Отидете към основна версия

6 190 146

Украинската армия: Руското настъпление ще приключи до 45 дни

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • донбас-
  • володимир зеленски

Москва в момента мобилизира достатъчно войски, за да поддържа сегашния темп на операциите, но не може значително да увеличи броя на войските си, действащи в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Командващият Националната гвардия на Украйна Олександър Пивненко заяви, че руските сили ще могат да продължат активни настъпателни действия по всички направления още около месец и половина, след което ще бъдат принудени да преминат в отбрана, цитира думите му Би Би Си.

В интервю за украинската държавна информационна агенция "Укринформ" Пивненко призна, че сега ситуацията на фронта за украинските въоръжени сили остава трудна.

"Трудно. Но настъпателните възможности на противника не са безгранични, а колко загуби търпи... Мисля, че още месец-месец и половина - и те няма да могат да водят активни атаки в много посоки едновременно и ще преминат в отбрана във всеки случай", каза Пивненко. "И през това време трябва да сформираме нашите части и да ги подготвим."

През последните месеци руската армия продължи напредването си в повечето направления, но най-активни са боевете в Донецка област. Там руската армия успява да напредне към селищата Часов Яр (близо до град Константиновка) и Ню Йорк (близо до Торецк), както и в посока Покровск.

Освен това руските военни отново поеха контрола над село Урожайное, което се намира близо до границата с Днепропетровска област (украинските въоръжени сили атакуваха този район през лятото на 2023 г. и сега Русия се опитва да върне малкото украински селища, освободени по това време).

Американският институт за изследване на войната (ISW) изчислява, че Русия в момента мобилизира достатъчно войски, за да поддържа сегашния темп на операциите, но не може значително да увеличи броя на войските си, действащи в Украйна.

В началото на май командващият украинските Сухопътни войски Александър Павлюк заяви, че в Украйна воюват около 510-515 хиляди руски войници.

"ISW продължава да вярва, че украинските сили могат да се състезават за инициативата на бойното поле и впоследствие да създадат условия както за ограничени, така и за широкомащабни контраофанзивни операции, при условие на навременна и подходяща военна подкрепа от Запада", заяви американският институт в последния си текст отчет.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: