Last news in Fakti

17 Март, 2024 13:38 2 487 16

Сирия: дронове камикадзе срещу беззащитните фермери

  • башар асад-
  • сирия-
  • война-
  • дронове-
  • фермери

Правителството атакува фермерите в Северозападна Сирия с дронове, застрашавайки и живота им, и реколтата

Сирия: дронове камикадзе срещу беззащитните фермери - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Мохамад Закария Джунайди тръгнал да купи обяд за съпругата и децата си, когато чул звука от дрона, който летял след мотора му. "Мислех, че и аз, и двамата ми синове, които бяха с мен, ще умрем", разказва 33-годишният фермер пред ДВ. В опит да избяга от дрона, Мохамад навлиза с мотора си в полето. След малко обаче безпилотният летателен апарат ги застига и избухва. За щастие тримата се разминават само с наранявания от шрапнели.

Непрестанни нападения срещу цивилни граждани

Гражданската война в Сирия продължава вече 13 години. От началото ѝ през март 2011-а са били убити между 500 000 и 650 000 души. Страната е разделена на зони, някои от които са под контрола на правителството, подкряпено от Иран и Русия, други са подчинени на различни опозиционни групи, бунтовници и милиции, подкрепяни от Турция, САЩ и т.н.

Мохамад Джунайди живее в Ал Найраб източно от Идлиб - последния останал бастион на Сирийската национална армия и милицията "Хаят Тахрир ал Шам". "В Северозападна Сирия правителствените сили използват дронове, за да получат тактическо предимство пред "Хаят Тахрир ал Шам", обяснява пред ДВ анализаторът Нанар Хауач.

Дроновете не са военни и могат да пренасят до два килограма експлозиви. Те са евтини и достъпни, а с тях лесно се нанасят удари по малки групи хора, автомобили и пътища. В последните месеци все повече от жертвите на тези нападения са цивилни. "Сирийският режим и неговите руски и ирански поддръжници увеличават използването на дронове камикадзе в ключови земеделски райони като Хама, Идлиб и Алепо", казва Кели Петило от Европейския съвет за външна политика.

За да станат бедните още по-бедни

"Целта е да бъде поставено под заплаха препитанието на цивилните в районите, които не са под правителствен контрол. Това вероятно ще има огромен ефект", допълва Петило и уточнява, че местни наблюдатели съобщават за близо 140 подобни атаки от началото на годината.

За Хиба Заядин, която е старши изследовател в отдела за Близкия изток и Северна Африка на "Хюман райтс уоч", всяко нападение представлява нарушение на законите на войната - ключов компонент на международното право. Председателят на Специалната разследваща комисия за Сирия към ООН Пауло Пинейро от своя страна изтъква, че "нарастващото беззаконие стимулира грабежите и изнудванията от страна на въоръжените сили и милициите". Над 90 процента от хората в Сирия живеят в бедност. Повече от 16,7 милиона души имат нужда от хуманитарна помощ, за да оцеляват, а икономиката е в много лошо положение, включително заради наложените санкции.

Дроновете могат да предизвикат поврат във войната

Наблюдателите предполагат, че дроновете камикадзе ще бъдат използвани все по-често срещу цивилни граждани. "Всички участници в този конфликт се отнасят с еднакво безразличие към живота на цивилните", казва Нанар Хауач. По думите на експерта не само сирийските правителствени сили и подкрепяните от Иран милиции използват дронове. "Хаят Тахрир ал Шам" също прибягват към тази технология в атаките си.

Според Хауач прилагането на дроновете в гражданската война в Сирия ще промени ситуацията коренно. "Иран снабдяваше Русия с дронове за войната в Украйна. Предвид факта, че Русия и Иран подкрепят режима в Дамаск, въпрос на време е същите тези дронове да попаднат и в ръцете на правителствените сили в Сирия", смята Хауач. По думите му, макар че руското присъствие в Сирия все още е факт, руските въздушни удари са намалели драстично след началото на войната срещу Украйна. Според експерта, силите на Асад използват сега все повече дронове, за да компенсират липсата на въздушната подкрепа на Русия, а също и като тактическо преимущество.

Най-много страдат фермерите и цивилните

Това ново развитие във военните стратегии ще се отрази зле на фермерите в Северозападна Сирия. "Реколтата от жито се свива, което заплашва не само прехраната на местните фермери, но и ключовия за целия регион отрасъл”, обяснява Нанар Хауач. Мохамад Джунайди и семейството му са решили да не се връщат на полето, макар това да значи, че ще загубят реколтата. Решението не било лесно, но за мъжа алтернатива няма. "За какво ми е тази реколта, ако мога да загубя децата си?"

Автори: Дженифър Холайс, Омар Албам


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Златен скункс

    12 2 Отговор
    Баш днес се сетиха за Сирия, а за Палестина кога.
  • 3 Дойчи зели

    13 2 Отговор
    ох тея добри фермери с калашници, удрии башаре

    Коментиран от #15

  • 4 УЖАС

    11 3 Отговор
    Горките брадати главорези, борещи се с кръвожадния диктатор Асад са своите човешки права и свободна търговия! Каква тежка съдба, да ги преследват с дрон из полето докато те имат само калашник и самоделна бомба! Предлагам демократичния справедлив запад да им даде малко геймчейнджъри.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 С Путин си заминава и баширчо

    6 11 Отговор
    Съдбата на диктаторите е еднаква

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ромчо

    5 1 Отговор
    Ъъъъ,а кога ши ни докарат още братчеди натоварени в Спартани??
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И двамата ще си заминат

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "я кажи за":

    Също както и Путин и башурчо. Разликата е, че след тяхното заминаване за американците нищо няма да се промени, докато за руснаци и сирийци не може да се каже същото. Примерно ти, при кой би искал да живееш? При онези от краварника или при Путин и Асад? Питам риторично, знам отговора.
  • 14 хак

    6 1 Отговор
    До 2018г. разследващи от Организацията за превенция на хим. оръжия (OPCW) не са изпращани на предполагаемите места на атака, с извинението, че не може да се гарантира тяхната сигурност. Това, естествено, не пречи на САЩ, Франция и Англия да обвиняват Асад, че ползва хим. оръжие. 2018г има поредна инсценировка на хим. атака, но този път OPCW изпраща екип. Първоначалния им доклад сочи, че няма данни за използвани хим. оръжия, но под натиска на западни представители в OPCW, доклада е потулен и е изфабрикуван нов, подписан от разследващи, които не са били на терен. Фалшивия доклад е повод за терористите от САЩ, Англия и Франция да бомбардират Сирия в момент, в който се бори с брадатите главорези на запада. Журналиста Арън Мейт (Aaron Mate) разкрива потуления доклад с помощта на истинските разследващи. Естествено, обявен е за дезинформатор, комунист и т.н. Руската телевизия RT оповестява разкритията пред европейските граждани и това, както и зачестилите репортажи от Сирия, доказващи съучаститето на Белите каски и ислямистите, води до цензорирането на RT в ЕССР. Франция, например, лъже своите граждани, че не финансира Белите каски, и е важно европейските данъкоплатци да не разбират, парите им отиват за подпомагане на главорези.
  • 15 Такааа

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дойчи зели":

    Гледай Ердоган да не се разсърди че пак да няма избити 7 хиляди касапи на Асад за седмица
  • 16 Разобличител

    2 0 Отговор
    Дойчетата са наложили строго-рестриктивни санкции на Сирия (както е направил и целият Запад), а уж хленчат за беднотията там. Какви уникални лицемери.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания