикане и китайката ходи между редовете и ги налага с пръчка да работят по-бързо.

    Коментиран от #11

  • 9 Факт

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    възползваха се от глупостта на Белият човек а.к.а Западняк. Показаха му евтони лъщящи дрънкулки и уайт трашовете захапаха като мандрили.

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Продължение2

    2 2 Отговор
    Още няма държава на света която да е приела Китайска инвестиция и въобще нещо да им се е върнало. Питай и руснаците сега. И те се надяваха безкрайно на Китайските инвеститори но се оказа, че Китай им завладя пазара, продава им същите боклуци каквито продава и в България но на тройна цена и до сега не са инвестирали един единствен долар в Раша. Китай не е нито Америка, нито Европа. Няма да видиш да отворят кол център и да плащат на Българската рая по 4, 5 хиляди Евро заплати. Нито ще отворят сервиз на Луфтханза и ще обучават наши техници които да взимат лицензи които да важат в цял свят. Такива неща Китай не прави. Затова колкото по-далече седи от България и нашите продажни политици, толкова по-добре.

    Коментиран от #13, #37

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Крайно време е":

    Храната си внасят. Компир, свинско, че даже и зеле от ЕС. Това предлага ЕС, това вземат 💁 и по некой мега скъп дизеляк за китайските снобари. Карат ги.
  • 13 Факт

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Продължение2":

    И що трябва Луфтханза да отвори а не Бритиш Ейруейс например. ЕС е един германски клосет в който ти бачкаш за 5 пъти по малко пари от германеца.
    Въпрейи немските инвестиции България е тотално изостанала бедна корумпирана държава без елементарна инфраструктура а на много места дори и канализация която я приравнява с някои Африкански държави. Китай отиди и виж в Африка какво е построил магистрали с по 10 ленти.

    Коментиран от #18, #27

  • 14 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Вие май още не можете да проумеете, че машини за биотехнологии, суперкомпютри и квантови компютри, лазери, скоростни влакове и атомни реактори ги нема на Илиенци 😂 хахахаха
  • 15 отегчен

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    Кои са тези китайски технологии без които не може запада, че нещо не се сещам. Запада направи Китай фабриката на света, заради евтината работна ръка. Това се променя. Много производства напускат Китай. Китай е най-големия губещ от течащия процес по преструктурирането на глобализацията.
    Що се отнася до чиповете правени в Тайван. Те се правят с европейски и американски технологии и машини. Китай орева орталъка, че САЩ им ограничи достъпа до тези технологии и машини. Геополитическите ви пристрастия и реалността доста се разминават.

    Коментиран от #19, #35

  • 16 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Крайно време е":

    Крайно време е бачкаторчетата да не коментирате от собствената си паница. Залата минна индустрия в Австралия е китайска например. А канадците ходиха в Китай да се учат как да си строят железница.
  • 17 А бре

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Ти от кое село беше бре?Китай дръпна благодарение на инвестициите от САЩ и ЕС. Какви китайски технологии те гонят бре? В Китай освен евтина работна ръка.нищо друго няма!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Докато до 90-те

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    години бяха с СССР гладуваха, но западът им продаде десетки хиляди готови заводи произвеждащи световно известни марки. Китайското "чудо" е компилация от западни технологии и отворени западни пазари, трудолюбивият и многоброен китайски народ жестоко експлоатиран от комунистите. Прочети ми по-горните постове.
  • 21 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Принципно, Китай внася по-голямата част от земеделската продукция. Факт. Това винаги е било проблем и остава като проблем. Затова, Китай изнася електроника, а внася свинско от запада. Къв е проблема. А ганяка го нема у целата схема никъде. Щото не ще да копа домат, да спечели.

    Коментиран от #23, #30

  • 22 А бре

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    С@льоп@льовецо с какво Китай е стъпил здраво в Канада,Австралия,та чак и в САЩ??Знаеш ли че най добрия пазар за китайските стоки са ЕС и САЩ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На китайците им писна!

    1 1 Отговор
    Навалици от дипломати и туристи като т...ци на рояци нападат ежедневно Китай. Не оставиха кьораво насекомо или червей неизядени. На китайците държавата хептен им отесня. От агенция чайнамперия.ситком съобщават, че отчаяни граждани се хвърлят на тълпи в дълбините на Брахмапутра, тъй като в държавата нямат сепуко.
  • 27 Намери за град Омск

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    какво са сделали китайците, местните руснаци са бесни. Купили са Нефтохимическия завод в града и са докарали 3000 китайчета да работят там. Руснаците са уволнени, а китайчетата отиват в 7 сутринта на работа и се прибират в 22 часа само да спят. Парите за завода са директно приведени в юани и в Москва. На молба на руснаците да работят в завода им се казва, че трябва да работят като 20-25 годишните китайчета. Сега са купили терени в града собственост на руснаци и ще си строят общежития.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Дипломатичност
  • 30 Просто са много.

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    БВП на най-бедната в ЕС България която ти оплюваш е $100млрд. Ако умножим по 230(толкова са повече китайците от нас) се получават $23трлн. а китайският е $18трлн.

    Коментиран от #34

  • 31 Проблемът е в

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Факт":

    Кремъл и войната която води. Путин няма пари да плаща на Китай за помощта и ги е пуснал да шетат и берат в Сибир каквото си поискат. Не може един руски работник на 55г. да работи по 12 часа на ден и да си ходи у тях само да спи. Има болни, бременни, китайците са вечно млади и здрави, въртят ги постоянно - водело се обучение. Разболей ли се или забременей - директно в Китай, на негово място друг/а.
  • 32 Няма свобода на словото тук!

    1 0 Отговор
    Защо не са публикувани реакциите на братските Судан и Еритрея по темата? Ами представете си, че вождът на Мбонго Уонго не е съгласен?
  • 33 Като ги стопите...

    2 1 Отговор
    ...ми се обадете...
  • 34 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Просто са много.":

    Просто не можем да се сравняваме по абсолютно никакъв начин. Иначе, по тия показатели дето ги повтаряте, Люксембург и Лихтенщайн са най големите ! Хахахаха
  • 35 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "отегчен":

    Ще повторя, сащ няма нищо освен царевица, което може да предложи на Китай. Литографските системи ги правят Нидерландия и Япония. Засега. А машините за печатане са едно, чиповете друго, а компютрите - трето.
  • 36 Глобалното затопляне

    0 1 Отговор
    пак ни изненада!
  • 37 Овпутяващия женскu вагинu

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Продължение2":

    Зле си.В измислената Москва китайски работници за 3 месеца вдигат цял блок.За месеци правят квартали с огромни размери.Но твоя мироглед едва ли ще го осъзнае.И не,не съм к0nейка а обективен наблюдател и нямам пристрастия към СаЩ,Урина или Чайна

    Коментиран от #39

  • 38 Глобалното затопляне

    1 0 Отговор
    е неизбежно, както ледниковата епоха в Русия.
  • 39 Чудех се аз

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Овпутяващия женскu вагинu":

    защо няма бездомници в белокаменна Москва, а то китайците им строяли цели квартали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания