Отидете към основна версия

2 366 18

Готви се историческа среща между Ердоган и Асад, Русия се опитва да я организира

  • башар асад-
  • асад-
  • реджеп ердоган-
  • ердоган-
  • сирия-
  • турция-
  • русия-
  • владимир путин

По думите на анализатора САЩ и Иран полагат усилия да предотвратят срещата между президентите на Турция и Сирия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Планира се турският президент Реджеп Тайип Ердоган и сирийският му колега Башар ал Асад да се срещнат през август, пише днес турският в. „Хюриет“, цитиран от БТА.

Според днешен материал на водещия анализатор от проправителственото издание „Хюриет“ Абдулкадир Селви в момента се извършват подготовки за евентуална среща, макар по-рано този месец отново да бе съобщено за такива планове, но впоследствие турски дипломатически източници опровергаха съобщенията. Никой вече не казва, че няма да има среща. Мястото и условията се обсъждат, пише днес в свой материал Абдулкадир Селви.

По думите му Русия и Ирак може да поемат инициативата за организиране на среща между Ердоган и Асад. Селви пише, че разговорите може да се проведат в Москва, Багдад или на ГКПП Кесаб на сирийско-турската граница.

Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар ал Асад се срещнаха в Москва миналата седмица. В петък турският външен министър Хакан Фидан разговаря с руския си колега Сергей Лавров в Лаос в рамките на годишната среща на страните членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), посочва Селви.

Също така след посещение в Сирия този месец самолетът на директора на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин кацна в Анкара, където той се е срещнал с ръководителя на Турското национално разузнаване МИТ Ибрахим Калън, отбелязва анализаторът.

Тези контакти показват, че нещо се готви в сферата на дипломацията, отбелязва журналистът, като добавя, че Ердоган е упълномощил Фидан да се заеме с подготовката на срещата с Асад, а външният министър е казал, че сирийската страна не е поставила никакви предварителни условия пред Анкара във връзка с предстоящите разговори.

По думите на анализатора САЩ и Иран полагат усилия да предотвратят срещата между президентите на Турция и Сирия. През последния месец Анкара и Дамаск отправят позитивни сигнали за възстановяване на контактите на най-високо равнище, прекъснати след началото на сирийската гражданска война през 2011 г. На връщане от срещата на върха на НАТО по-рано този месец Ердоган съобщи, че е изпратил на Асад покана за среща, която е била приета положително.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: